Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Expresionismul

Articol postat de

Titlu: Expresionismul;

Expresionismul a insemnat cea mai adanca prapastie intre rigoarea academica si pictura exuberanta, unde culoarea nu mai putea fi cenzurata. Aparut in spatiul german, acest curent s-a caracterizat mai ales prin redescoperirea relatiei dintre om si natura, prin intelegerea culturilor exotice si prin explorarea psihicului uman. Pictorii expresionisti foloseau nuante tari, contraste tipatoare si miscari febrile ale liniilor. Au fost inspirati de Tipatul lui Munch si de atmosfera din compozitiile realizate de Van Gogh, dar au terminat prin a-si forma un stil propriu, in contradictie cu toate valorile promovate pana atunci in arta, mai ales in spatiul german, conservator. Au deranjat privirile burgheze si au sfidat psihoza nazista.

Artitii expresionisti au initiat revolutia emotiilor, inspirandu-se din studiile psihanalitice. Descoperirea artei primitive si eliberarea de vinovatia nevrotica, propovaduita de Freud, au dus la o efervescenta creativa fara precedent. Calatoriile, nudurile, sculpturile si mastile triburilor din Africa si Polinezia le-au trezit acestor artisti dorinta de a regsi inceputurile creatiei. Obiectele artei primitive erau prezente in compozitiile pictorilor expresionisti, la fel si corpurile umane reduse la niste forme abstractizate, simplificate, amintindu-ti de statueta unui idol african.

Expresionistii au redefinit importanta nudului in pictura. Cand vroia sa transpuna pictural epiderma feminitatii dezgolite, artistul expresionist cauta, de fapt, un nou prilej de a experimenta ineditele combinatii de culori. Totodata, nudul era mai mult decat un capriciu estetic. Era noua poarta spre inconstientul uman, explorat de psihanalisti. Dezvelirea trupului in mijlocul unui peisaj idilic, redat printr-o aglomerare de nuante posibile doar in spatiul imaginar, a reprezentat un protest impotriva canoanelor stramte. Expresionistii aveau curajul sa lase de-o parte regulile compozitiei pentru a se ocupa mai mult de relatia arta-psihic.

Artistii miscarii expresioniste au vrut sa-si apropie lucrarile cat mai mult de lumea interioara a privitorului, sa treaca de granitele unei rame care delimiteaza compozitia si o desparte de realitate. Pictorii au transformat subiectivitatea privitorului intr-o noua realitate, singura la care isi raporteaza mesajul creator. Panza incarcata de culori trebuia sa plonjeze in adancul psihicului, sa fie improscata de pulsiunile inconstientului. Psihanaliza i-a fascinat si le-a dat impresia ca se afla pe drumul cel bun.

Expresionismul a reprezentat mijlocul prin care numerosi artisti si scriitori au incercat sa exprime liber viata psihica instinctiva, autnetica si plina de surprize- prin urmare sa depaseasca orice restrictie (…) In incercarea de exprimare a aspectelor reprimate ale psihicului, arta, literatura, teatrul, dansul si muzica expresionista au incercat sa exprime tot ceea ce era greu de ordonat, violent, haotic, extatic si chiar demonic.

Volumul de fata contine o selectie a celor mai frumoase lucrari apartinand pictorilor expresionisti, printre care si Kirchner, Rottluff, Franz Marc, Egon Schiele, Oskar Kokoschka sau  Kandisnky, precum si o scurta istorie a celor doua mari grupuri: Brucke si Calaretul Albastru (format la initiativa lui Kandinsky). Pe langa operele acestora, volumul prezinta, in cateva capitole, relatia dintre pictura expresionista si psihologie, viziunea pictorilor asupra nudului, modul in care spatiul marilor orase a fost reflectat in arta si angoasele razboiului, transpuse in compozitiile plastice.

Fara Expresionism, culoarea, visul si libertatea creatoare nu s-ar fi putut descatusa, lasand istoria frumusetii mai saraca. Pictorii expresionisti au fost niste avangardisti ai libertatii absolute in arta, permitandu-le celor din jur sa inteleaga altfel legatura dintre starile psihicului si creatie. Au incercat sa treaca dincolo de barierele unui spatiu de expunere conventional pentru a-i oferi privitorului sansa unei calatorii emotionale in adancurile sale, ajutandu-l sa proiecteze asupra panzei trairile ascunse, tensiunile si anxietatea.

Puteti comanda online acest album de arta de pe site-ul editurii Aquila.

 

 

 

 

Autor: An aparitie: 2008
Titlu: Expresionismul Pret: 59.22
Nr. pagini: 200 Editura: Aquila
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Expresionismul, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Aquila 93 | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.