« Jean-Baptiste Del Amo – O educatie libertina | Pagina principala | Daniela Zeca – Omar cel orb »

Mo Yan – Schimbarea
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Mo Yan;
Titlu: Schimbarea;
Pana la castigarea Premiului Nobel pentru literatura, Mo Yan a fost considerat un scriitor exotic si putini ar fi pariat pe succesul editorial odata traduse cartile sale in limba romana. Nu ma obsedeaza premiile literare, dar au si ele o parte buna: “obliga” editurile sa traduca opera unui scriitor talentat, dar mai putin cunoscut de cititorii unei tari, la un moment dat. Cei care au citit Sorgul rosu, vor dori sa lectureze si nuvela autobiografica intitulata Schimbarea. Vor gasi o China aparte, reflectata in amintirile unui copil de taran din estul tarii (asa cum se autointituleaza Mo Yan), dornic sa plece din sat, apoi sa se intoarca mandru ca a reusit sa-si faca un rost. Amuzanta, lucida si plina de mesaje ascunse despre schimbarile mai mult sau mai putin faste prin care a trecut China dupa moartea tovarasului Mao, asa poate fi descrisa nuvela Schimbarea.
Evenimentele din viata lui Mo Yan ar fi oglindit biografia trista a unui copil sarac si nedreptatit si ar fi stors lacrimi de plans, nu de ras, daca Mo Yan n-ar fi ales calea umorului, care ii transforma pe cei ce nu i-au apreciat talentele scolare in caricaturi simpatice, candide, si n-ar fi pastrat din viata soldateasca doar umanitatea camarazilor. Pentru elevul Guan Moye, care-si va lua, mai tarziu, numele de Mo Yan (Nu vorbi!), saracia din tinutul Gaomi, uitat de lume si de progresele tehnice, transforma fiecare noutate marunta intr-o sursa de magie, de spectaculos. Instrumentele muzicale folosite de famfara scolii, ochelarii de spion al colegului rebel sau camionul sovietic pe care-l va conduce tatal unei colege iubite pe ascuns erau detaliile folosite pentru aprovizionarea imaginarului.
Nimic nu era plat sau marunt pentru Mo Yan. Viata cotidiana se rasfrangea diferit in perceptia unui copil fara prea multe jucarii, dar inzestrat cu simtul observatiei care mareste amanuntele nesemnificative si le da culoare, glas, ecouri si viata proprie, asa cum se intampla cu vehiculul de mare tonaj ramas din timpul razboiului din Coreea, devenit un animal mitic pentru colegii sai. Multe dintre visurile copilaresti au roit in jurul camionului rusesc, ambitionandu-l pe Mo Yan sa inceapa aventura vietii sale pentru a fi singurul din sat demn sa imblanzeasca dihania sovietica pe patru roti uriase. Calea invataturii (oficiale) ii este taiata de furia unui dascal poreclit Broscoiul din cauza gurii uriase. Conditia de maret erou al comunismului de care se bucura profesorul a cerut pedepsirea imediata a faptasului. Cum porecla este opera unui autor colectiv, greu de pedepsit si de cenzurat, intimidarea trebuia sa gaseasca un tap ispasitor. Usor de ghicit avandu-se in vedere ca marii scriitori au fost personajele centrale in multe drame ale copilariei, menite sa le alimenteze inspiratia. Vinovatul fara vina a fost declarat Mo Yan. Asadar, drumul spre camion nu va mai trece prin scoala…
Mo Yan a fost exmatriculat in clasa a V-a, decizie primita cu multa amaraciune deoarece ii placea sa invete. Timp de multe zile intra in curtea scolii pentru a-si revedea colegii, dar era scos brutal de mainile aprige ale Broscoiului, profesorul suparat ca a fost poreclit. Ce nu stia dascalul era ca Mo Yan il simpatiza, la randul sau fiind ironizat din cauza unei guri prea mari. Daca nu mergeai pe calea scolii, puteai lua calea muncitorului fidel partidului. Nici una nici alta pentru Mo Yan. Cariera muncitoreasca ii este oprita de militarie, iar Partidul, contrar acuzatiilor de literat-politruc, l-a primit deoarece avea nevoie de oameni autodidacti care sa-i invete carte pe soldatii alesi pentru o viitoare cariera universitara. Mo Yan din Schimbarea era un scolar exmatriculat atipic . Iubea literatura chineza veche si vroia sa mearga la facultate, uramandu-si fratele (primul student din tinutul natal) daca tot nu era lasat sa devina soferul unui camion sovietic pentru a se mandri in tot satul (primul vis din copilarie).
Dorinta de a se afirma pentru a-si face parintii mandri si de reusitele sale, nu numai ale fratelui, il duc spre cariera literara de azi. Trimite nuvele catre publicatiile comuniste (singurele permise), viziteaza destinatia carturarilor de pe vremea imparatului- Orasul Interzis, este, initial, respins, apoi da lovitura cu opere precum Ridichea stravezie sau emblematicul roman Sorgul rosu. Greu de crezut daca ii citesti romanele, dar Mo Yan nu a cunoscut gloria rapid. Ascensiunea lui a-ntalnit foarte multe obstacole pana sa demonstreze ca poate sta alaturi de Marquez sau Faulkner pe raftul marilor autori. Dar Mo Yan refuza lamentarile, inlocuidu-le cu amintiri hazlii, descrieri prin care poate critica situatia politica folosindu-se de aluzii deghizate in replicile unui fiu pios in fata tatucului Mao, si cu povestioare inspirate din vietile fostilor colegi de scoala sau din zilele in care s-a ecranizat Sorgul rosu, filmarile avand loc in tinutul Gaomi, unde s-a nascut si Mo Yan. Daca v-ati intrebat daca apare si camionul sovietic, visul pustilor ce vroiau sa revina in sat precum eroii adulati, ei bine, veti afla si ce rol a primit, in Sorgul rosu, acest obiect-cult din copilarie.
Mo Yan fragmenteaza istoria Chinei in episoade autobiografice, in care intamplarile din Vietnam sau revoltele studentesti capata niste culori subiective in ochii unui fiu de taran sarac, obligat de mitologia familiala sa plece din sat cu orice pret. Schimbarea este plina de imagini ale Chinei duale, postmaoiste, in care fiii taranilor inca mai luau niste lectii de la fostii dusmani ai poporului (educati), literatura imperiala se mai strecura printre versurile patriotismului rosu, iar comunistii egali cu toti ceilalti imprumutau din tenacitatea “capitalistilor”. Tot in acesta China, Mo Yan, acuzat de pasivitate in relatia cu Partidul, reuseste sa trimita un mesaj cu tenta subversiva cand relateaza cum a folosit cateva statuete infatisandu-l pe Mao pentru a speria niste sobolani in timp ce-si ducea viata intr-o magazie parasita.
Puteti comanda online cartea Schimbarea de pe site-ul editurii Trei.
Autor: | Mo Yan | An aparitie: | 2012 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Schimbarea | Pret: | 18.05 RON |
Nr. pagini: | 128 | Editura: | Trei |
Subiecte: _Autor: Mo Yan, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Trei | Nici un comentariu »