Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Lenny Ravich – Terapia prin ras. Un lucru amuzant intamplat pe calea spre iluminare

Articol postat de

Lenny Ravich - Terapia prin rasAutor: Lenny Ravich;
Titlu: Terapia prin ras. Un lucru amuzant intamplat pe calea spre iluminare;

Refugiu iluzoriu, mecanism de aparare sau modalitate de relaxare, iata cateva intrebuintari ale umorului. Exista oameni care isi gasesc in umor medicamentul ideal, indiferent de gravitatea situatiilor din viata lor. Unul dintre ei este si directorul Institutului Gestalt din Tel Aviv, Lenny Ravich. In Terapia prin ras. Un lucru amuzant intamplat pe calea spre iluminare, acesta a reunit o parte din amintirile amuzante care l-au salvat de la depresii si temeri, transformandu-l intr-un guru al rasului.

Citindu-i cartea, il poti considera pe Lenny Ravich un smintit naiv, un superficial sau inca un supravietuitor datorita umorului. Mama lui a preluat abilitatea multor evrei de a folosi umorul ca mijloc de vindecare si de reprimare a unor amintiri traumatizante. In prima confruntare cu umilinta de a fi transferat la o scoala destinata exclusiv copiilor cu tulburari de comportament, autorul a descoperit cea mai importanta mostenire lasata de mama lui– talentul de a face din umor un leac pentru aproape orice durere psihologica.

Fiecare capitol al cartii prezinta multiplele intrebuintari ale umorului. Principalele ‘boli’ vindecate prin umor sunt: absurdul, suferinta, trecutul care amenita cu invadarea prezentului, rusinea si batranetea. Vindecarea prin ras nu se poate realiza fara autoironie. Ravich sustine ca umorul nu este eficient daca persoanele nu renunta la a se lua prea mult in serios. Umorul incepe cu ironizarea propriilor defecte, devenind o eliberare de sub amenintarea situatiilor stanjenitoare. Cine ridica privirea din pamant pentru a schita un zambet larg mosteneste paradisul lucrurilor marunte, chiar daca e rosu din cauza rusinii.

Pentru Lenny Ravich, umorul nu devine o negare a realitatii ostile, ci o reinterpretare creativa a ei. Replicile spumoase si rasturnarea sensurilor grave nu exclud o intelegere profunda a situatiilor dramatice, dupa cum arata si autorul prin evocarea unor supravietuitori ai Holocaustului, care au descoperit in umor o noua forma de a stabili noi punti de legatura cu semenii lor, chiar si in lagare.

Desi  este scrisa intr-o maniera accesibila, cartea mai contine si explicatii psihologice amestecate cu date obiective culese de cercetatori. Acestia au descoperit efectele umorului asupra creierului, implicit asupra calitatii vietii.

Atunci cand radem, corpul nostru elibereaza endorfine, care este tocmai unealta potrivita pentru a distruge durerea. Cand aceasta endorfina este eliberata in creierul nostru, un sentiment de euforie poate persista pana la doua ore (…) Rasul produce si relaxarea muschilor, ceea ce reduce nivelul de stres, prin urmare ajuta sistemul imunitar.

Cititorii lui Lenny Ravich au impresia ca se afla in fata aforismelor unui om care si-a promis ca nu se va lua prea mult in serios. Umorul poate veni in ajutorul celor care devin prizonierii propriilor scenarii distructive sau a unui rol social rigid, care anuleaza orice zvacnire spontana.

Puteti comanda online Terapia prin ras. Un lucru amuzant intamplat pe calea spre iluminare de pe siteul editurii Herald.

Autor: Lenny Ravich An aparitie: 2010
Titlu: Terapia prin ras. Un lucru amuzant intamplat pe calea spre iluminare Pret: 20 RON
Nr. pagini: 224 Editura: Herald
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (9 votes cast)
Lenny Ravich - Terapia prin ras. Un lucru amuzant intamplat pe calea spre iluminare, 9.9 out of 10 based on 9 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Lenny Ravich, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Herald | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.