Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Leonard Cohen – The Favourite Game

Articol postat de

Leonard Cohen - The Favourite GameAutor: Leonard Cohen
Titlu: The Favourite Game

All my writing has guitars behind it, even the novels, marturisea Leonard Cohen, iar primul sau roman, The Favourite Game, poate fi considerat o profetie pentru viitoarea cariera muzicala a unuia dintre cei mai iubiti artisti. O poezie in proza, o incantatie lirica, o meditatie asupra introspectiei erotice transformate in ritualul de initiere a unui adolescent dornic sa cunoasca atat radacinile culturii sale, cat si lumea de dincolo de cartierul evreilor burghezi din Montreal, scapati ca prin urechile acului de mania nazista? Toate la un loc si ceva mai mult, dar subtil, care va fi ocolit de toate incercarile de a incadra The Favourite Game in literatura nabadaiosilor ani ’60, in care sensibilitatea si erotismul dezinvolt luau artele cu asalt.

Fiecare pagina a romanului pare o confesiune, iar fanii care au citit si biografia atipica scrisa de Liel Leibovitz (Hallelujah) pot confunda viata protagonistului Lawrence Breavman cu a lui Cohen, mai ales in pasajele in care sunt redate incercarile acestuia de a-si construi propria identitate si de a-si gasi un loc in lumea artistica, prin experimente literare. The Favourite Game va fi o surpriza mai ales pentru cei ce l-au decoperit pe Leonard Cohen in ipostaza de poet, ale carui versuri cantate sunt un amestec intre senzualitate si profunzimea unei rugi, mai ales datorita vocii adanci, capabile sa infioare, dar sa vindece, in acelasi timp. La fel ca vocea lui Cohen, pe care o simti prezenta in reflectiile poetice ale personajului central in timp ce admira corpul iubitelor venerate, scriitura acestuia dezvaluie acea magie subtila prin care descoperirile senzuale se transforma in experiente sacre, in care imaginile incandescente din roman capata forta unui imn inchinat feminitatii, iar intermitentele pline de trimiteri biblice si mistice spre cultura ebraica se preling printre descoperirile simturilor, din care protagonistul cu aspiratii poetice se infrupta extatic.

Lawrence Breavman treace prin incercarile tipice din viata unui adolescent crescut in mijlocul valorilor unor evrei care luptau impotriva dezradacinarii ce ii amenintase in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand au fost nevoiti sa fuga din Europa. Constient de legile nescrise ale comunitatii din care facea parte, considerata a fi si crema burgheziei din Montreal, Lawrence are un picior in lumea construita de familia sa, dar celalalt exploreaza inima orasului, plina de tentatii, cartiere pestrite si tineri libertini adunati in salile de dans unde veneau si muncitorii de la fabricile conduse de oamenii din zona prospera a orasului, in care traia si acesta. In acest Montreal devenit un alter-ego al lumii sale interioare secrete intalneste si primele tipologii feminine ce-l vor scoate din zona confortului respectabil, ademenindu-l spre un necunoscut ce-i va stimula imaginarul. Alaturi de cel mai bun prieten, Lawrence se revolta, paraseste zona linistita a cartierului de bastina, ca mai toti adolescentii evrei prinsi intre visurile artistice decadent-cosmopolite si traditia milenara, transformandu-se intr-un Leopold Bloom al orasului Toronto, de care se va simti legat printr-un cordon ombilical rupt abia la finalul studentiei, cand isi va gasi o Penelopa in inima New York-ului, intruchipata de Shell, chintesenta feminitatii capabile sa-i transforme cicatricile sufletesti in inspiratie si veneratie.

Desi inceputul romanului il prezinta pe Lawrence Breavman asemenea unui copil incercat, obligat sa se maturizeze peste noapte, dupa moartea tatalui sau, Leonard Cohen prefera jocul ametitor dintre umor si tragedie, peste care asterne un strat de nostalgie lirica si de ritualuri nastrusnice prin care protagonistul sau face trecerea de la copilarie la adolescenta, incercand sa depaseasca pierderile fara a sterge farmecul vietii. Poate cele mai frumoase (si comice) pasaje din roman sunt legate tocmai de amintirile referitoare la intrarea in adolescenta, marcata de acea descoperire a erotismului vazut prin ochii unui viitor artist, ce nu vrea sa piarda sansa de a se bucura de voluptate, fara a o vulgariza. Explorarile cu tenta sexuala in compania prietenelor din copilarie sau a femeilor episodice au o tenta amuzanta, plina de candoare si calatorii spre interior. De fapt, mai toate problemele, dramele si temele ce-i dau batai de cap lui Breavman, cum ar fi posesivitatea materna, antisemitismul resimtit in salile de dans, cautarea unui sens al existentei, debusolarea sau iubirea, sunt mai intai trecute prin sita umorului dulce-amar, apoi exprimate poetic, fara a uita de savoarea ironiei elegante.

Scris intr-un stil proustian, sub forma unor amintiri ghidate de imagini suprapuse, urme senzoriale, introspectii si franturi lipite intr-un colaj al trecutului reasezat dupa capriciile memoriei afective, The Favourite Game seamana cu o prima incursiune intr-un club de jazz amenajat la subsolul unei cladiri vechi din Montreal, in care instrumentistii experimenteaza imbinand spontan ritmuri contradictorii, intrerupand brusc o piesa melancolica pentru a o revigora prin acorduri picante sau ghiduse, fara a pierde coerenta si armonia compozitiei. Exact cand ai impresia ca tot fluxul amintirilor curge pe o panta a disperarii, Cohen il trezeste pe artistul din Lawrence si ii aminteste ca mai are in repertoriu multe giumbuslucuri si acrobatii poetice, gata sa fie transformate in proze si marturisiri ce vor trece de la un ritm nostalgic la unul febril, spre incantarea cititorului incantat de interventia neanuntata a unei amintiri tabu, devoalate pentru a tulbura linistea reflectiilor grave.

Puteti comanda online romanul The Favourite Game de pe site-ul librariei Books Express.

Autor: Leonard Cohen An aparitie: 2009 (actuala editie)
Titlu: The Favourite Game Pret: 61.32 lei
Nr. pagini: 277 Editura: Harper Collins
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Leonard Cohen - The Favourite Game, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Leonard Cohen, _Comentator: Adriana Gionea, Librarie: Books Express | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.