Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Maximiliano Tomas (coord.) – La joven guardia

Articol postat de

Autor: Maximiliano Tomas (coord.);
Titlu: La joven guardia;

La joven guardia este o antologie de povestiri scrise de noua generatie a scriitorilor argentinieni, printre care si Andres Neuman, cunoscut mai ales datorita succesului avut de romanul Bariloche. Volumul contine povestirile a douazeci si trei de prozatori, colectionate la initiativa lui Maximiliano Tomas, un apreciat jurnalist argentinian. La joven guardia a fost considerata una dintre cele mai bune carti ale anului 2009 de redactorii publicatiei Rolling Stone.

M-am intalnit prima oara cu noul val de scriitori argentinieni cand am citit Bariloche, un roman sensibil, creat de Andres Neuman. De atunci mi-am promis ca voi citi mai des beletristica venita din tara dansatorilor de Tango. Cautarile mele printre rafturile virtuale ale comunitatii livresti online m-au ghidat spre antologia La joven guardia. S-a intamplat exact in perioada in care am redescoperit gustul miniaturilor epice, citind prozele lui Cehov sau Hemingway. Sa nu uit nici de povestirile unui scriitor din America de Sud care imi place, Luis Sepulveda si a lui carte La lampara de Aladino.

Povestirile din acest volum pornesc de la amintiri voalate sau de la evenimente cotidiene terne, personajele urmand sa plonjeze intr-o lume a regretelor si a tristetii livrate in autoironii candide. De multe ori ai impresia c-ai fost primit intr-un atelier literar unde scriitorul ia in ras propriul efort de a-ti vinde un final memorabil. S-a luat prea mult in serios, iar povestirile, care au in medie zece pagini, au devenit un exercitiu lejer de observare a scenelor din jur, napadite lenes de amintiri dulci-amare.

Povestirile din La joven guardia vor sa-ti vorbeasca despre spectaculosul din firesc, adesea uitat in goana dupa o structura dinamica a naratiunii. Chiar si exceptiile in care se ghicesc drame sfasietoare sunt livrate in palpitatii exprimate simplu, dar nu simplist. Tristetea unui copil, amintirea unui tanar scriitor indragostit fara succes de o colega de cenaclu unsa cu toate alifiile cochetariei, doua saptamani din viata unui romancier presat de editori, memoria unui om fara patrie…si lista subiectelor care i-au inspirat pe autori continua sa te surprinda. La finalul unei povestiri esti tentat sa apelezi la Google pentru a cauta mai multe informatii despre opera scriitorilor care au acceptat sa participe la antologia realizata de Maximiliano Tomas.

Puteti comanda online cartea La joven guardia de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Maximiliano Tomas (coord.) An aparitie: 2009
Titlu: La joven guardia Pret: 40 RON
Nr. pagini: 256 Editura: Belacqva
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Maximiliano Tomas (coord.) - La joven guardia, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.