Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Lorenzo Silva – El blog del Inquisidor

Articol postat de

Lorenzo Silva - El blog del InquisidorAutor: Lorenzo Silva;
Titlu: El blog del Inquisidor;

In romanul El blog del Inquisidor, scriitorul spaniol Lorenzo Silva abordeaza principalele maladii emotionale resimtite de omul modern: insingurarea, instrainarea, dedublarea, controlul si setea de putere. Aceste maladii nu se dezvaluie oricum si oricui, ci au nevoie de protectia data de anonimat si de absenta contactului direct. Si ce mijloc permite apropierea verbala si, in acelasi timp, anonimatul? Confesiunea virtuala, prin intermediul unui blog, al carui autor pretinde ca este un servitor al Inchizitiei, care a trait acum patru secole.

La inceput, blogul Inchizitorului nu atragea comentarii si nu starnea curiozitati. Se pierdea in blogosfera si nu prea soca pe nimeni portretul sumbru al autorului ascuns in spatele unui acuzator ce povestea despre interogatorii umilitoare, urmate de practici sadice menite sa-i curete de pacate pe enoriasi.

Identitatea inchizitorului din blogosfera se contureaza abia cand o fosta profesoara de istorie ii citeste ‘marturiile’. Atrasa, la inceput, de povestea unei calugarite care a fondat o manastire din centrul Madridului, ii trimite acestuia un mesaj. Primele convorbiri online dintre fosta profesoara, ce primeste porecla de Theresa (numele calugaritei care a fondat manastirea) si Inchizitor sunt legate de procesul calugaritei acuzate de comportament indecent chiar de alter-egoul acestuia, cu patru secole in urma.

Trei personaje se remarca in povestea spusa de Inchizitor pe blogul sau: calugarita acuzata, duhovnicul lipsit de scrupule si judecatorul aservit Inchizitiei. Personajele simbolizeaza trei ipostaze ale Inchizitorului, fiecare continand propriile defense iluzorii impotriva experientelor traumatizante din trecut. Daca autorul blogului isi divide personalitatea in trei figuri scoase din cripta unei istorii sangeroase, Theresa, pasionata de istorie, isi descrie trecutul ca pe o drama in trei acte, cu un sfarsit incert.

Desde hace siglos, la trinidad ha servido al hombre para describir el mecanismo de su proprio razonar, para explicar el despliegue del ser en el tiempo y hasta para acercarse a la comprensión de Dios.

In povestea calugaritei judecate de inchizitori apar coruptia, puterea, manipularea, seductia, tentatia perversa, dar, mai ales, obsesia pedepsei. In timp ce i se confeseaza Theresei, autorul blogului, Inchizitorul, sustine ca istoria ii furnizeaza personajele in spatele carora isi poate ascunde episoadele dureroase din trecut. El sustine ca a fost, pe rand, in pielea fiecarui personaj implicat in procesul intentat calugaritei din secolul al XVII-lea.

Portretul duhovnicului care a profitat de increderea acordata si a convins calugaritele tinere ca favorurile sexuale le vor apropia de Dumnezeu, simbolizeaza tentatia instinctuala. Cand semana cu duhovnicul manipulator, autorul blogului avea faima si s-a lasat orbit de putere. La fel ca si duhovnicul inconjurat de frumusetea tinerelor abia intrate in randul calugaritelor, acesta se lasase invins de slabiciunea lacomiei hedoniste.

Puterea si influenta sociala i-au dat ocazia de a se infrupta neincetat din placeri, considerand ca i se cuvine orice lucru la care a ravnit. Duhovnicul mijlocea iertarea pacatelor, ajungand sa detina controlul asupra calugaritelor, prin apelul la vinovatie. Desconspirat de inchizitor, duhovnicul isi pierde influenta si este stigmatizat. Imbatat de iluzia omnipotentei, autorul blogului a pierdut tot arsenalul prin care isi apara pozitia de putere. Neputinta l-a aruncat in lumea celor care isi gasesc izbavirea prin cainta fanatica. Autopedepsirea coincide cu negarea vietii, implicit a propriului corp, care i-ar fi putut aminti de placerile de odinioara. Vinovatia perdantului il aseamana cu inchizitorul a carui identitate o preia cand intra in blogosfera. La fel ca si Inchizitorul, incearca sa scape de povara culpabilitatii si a umilintei  criticand alti pacatosi, din randul carora facea parte candva. Inchizitorul este calaul placerilor, iar pacatosul care a cunoscut infrangerea va cadea in capcana identificarii cu acest calau devenit propovaduitorul unei cumpatari patologice.

Dupa ce realizeaza extremele daunatoare intre care oscila cand si-a pierdut puterea, autorul blogului devine admiratorul calugaritei. Ea reprezenta echilibrul intr-o epoca acaparata de psihozele colective induse de fanatismul religios. Inchizitorul din spatele blogului incepe sa isi analizeze lucid fiecare experienta, ghidat de intrebarile Theresei. Suspicios si enigmatic, inchizitorul modern incepe sa isi dezvaluie greselile pe chat…si afla ca nu e singurul om debusolat. La randul ei, Theresa, isi dezvaluie slabiciunile.

Blogul Inchizitorului devine puntea dintre doi oameni deznadajduiti si insingurati. Inchizitorul si Theresa au avut parte de o existenta marcata de pierderi. Inchizitorul si-a pierdut certitudinile furnizate de putere si, apoi, de autocontrolul auster. Therasa si-a pierdut siguranta familiala dupa ce parintii ei au divortat, apoi a fost abandonata de singurul barbat pe care l-a iubit. A parasit tinutul natal, Scotia, a renuntat la o cariera universitara promitatoare si s-a refugiat pe o insula din Spania, unde si-a deschis o librarie.

Dincolo de insingurare, ii mai leaga ceva – personalitatea. In discutiile online purtate cu Theresa, Inchizitorul spunea ca el imparte oamenii in doua categorii: supusii regulilor, pentru care suprema lege este echitatea, si risipitorii, care sunt purtati de emotii. Inchizitorul si Theresa sunt doi risipitori, dar pentru unul dintre ei viata se iroseste mult mai rapid.

Romanul scris de  Lorenzo Silva se remarca prin finetea analizei psihologice si prin dialogurile abrupte. Fiecare schimb de cuvinte este o prabusire in adancurile constiintei apasate de reprosuri. Pentru inchizitorul modern, culpabilitatea este o continua tortura psihica.

Puteti comanda online cartea El blog del Inquisidor de pe siteul librariei spaniole Trasto.

Autor: Lorenzo Silva An aparitie: 2010
Titlu: El blog del Inquisidor Pret: 38 RON
Nr. pagini: 256 Editura: Booket
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
Lorenzo Silva - El blog del Inquisidor, 10.0 out of 10 based on 7 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Lorenzo Silva, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Booket, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.