« Jerome Charyn – Marilyn Monroe. Ultima zeita | Pagina principala | Junnosuke Yoshiyuki – Pana la lasarea serii »

Mario Vargas Llosa – El pez en el agua
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Mario Vargas Llosa.;
Titlu: El pez en el agua;
El pez en el agua este o destainuire autobiografica, dedicata celor pasionati de proza lui Mario Vargas Llosa. Franchetea extrema, spiritul de observatie ascutit, perspectiva lucida asupra evolutiei sociale a tarii natale, Peru, si adancimea autoanalizei ce scoate la iveala detalii socante si incandescente din copilarie si adolescenta vor acapara interesul cititorilor. Acestia vor descoperi si un ghid afectiv al surselor de inspiratie, calatorind in culisele marilor opere scrise de Mario Vargas Llosa.
El pez en el agua nu respecta cronologia ascendenta a istoriei de viata. Pasajele autobiografice despre copilarie se intrepatrund cu amintirile din perioada in care scriitorul si-a dorit sa devina presedintele tarii natale. Imaginea unui tata-despot este dublata de imaginea unui presedinte cu aspiratii dictatoriale, Alan Garcia. Cand Alan Garcia a vrut sa isi extinda controlul, nationalizand institutiile financiare, Mario Vargas Llosa a fost unul dintre cei mai puternici oponenti ai acestuia. Opinia sa a fost adoptata si sustituta de angajatii din clasa de mijloc, dar si de intelectualii care se temeau de revenirea la unui regim autoritar. Astfel, Mario Vargas Llosa prezinta detaliile care l-au propulsat in fruntea oponentilor lui Alan Garcia. De la liderul intelectualilor revolutionari la acceptarea propunerii de a se implica direct in lupta politica din Peru nu a fost decat actul de curaj al unui scriitor idealist si atras de provocari, dupa cum insusi Mario Vargas Llosa declara.
Amintirile privind campania electorala imbina entuziasmul cu amaraciunea denigrarilor raspandite de aparatul propagandist al contracandidatilor, care au incercat sa impredice desfasurarea campaniei initiate de scriitor in Amazonia peruana, locul unde se desfasura actiunea romanului Pantaleon y las visitadoras, sub pretextul defaimarii morale a localnicelor. Mario Vargas Llosa povesteste, cu umor, cum adversarii politici au raspandit pasaje picante extrase din controversatul roman. Actiunea acestora a fost contracarata de carisma scriitorului, care a diminuat indignarea colectiva cu anecdote, castigand simpatia si voturile localnicelor ‘jignite’.
En el Peru la oratoria se ha quedado en la etapa romantica. El politico sube al estrado a seducir, adormecer, arrullar. Su musica importa mas que sus ideas, sus gestos mas que los conceptos.
Inca de la inceputul carierei artistice, Mario Vargas Llosa iriga revolta latenta a personajelor sale impotriva nedreptatilor sociale cu erotismul abundent. Cei care aleg sa-i citeasca marturiile vor descoperi ca literatura si erotismul au fost armele unui adolescent rebel cu aspiratii estetice si idelauri justitiare impotriva unui tata abuziv. Tatal scriitorului il maltrata si ii dispretuia interesul pentru poezie si apropierea afectiva de imaginea materna, considerand sensibilitatea umana un parazit ce slabeste virilitatea masculina. Decide sa ia o masura drastica- isi obliga fiul sa urmeze o scoala militara.
Ajuns la scoala militara, adolescentul crescut in cartierul tihnit al clasei de mijloc, admiratoare a culturii europene clasice, descopera latura mizera a tarii sale. Pentru copiii proveniti din clasele de jos, scoala militara insemna un bilet catre supravietuire. Diversitatea etnica reflecta si diversitatea sociala din Peru. Urmasii incasilor sau ai triburilor amazoniene, precum si copiii cu origini africane aveau o situatie sociala umila si ingrata.
Tensiunile sociale erau defulate in ritualurile de initiere incarcate de agresivitate, la care luau parte toti elevii noi ai scolii. Teroarea psihologica este cea mai grea amintire pastrata de Mario Vargas Llosa legata de anii petrecuti in scoala militara. Brutalitatea si imaginea vulgara a sexualitatii erau considerate a fi principalele calitati ale unui barbat perfect. Tocmai aceasta viziune impartasita de colegii lui ii amplifica ura fata de modelul autoritar, model caricaturizat in cele mai populare romane ale sale. Atmosfera terifianta si ritualurile injositoare folosite de colegii sai ii alimentau puseele creative, transformate in reprize febrile de scris.
Ya ese primer dia, en las horas que duro el bautizo (…) supe que iba a detestar el internado y la vida militar, con sus jerarquias mecanicas determinadas por la cronololgia, la violencia legitimada que ellas significaban, y todos los ritos, simbolos, retoricas y ceremonias que la forman (…) en esos dias y noches grises, de tristisima neblina, lei y escribi como no lo habia hecho nunca antes y empece a ser (aunque entonces no lo supiera) un escritor.
Urmele anilor sufocanti petrecuti la scoala militara sunt date uitarii cand adolescentul Mario Vargas Llosa se reintoarce in Piura, pentru a-si continua studiile. Acesta sustine ca in Piura a petrecut cele mai frumoase momente din viata lui, locuitorii, peisajul si tabuurile ce inconjurau bordelul ‘Casa verde’ devenind nesecate surse de inspiratie si de evocari melancolice. In Piura isi continua activitatea de jurnalist inceputa in Lima si descopera fascinatia pentru erotismul feminin. Anii petrecuti in redactiile ziarelor l-au aruncat in mijlocul boemei peruane, cu placerile ei clandestine si cu pasiunea pentru literatura moderna. Lima cartierelor rau-famate si a personajelor sordide, Lima poetilor lasati prada pierzaniei alcoolice, Lima studentilor revolutionari si Piura cea senzuala si pitoreasca, iata reperele emotionale ce animau imaginatia viitorului scriitor.
Cititorul va descoperi efervescenta culturala din mediile studentesti peruane ale anilor ’50 si primele incercari literare ale scriitorului, pe fondul unor relatii familiale puternic tulburate de aparitia ‘matusii’ Julia, devenita prima sotie a scriitorului. In finalul volumului, Mario Vargas Llosa povesteste despre calatoria in Amazonia peruana, periplu cu niste reminescente fecunde pentru viitoarele romane, despre intalnirea cu Albert Camus si cu Julio Cortazar, din perioada pariziana, dar si despre finalul campaniei electorale peruane, din 1990.
Puteti comanda online cartea El pez en el agua de pe site-ul librariei spaniole Trasto.
Autor: | Mario Vargas Llosa | An aparitie: | 2010 (actuala editie) |
Titlu: | El pez en el agua | Pret: | 30 RON |
Nr. pagini: | 624 | Editura: | Punto de Lectura |
Subiecte: _Autor: Mario Vargas Llosa, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Punto de Lectura, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »