Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Lucia Puenzo – Copilul-peste

Articol postat de

Autor: Lucia Puenzo;
Titlu: Copilul-peste;

Copilul-peste are grija de sufletele oamenilor care se ineaca in lacul din Ypacarai, o asezare situata in Paraguay (este America Latina, locul de bastina al realismului magic, sa nu ne mire, asadar, daca firescul si miturile se confunda). Pe malul acestui lac se refugiaza o adolescenta care isi ucide tatal, apoi fuge pentru a-i construi o casa amantei sale si tot de acest lac se leaga dramele unei localnice ajunse in Buenos Aires pentru a-si gasi un rost. Lucia Puenzo a creat situatii-limita, dialoguri si imagini care s-au jucat cu filosofia de viata a citorilor. Interesul scriitoarei pentru cinematografie se reflecta si in abilitatea ei de a-i oferi acestui roman un final memorabil, suficient de indepartat de clisee si incredibil de aproape de magia care te scapa de un realism necrutator.

Romanul scris de Lucia Puenzo ofera o lectura hipnotica. Problemele individuale si lupta feroce pentru supravietuirea psihologica sunt alinate de imaginile onirice, in care personajele ajung in paradisul ce poarta legenda copilului-peste. Se spunea ca s-a nascut pentru a trai doar in lacul din Ypacarai, unde invata sa respire cei care isi pierd inocenta dupa ce bunele intentii le-au cerut sacrificii mult prea mari. Spre adancul apei duc toate drumurile personajelor care vor sa lase in urma dramele venite prea devreme. Povestile acestora vor fi spuse de cainele unei familii instarite, ce imprumuta umorul dulce-amar, de care stapanii sai degradati nu mai au nevoie.

In aparenta, romanul se centreaza asupra Lalei, o adolescenta insingurata, dintr-o familie in care tatal celebru in lumea culturala apeleaza la gesturile unui fante batran (dar vesncic anonim in lumea seducatorilor) ori de cate ori vrea sa fie remarcat de tanara venita din Paraguay pentru a se angaja ca menajera. In poza de familie apare o mama prezenta mai mult in sferele meditatiei orientale decat in viata fiicei ei si un frate care vinde marijuana plantata chiar pe terasa casei dintr-un cartier select. In paralel, Lucia Puenzo prezinta cealalta fata a lumii, prin ochii menajerei din Paraguay, care nu are unde sa caute refugiu si decide sa infrunte viata subterana a societatii, apoi cunoaste si centrele de reeducare devenite noua casa a celor saraci.

Lala se indragosteste de tanara venita din Paraguay si este pregatita sa renunte la confortul unui lux apasator pentru a face parte din lumea acesteia. Nu vroia decat sa aiba o viata simpla si tihnita pe malul lacului din Ypacarai, unde isi va auzi visurile oglindite de iubita ei in guarani, o limba veche pastrata in anumite regiuni din America Latina. Dar un drum spre fericire va fi pavat cu amintirile infernului din interiorul celor privati de afectiune, care se imbata apoi prin trairi extreme.

Pana sa afle ca iubita ei venita din Paraguay pentru a-i servi parintii are o legatura cu misterul copilului din apa, Lala are parte de-o calatorie de-a lungul unui Buenos Aires rau-famat, pe urmele amantei sale. Va ajunge in Ypacarai si va afla amanunte intunecate, din care s-au nascut legendele tesute in jurul copilului-peste. O crima le va indeparta pe cele doua tinere de raiul pe care vroiau sa-l inchida intr-o casa, pe malul lacului. De aici, actiunea vireaza spre o scena de final imprevizibila.

Lucia Puenzo este noua revelatie a cititorilor interesati de cultura Americii Latine. In legenda copilului din lac s-a deghizat oscilatia intre naivitatea lumii arhaice si marile orase, care seduc, apoi devoreaza inocenta celor ce nu mai au dreptul sa aleaga evadarea.

Puteti comanda online romanul Copilul-peste de pe site-ul editurii Univers.

 

Autor: Lucia Puenzo An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Copilul-peste Pret: 14,90 RON
Nr. pagini: 136 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Lucia Puenzo - Copilul-peste, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Lucia Puenzo, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.