Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Lazarillo de Tormes

Articol postat de

Autor: Anonim;
Titlu: Lazarillo de Tormes;

Lazarillo de Tormes a deschis multe drumuri,  reprezentand inceputul romanului picaresc si al unei literaturi clandestine in Spania din timpul Inchizitiei, unde viciile societatii sunt criticate prin situatii comice. Scris in secolul al XVI-lea de un anonim (nu i se stie numele nici in ziua de azi), Lazarillo de Tormes avea sa anticipeze Realismul, devenind o scriere avangardista. Desi a fost interzis, blamat si ciopartit de clericii fanatici, hotarati sa interzica niste capitole dedicate lor, romanul a calatorit prin toata Europa, atragand pictori si alti intelectuali rebeli in jurul paginilor si enervandu-i pe cei oglinditi in satira usturatoare. Cititorii vor descoperi fresca unui secol tumultuos, plin de portrete schimonosite, vazute prin ochii unui copil fortat sa treaca de la inocenta la siretenia tenace a celui fortat sa traiasca intr-un mediu putred.

Lazarillo este fiul unei vaduve sarace din Salamanca (numele de Tormes vine chiar de la raul din regiune). Ajunsa la fundul sacului, mama lui se vede obligata sa faca multe compromisuri pentru a supravietui. Cand planurile acesteia nu mai pot carpi o existenta mizera, Lazarillo, inca un pusti naiv, este dat in grija unui cersetor orb. Va fi primul stapan, care-l va introduce in scoala vietii si-n societatea unde figurile respectate ale nobilimii si ale Inchizitiei sunt doar niste aparente gaunoase. Stapanul nevazator se dovedeste a fi un cersetor abil si un sarlatan ce promite leacuri in schimbul milosteniei. Profita de ignoranta celor din jur si agoniseste intr-o zi cat o mie de confrati datorita talentului de-a jongla cu superstitiile oamenilor care-i dau de pomana. Desi este unul dintre cei mai avuti din breasla sa, devine zgarcit cand trebuie sa aiba grija de Lazarillo. Daca n-ar fi invatat cum sa ia, pe ascuns, cateva monede si merinde primite de stapan, copilul ar fi murit de mult timp din cauza subnutritiei.

Timpul petrecut alaturi de cersetorul orb este doar inceputul unei lungi ucenicii, prin care micul Lazaro va fi, treptat, initiat in tainele subterane ale Spaniei de acum cateva secole. In compania stapanului cersetor, Lazarillo invata cum sa incalce primele norme morale, atat de repetate in predicile inchizitorilor, pentru a supravietui. Cand il paraseste din cauza unor indelungate umilinte suportate, Lazarillo devine insotitorul unui cleric, la fel de zgarcit precum fostul stapan, de data aceasta fiind infometat de un propovaduitor al cumpatarii, dar  care se infrupta din halci de carne in fata lui. Suporta el Lazarillo cat suporta, dar este dat afara si din casa acestui cleric lacom. Uramatorul stapan? Un scutier, ceva mai darnic…ii da servitorului sau macar o masa pe zi, fiind, la randul sau, adeptul cumpatarii, dar o cumpatare pe care si el insusi o respecta, din cauza unei saracii mascate, nu a compasiunii.

In existenta lui Lazarillo de Tormes, foamea capata niste dimensiuni halucinante, iar painea oferita de pomana devine promisiunea unui paradis. Totusi, nu mancarea va fi centrul nevoilor sale biologice, atat de necesare supravietuirii, ci apa…transformata in vin. Pentru a-si uita dramele, Lazarillo recurge la drogul bahic, de care va depinde, la maturitate, si bunastarea lui.

Calatoria prin societatea decadenta a secolului al XVI-lea se continua odata cu intalnirea unor stapani din randul clericilor si al celor aflati in slujba justitiei, care ne arata de ce drumul spre o viata lipsita de griji va fi pavat, pentru Lazarillo, cu intentiile unui calugar pervers sau cu potlogariile unui preot ce vindea indulgente, profitand fara scrupule de naivitatea credinciosilor plini de “pacate”.

Lazarillo de Tormes este o caricatura a Spaniei din vremea Inchizitiei, in care situatiile greu de suportat iau calea umorului intepator. Lazarillo apeleaza la comic pentru a pune mereu pe fuga posibilele finaluri macabre, uitate in drumul oamenilor saraci din acea perioada. Cititorii vor mai descoperi si-o limba spaniola veche si plina de jocuri de cuvinte sau expresii care maresc efectul satirei.

Romanul nu atrage numai datorita criticilor acide si caracterului sau clandestin. Insasi structura este una aparte. Scris la persoana I, pare o destainuire, un jurnal, dar formulele de politete si folosirea unor verbe care indica prezenta unui viitor destinatar il transforma intr-un sir de scrisori puse cap la cap. Lazarillo de Tormes pare sa-i fie adresat unui destinatar enigmatic, in fata caruia sunt expuse multe secrete si drame, adulmecate cu pofta de inchizitorii acelor vremuri. O carte a decaderii umane, o galerie de portrete vicioase, dar si o cronica plina de culoare a unei perioade ce-a deschis calea infloririi prozei spaniole curajoase.

Desi au trecut aproape cinci secole de la scrierea acestui roman, povestea lui Lazarillo este actuala, din pacate. In multe tari exista copii uitati de semenii care-ar fi trebuit sa-i apere. Sunt neglijati si exploatati, apoi invinovatiti de nerespectarea legilor sociale, care n-au fost aplicate si pentru ei. Lazarillo de Tormes iese din secolul al XVI-lea si devine o lectie de supravietuire universala si atemporala.

Puteti comanda online cartea Lazarillo de Tormes de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Anonim An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Lazarillo de Tormes Pret: 18 RON
Nr. pagini: 96 Editura: Austral
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Lazarillo de Tormes, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Anonim, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.