Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Julian Fuks – Istorii despre literatura si orbire

Articol postat de

Autor: Julian Fuks;
Titlu: Istorii despre literatura si orbire;

Cartea lui Julian Fuks ar fi fost, de fapt, o biografie, dar aplecarea spre povestile din spatele orbirii unor artisti precum Borges sau Joyce s-a indreptat spre imaginatie. Asadar, in loc de aruncarea unor date precise, vom avea metaforele unei lumi nevazute, finaluri de vieti rescrise si evenimentele din existenta unor mari autori transformate in meditatii asupra granitelor senzoriale, moarte, amintiri, memorie sau arta. Istorii despre literatura si orbire nu vorbeste despre biografii oficiale, ci despre viata a trei personalitati literare, Borges, Joyce si Joao Cabral (poet brazilian) asa cum este vazuta prin ochii lui Julian Fuks. Citindu-i lucrarea, veti urmari cum informatiile clare se topesc in semnificatii personale atribuite unor existente dedicate artei. Nu exista o lecturare obiectiva a biografiilor, ci doar ecouri ale acestora in mintea iubitorilor de literatura, care polemizeaza cu autorii preferati, ii transforma in modele sau in figurile obsesive intruchipand ceea ce si-ar fi dorit ei sa devina in locul acestora.

Istorii despre literatura si orbire este o desfatare pentru cei pasionati de arta, care au, intr-un singur volum, cateva franturi din existenta unor deschizatori de poteci estetice, precum Borges, Joyce sau poetul Joao Cabral, unul dintre cei mai des prezenti in antologiile dedicate literaturii din tara lui Jorge Amado. Ce mai au in comun acesti magicieni ai literelor si ce-i aduce laolalta? Orbirea, venita dupa terminarea operelor importante, care le ameninta    cu-nsingurarea ultimii ani de viata. Dar Fuks refuza sa-si vada autorii preferati capituland in bezna si le transforma orbirea in lungi reflectii cu tenta suprarealista prin care trecutul si prezentul se contopesc, iar eul devine un fluviu alimentat de afluentii unor experiente la granita dintre oniric si real.

Pentru un scriitor sau poet, imaginile cuvantului scris in urme de cerneala si literele asezate cu mana lui sunt vitale. Orbirea este finalul relatiei dintre inspiratie si miscarile unei maini cand line, cand furibunde, in functie de versuri, povestiri sau tensiunea personajelor. Cand  bezna le ia in stapanire lumea vizuala, Borges, Carbral sau Joyce isi fragmenteaza sursele de inspiratie in alte senzatii ce i-au putut supravietui orbirii. Cand ochii nu mai pot masura timpul in riduri sau in alte modificari ale suprafetelor ce imbraca miezul surselor de inspiratie, cei trei artisti se reintorc la imaginile fabricate de ochii mintii, care mai pastreaza urmele acelei realitati pregatite pentru a fi transformata. Borges, pamanteanul care vroia sa vada biblioteci si-n rai, incepe sa-si regeseasca trecutul. De cand a orbit, isi dicteaza creatiile, iar strazile Genevei dau spre arterele miticului Buenos Aires de la inceputul povestirilor scrise in subteranele Bibliotecii Nationale, pe care spera sa o ia-n stapanire, candva. Acum nu i-au ramas decat aliajul senzorial dintre amintiri si prezentul care-i joaca feste cand ii aduce personaje ce i-au trait intamplarile din trecut. Un alter-ego, un Celalat aproape geaman sau dinvin, se asaza pe banca, langa Borges, ascultand profetiile artistului despre viitoarele creatii si orbiri, reincarnate in experientele altcuiva, trase la indigo. Pare un labirint al imaginatiei fara limite si explicatii usoare, nu-i asa? In cartea lui Julian Fuks, pana si orbirea devine un labirint daca este vorba despre Borges.

Spre deosebire de Borges, unul dintre cei mai mari poeti brazilieni, Joao Cabral, nu mai poate scrie. Isi petrece ultimii ani retras in apartamentul sau din Rio de Janeiro, unde primeste, din cand in cand, vizita unor jurnalisti care-l idolatrizeaza. Pentru Joao Cabral, orbirea devine o stranie relatie cu intensitatea luminii, altadata sursa de inspiratie. In culorile luminii de la apusul senegalez regaseste cromatica salbatica, dar suava, a unui asfintit din Recife, taramul natal. Oricat ar parea de ciudad pentru non-poeti, orbirea lui Cabral este, in cartea lui Fuks, un poem suprarealist dedicat ultimelor culori, asa cum numai el le mai poate vedea…

Un alt mare scriitor amenintat de orbire a fost si James Joyce, autorul romanului Ulysses si a povestirilor dedicate orasului Dublin. Julian Fuks reface, intr-o cheie personala, anii tulburatori in care Joyce incerca sa uite de ochii neascultatori calatorind intre Dublin, Trieste, Zurich si Paris, aparandu-si romanul avangardist, dar atat de criticat de contemporani din cauza jocurilor de cuvinte si-a incapatanarii de-al reduce pe faimosul erou din Itaca la dimensiunile unui om al Dublinului, ce-si poarta deznadejdea aventuroasa intr-o singura zi. Paginile dedicate lui Joyce ii vor impresiona pe admiratorii sai literari, mai ales datorita unor amanunte privind culisele scrierii unui roman in pauzele dintre crizele vizuale, un roman hulit, ironizat, dar iubit de autorul indraznet ce-a vrut sa creada-n spectacolul din viata oamenilor marunti.

Cartea lui Julian Fuks este o noua conjugare a fragilitatii umane din perspectiva unor mari artisti, care si-au trait dramele incercand sa-si exploreze limitele senzoriale dupa lupta pierduta cu bezna orbirii, vazul fiind, pana atunci, canalul vital in receptarea lumii. Sfasietor si, pe alocuri, de un lirism suprarealist, asa poate fi descris acest volum premiat in Brazilia si Portugalia, ce-a devenit o lectura preferata de iubitorii literaturii nonconformiste pentru secolele trecute. Daca s-au stiut mai multe despre Borges si Joyce, cititorii de pe anumite meridiane au mai putut descoperi stilul poetic din opera lui Joao Cabral. Cu siguranta veti incerca sa gasiti mai multe carti sau informatii despre acest important poet brazilian.

Puteti comanda online cartea Istorii despre literatura si orbire de pe site-ul editurii Univers.

Autor: Julian Fuks An aparitie: 2012 (tradusa in limba romana)
Titlu: Istorii despre literatura si orbire Pret: 18.99 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Julian Fuks - Istorii despre literatura si orbire, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Julian Fuks, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.