« Irvin D. Yalom – Darul psihoterapiei | Pagina principala | Mo Yan – Schimbarea »

Jean-Baptiste Del Amo – O educatie libertina
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Jean-Baptiste Del Amo;
Titlu: O educatie libertina;
O educatie libertina este rezultatul unei maturizari artistice precoce. A devenit un debut adulat de critici si de public. Jean-Baptiste Del Amo stie cum sa prinda cititorii in mrejele unei lecturi dense, reusind sa-i tinutuiasca in fata operei sale chiar si atunci cand alege o cale mai putin atractiva-estetica uratului. Scriitorul este un magician al descrierii, al portretelor vicioase, al unui Paris mucegait si al malurilor fetide. Totusi, are talentul unui seducator tenebros, ce-si va ispiti adoratorii desi le promite o placere sumbra. Romanul sau este o lunga poezie a decaderii si a mizeriei in care inota Parisul de acum cateva secole, acel infern olfactiv intepator, asa cum apare si in cartea lui Suskind, Parfumul. Ori lasati cartea din mana, asaltati de senzatiile grele captate in primele capitole, ori continuati lectura pentru a urmari viata unui fiu de porcar dornic sa fie admirat in marile saloane.
La o prima citire, personajul central este Gaspard, un tanar de nouasprezece ani care a plecat de acasa, fiind satul de cocina mocirloasa in care balteau ratanii crescuti de tatal sau. Trecand si de primele capitole, vei descoperi adevaratii protagonisti: Parisul si a lui Sena, artera lichida pe unde curgeau infamiile din vremea regalitatii. Parisul in care nimereste Gaspard poate fi asemuit cu o vestita cocota parfumata cu esente narcotizante aduse din Orient, cu decolteul generos, avand o alunita senzuala desenata pe obrazul pudrat si o peruca luxurianta, sub care se ascunde colcaiala nervoasa a paduchilor. Este un Paris al extremelor, al murdariei si al placerilor opulente, in care mirosul apei de trandafir si al lavandei se revarsa peste noroaiele unei canalizari infundate. Aici, Sena da lovitura de gratie, transforma inocenta in viciu, speranta in disperare si frumustea in dejectii. Este apa care desparte viata de moarte, supravietuitorul de invins si orasul saracilor de palatele nobililor. O artera fluida dintr-o mitologie urbana morbida, pe care Gaspard va trebui s-o imbuneze daca vrea sa iasa din iadul saraciei.
In primele zile, viata lui Gaspard pare sa ramana intepenita in camera imputita a unei case darapanate, devenite un azil al dejnadajduitilor si al sobolanilor. Isi face de lucru pe langa Sena, depozitul curgator al tuturor secretelor intunecate din Orasul Luminilor. Satul sa pescuiasca numai grozavii lasate de viciile noptii, Gaspard lasa in urma cartierele saracilor si trece podurile. Cand ajunge pe malul pravaliilor dechisite, al buticurilor cochete si al galanteriei alunecoase, afla ca pana si norocul are peruca…bine asezata pe capul unui cuceritor fara scrupule, dar generos cu fragezimea sfioasa a baiatului amarat. In timp ce saluta umil clientii peruchierului ce i-a dat prima leafa, transformandu-l intr-un baiat de pravalie, Gaspard il cunoaste pe contele Etienne de V., care-i devine ghid si trambulina spre inalta societate.
Etienne de V. este tipologia seducatorului amoral, tentatia regulilor incalcate. Nimeni nu-i rezista sarmului diabolic bine dramuit si exersat, asemenea unui veritabil Sade. In acesta, Gaspard vede imbinarea dintre seductia erudita si lipsa scrupulelor, necesara oricui vrea sa patrunda in lumea buna a Parisului. Totusi, Gaspard nu este un sadic deghizat, care vrea sa calce pe cadavre, lasand prapad in jurul sau. El vrea doar sa fuga de moarte deoarece in Paris mizeria care-i pandeste mereu pe cei fara titluri nobiliare inseamna o agonie scabroasa, in cotloane putrede. Contele pare sa fie o salvare, dar si o renuntare la orice urma de remuscare. Pana la finalul romanului, periplul tanarului Gaspard este previzibi. Ascensiuni rapide, pervertiri, renuntari si o mare singuratate. La colt pandeste jivina care-i inghite pe toti parvenitii esuati si pe napastuitii infometati deopotriva. Este Sena, cu malurile ei intinse precum acea profetie hada din primele insomnii pariziene ale unui adolescent naiv.
Pe alocuri, pasajele descriptive la care apeleaza Del Amo pentru a contura o satira nemiloasa a defectelor umane par amestecul dintre imaginatia debordanta a unui suprarealist, ce deformeaza si re-formeaza realitatea, si viziunile cosmaresti din Gradina desfatarilor a lui Bosch. Calatoria lui Gaspard spre cercurile nobililor se transforma intr-un delir mostruos, bine regizat de scriitor. Fiecare personaj este o conjugare a decaderii, un simbol al exceselor.
O educatie libertina este un roman abundent, in care farmecul saloanelor inmiresmate si pline de portelanuri a palit in fata degradarii sufocante.
Puteti comanda online cartea O educatie libertina de pe site-ul editurii Vellant.
Autor: | Jean-Baptiste Del Amo | An aparitie: | 2012 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | O educatie libertina | Pret: | 29.90 RON |
Nr. pagini: | 352 | Editura: | Vellant |
Subiecte: _Autor: Jean-Baptiste Del Amo, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vellant | Nici un comentariu »