Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Lewis Spence – Mituri precolumbiene. Mexic-America Centrala-Peru

Articol postat de

Autor: Lewis Spence;
Titlu: Mituri precolumbiene. Mexic-America Centrala-Peru;

Pentru cei pasionati de cultura precolumbiana, cartea scrisa de Lewis Spence este o sinteza utila. Datele istorice, legendele, arhetipurile si arta inspirata de figurile mitologice refac o lume fascinanta si ermetica. In jurul templelor inundate de vegetatie, frumusetea artefactelor si inscriptiile ce au redat evenimentele sinistre din istoria aztecilor, mayasilor sau a incasilor alcatuiesc un amestec bizar, greu de inteles pentru calatorul modern.

Filmul regizat de Mel Gibson, Apocalypto, amintea de prabusirea sangeroasa a unei mari civilizatii. Spectatorii care au putut afla din salile de cinema despre existenta unei culturi milenare, inainte de venire conchistadorilor, au fost socati de scenele in care au fost imitate sacrificiile umane. Si-au inchipuit ca intreaga civilizatie precolumbiana a insemnat orori, violenta si moarte. Este adevarat, perioadele marcate de crize, secete si lupte au dus la amplificarea unui ritual de sacrificiu ca semn al psihozei colective generate de haos, dar civilizatiile din Mexic, Peru sau Guatemala au insemnat si constrirea unor asezari umane avansate, comparate adesea cu Pompei sau orasele Egiptului Antic.

Templele, apeductele si amenajarea oraselor astfel incat sa devina un rezervor urias pentru a retine apa sunt marturiile unor comunitati evoluate, unde arhitectura si artefactele erau la mare pret. Piramidele din Mexic sau ruinele oraselor din Anzi devin simbolurile unor culturi greu de analizat. Inscriptiile, modalitatile de conservare si de codificare a mesajelor scrise au inceput sa fie studiate odata cu invazia navigatorilor iberici, dar inca nu si-au epuizat misterele.

Cronici, pietre inscriptionate, statuete pretioase sau masti le-au atras atentia savantilor pasionati de istoria religiilor sau de psihanaliza jungiana, centrata in jurul inconstientului colectiv. Au incercat sa identifice similitudini intre legendele aztecilor, de exemplu, si credintele popoarelor semite sau din Orientul Indepartat. Apele potopului mitic au ajuns pana in Mexic, iar scena in care dorinta lui Zeus se transforma in monede aurite pentru a o cuprinde pe Danae are un echivalent in cultura azteca. Monedele sunt inlocuite de pene frumos colorate, prezente in orice podoaba regala.

Pe langa detaliile referitoare la simbolurile atribuite fiecarei zeitati din panteonul creat de imaginarul colectiv, autorul prezinta si cateva scene din viata cotidiana, refacute in urma descifrarii unor inscriptii din interiorul templelor. Citind aceasta carte vei descoperi un ghid cultural acaparant. Iti vei dori sa calatoresti in Mexic, Peru sau Guatemala, unde s-au mai pastrat urmele acestor civilizatii. In satele din Anzi sau in zona litoralului mexican se mai gasesc locuitori care au mostenit priceperea artizanilor care au trait acum mii de ani. Coliere din jad sau pene colorate si tesaturi migaloase fac parte din ramasitele unor vechi imperii, care s-au incapatanat sa-si pastreze mesajele dincolo de genocidul ordonat de inchizitorii ajunsi in Lumea Noua.

Puteti comanda online cartea Mituri precolumbiene de pe site-ul editurii Herald.

Autor: Lewis Spence An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Mituri precolumbiene Pret: 28 RON
Nr. pagini: 336 Editura: Herald
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Lewis Spence - Mituri precolumbiene. Mexic-America Centrala-Peru, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Lewis Spence, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Herald | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.