« Danilo Kis – Enciclopedia mortilor | Pagina principala | Jean-Nel Jeanneney-Istoria duelului »
Jorge Luis Borges – Ficciones
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Jorge Luis Borges;
Titlu: Ficciones;
Borges este un clasic mereu la moda, redescoperit cu fiecare noua generatie de cititori. Azi, nici macar nu mai trebuie sa cutreieri labirintul Google in cautarea scriitorilor inovatori ai secolului trecut pentru a afla cine-i Borges. Este suficient un cont de Facebook si o lista de prieteni virtuali. Sigur se vor stracura printre ei si pasionatii de lectura care share-uiesc un citat despre acel scriitor argentinian ce spunea ca propriul rai este de fapt o biblioteca. Jorge Luis Borges face parte din cercul artistilor sud-americani ce-au influentat cel mai mult literatura contemporana, alaturi de Marquez sau Cortazar. Dedicat mai ales prozelor scurte, in care fantasticul, oniricul si realitatea se inlocuiesc pana sa-ti dai seama de granitele dintre ele, Borges a luat misterele omenirii si vastitatea miturilor gasite in cartile de care avea grija in calitate de sef al Bibliotecii Nationale din Buenos Aires si le-a interpretat prin lentilele realismului magic, aflat abia la inceputuri. Volumul Ficciones include cele mai bune colectii de proze scrise de un Borges ajuns la maturitatea literara: El jardin de senderos que se bifurcan (1941) si Artificios (1944).
Lumea fictionala cuprinsa de Borges in cele doua colectii de povestiri este un melanj ametitor de referinte culturale, personaje inventate, dar prezentate ca fiind reale, carti si manuscrise inexistente, simboluri si parabole rastalmacite pentru a-nlocui realitatea anosta si cunostintele fixe cu insecuritatea imaginilor schimbatoare din imaginatie, poate cea mai frumoasa dintre insecuritatile posibile. Asteapta-te sa gasesti in cartea lui Borges detalii concrete adunate pentru a fi transformate in acele nisipuri miscatoare care mimeaza solul ferm al reperelor obiective.
Borges alege libertatea infinita a imaginatie si o ridica la statutul de lege unica in tara literaturii. Citindu-i povestirile te vei imagina plutind ca-intr-un vis printre imensele rafturi ale unei biblioteci fara limite, al carei tavan si podea se trasforma in spirale ce duc mereu spre alte si alte incaperi pline de povesti vechi de mii de ani, de carti interzise, de maini lacome si dornice sa acapareze acel exemplar pretios in care s-au ascuns enigme. Povestirea La biblioteca de Babel devine o emblema a lumii vazute din perspectiva lui Borges-o babilonie literara stransa intr-o biblioteca infinita, la care se adauga niste reflectii mascate asupra limbajului, sensurilor infinite si lumilor paralele create de intelesurile date cuvintelor. Biblioteca lui Borges nu cunoaste linistea salilor de lectura. Dimpotriva, este un loc unde zace tocmai acea dezordine provocata de curiosul venit sa rasfoiasca toate cartile fara sa mai astepte inregistrarea lor intr-un catastif al cererilor si returnarilor.
Lumile disparute, planetele imaginare, capitolele rescrise de un fan al personajului Don Quijote si al secolului de mare inflorire a romanului picaresc, trimiterile spre niste romane politiste inventate, dar prezentate obietiv, de parc-ar fi reale, sau imaginea lumii ca fiind o mare loterie sunt doar cateva dintre temele ce alcatuiesc prozele acestui volum. Reprezentative pentru prima colectie de povestiri sunt: El jardin de senderos que se bifurcan si Tlon, Uqbar, Orbis Tertius. Ambele povestiri cuprind temele majore coagulate in simboluri, imagini fantastice si evenimente istorice modificate dupa bunul plac al unui povestitor ghidus.
Povestirea Tlon, Uqbar, Orbis Tertius, in care se relateaza despre un grup secret pregatit sa inventeze o noua lume ce-ar fi urmat sa functioneze dupa un sistem filosofic si repere spatiale greu de inteles pentru pamantenii de rand (ar fi putut deveni un roman SF cu prelungiri metafizice), a fost interpretata de critici in cheia unei proze satirice plina de subtilitatile intelese mai ales de un cititor avand vocatia enciclopedica a lui Borges. Pentru scriitor, lumea poate fi compusa din universuri paralele, unde personajele care au scris istoria oficiala isi pot schimba rolurile. Intr-o lume pot fi confidenti si complici, in alta, inamici, asa cum se intampla si in povestirea El jardin de senderos que se bifurcan.
Daca in prima colectie de povestiri incluse in acest volum Borges poate deveni o biblioteca personificata, dornic sa traduca sistemele filosofice considerate greu de patruns in fictiuni acaparante, in a doua colectie, Artificios, imaginatia scriitorului nu se mai invarte numai in jurul istoriei marilor idei si civilizatii, in schimb, centrul de interes devine psihicul uman. Memoria, constiinta, tradarea si falsificarea involuntara a lumii obiective prin lentilele individuale si fragmentarea istoriei devin sursele de inspiratie pentru alte cateva experiente literare intense dedicate celor pasionati de proza in care fantasticul bate realismul. In primul volum, personajele graviteaza in jurul ideilor filosofice transformate in simboluri misterioase. In schimb, in Artificios, puterea subiectivitatii si a memoriei de a crea si re-crea sensuri si interpretari devine masura tuturor lucrurilor, cel ptuin in lumea demiurgului literar Borges.
Povestirile din Ficciones pot fi considerate plasmuirile unui bibliotecar insetat de cunoastere, dotat cu talentul unui povestitor de geniu. Biografia lui Borges a fost o calatorie printre carti si date istorice. Totusi, a iubit mai mult imaginatia de unde vine si forta de-a fantasma decat memoria, de aceea nu putea lasa informatiile acumulate fara a le slefui in cartile sale, stergandu-le culoarea fada specifica informatiilor din compendii si aruncandu-le, apoi, intr-un haos unde creativitatea are o putere absoluta asupra finalului. Evenimente istorice, opere literare consacrate, civilizatii antice, apostoli, spioni si revolutionari, nimeni si nimic nu scapa de jocul imaginatiei care inlatura certitudinile. Poate una dintre cele mai bune proze care ilustreaza dorinta lui Borges de-al ajuta pe cititor sa regandeasca marea istorie a omenirii, mai ales partea formata din informatii greu de inteles dupa normele “realitatii” contemporane, a fost povestirea: Tres versiones de Judas.
Adevaratul merit al scriitorului argentinian consta in puterea oferita cititorului de a reinterpreta lumea dincolo de informatiile fixe. Nu mai conteaza datele, invingatorii sau exactitatea, ci adevaratele simboluri, mereu schimbatoare, in functie de ferestrele si perspectivele subiective, care formeaza lumi paralele si labirinturi.
Recomand citirea povestirilor din acest volum alaturi de cele scrise de un Boges al Mexicului, Juan Jose Arreola. Confabulario, volumul scris de Arreola, si Ficciones vor deveni o incantare pentru fanii literaturii sud-americane.
Puteti comanda online cartea Ficciones de pe site-ul librariei spaniole Trasto.
Autor: | Jorge Luis Borges | An aparitie: | 2011 (actuala editie) |
Titlu: | Ficciones | Pret: | 50 RON |
Nr. pagini: | 224 | Editura: | Debolsillo |
Subiecte: _Autor: Jorge Luis Borges, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »