« Franz Ruppert – Trauma, atasament, constelatii familiale | Pagina principala | Jean-Baptiste Del Amo – O educatie libertina »

Irvin D. Yalom – Darul psihoterapiei
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Irvin D. Yalom;
Titlu: Darul psihoterapiei;
Profunzimea unui terapeut cu state vechi, pregatit sa se mai si ironizeze inainte s-o faca glumele cu psihologi, si talentul unui scriitor cand grav, cand hatru, l-au transformat pe Irvin Yalom intr-o voce nonconformista in lumea psihoterapiei. Irvin Yalom este cunoscut mai ales datorita romanului ecranizat Plansul lui Nietzsche si experientelor marturisite in volumul Calaul dragostei, considerat o deminitizare a psihoterapeutului despre care s-a crezut, multa vreme ca isi neaga orice zvacnire afectiva cand intra in cabinet. Dupa zeci de ani de ani de practica, Irvin Yalom a trimis o scrisoare deschisa catre viitorii psihoterapeuti, dar si catre beneficiarii sedintelor de terapie. Si-a intitulat epistola plina de invataturi originale Darul psihoterapiei.
L-am descoperit pe Irvin Yalom pe vremea cand ma intrebam daca voi fi un bun psiholog, avand mereu in minte imaginea (ireala) a unui terapeut zen , pe care amintirile neplacute nu-l mai bantuie. Am fost uimita cand am citit relatarile din Calaul dragostei, in care autorul vorbea si despre trairile sale inspirate de reactiile si experientele oamenilor care paseau in cabinet. Dincolo de proiectiile facute, se afla constientizarea emotiilor trezite de fiecare persoana, astfel incat stia cum sa puna o limita intre propria experienta si cea a clientului. Acelasi stil l-am regasit si in capitolele in care vorbeste despre capcanele, principiile, durerile psihicului si tensiunile din lumea terapeutilor si clientilor, incluse in Darul psihoterapiei.
Daca va pasioneaza psihologia sau vreti sa deveniti terapeuti, veti descoperi o carte linistitoare, desi risca sa aduca la suprafata conflicte interioare si dileme vechi de cand lumea. Irvin Yalom uimeste prin abilitatea de a scoate la iveala traume si amintiri grele pe care le alina prin mici relatari pline de talc, incat si cea mai de neinvins durere incepe sa taca atunci cand se aude vocea unui psihoterapeut care nu pune diagnisticul deasupra unicitatii fiecarui om in parte. Nu problema este tinta lui Yalom, ci obstacolele care ii impiedica pe oameni sa-si vada capacitatile de vindecare, forta interioara si creativitatea.
Prima lectie pe care o poti invata din experienta lui Yalom este legata de capcana incepatorului care nu vede complexitatea unei fiinte venite in cabinet, dincolo de un diagnostic. Obsesia pentru incadrarea oamenilor in categorii este utila doar in domeniul afectiunilor fizice. In ceea ce priveste o dificultate de ordin psihic, diagnosticul este orientativ doar atunci cand traseaza o posibila directie, dar nu si drumul spre destinatie. Dincolo de un diagnostic, o fiinta umana este creativa, are o personalitate unica si multe calitati pe care le poate imbina in solutionarea unei probleme. Etichetarea nu face decat sa blocheze toate aceste calitati. Odata inteleasa prima lectie despre limita clasificarilor, celelalte, legate de ascultare, incurajare, respect si empatie, vor fi asimilate mai usor.
In cartea lui Yalom, fiecare va gasi cate un raspuns la intrebarile puse atat de beneficiarii terapiei, cat si de viitorii psihoterapeuti. Personal, mi-au placut indicatiile privind limita unei interventii psihoterapeutice. Majoritatea psihologilor cu experienta prefera sa aminteasca de ispita care-l poate ademeni pe orice terapeut-aceea de-a lua decizii in locul clientilor, fiind convinsi ca le-au ghicit nevoile si asteptarile. O fi salvatorul din fiecare, sau copilul temator, care si-ar fi dorit sa primeasca sfaturile bune si cuvintele de alinare la timp? Este posibil ca trecutul fiecarui psihoterapeut sa-i amintesca de propriile nevoi, pe care uneori risca sa le atribuie si clientilor sai. Orele de pregatire si de supervizare, precum si destainuirile unor tarapeuti precum Yalom ii vor arata cum sa gaseasca forta din fiecare om, in loc sa i-o imprumute pe-a sa.
Scrisoarea lui Yalom, transformata intr-un volum indispensabil unei bune practici, scoate la suprafata temerile si intrebarile fiecarui terapeut aflat la inceput de drum, care se intreaba mereu daca a reusit sa dea tot cei mai bun din el, dar si temerile clientilor aflati intr-un impas, care se vor intreba daca psihoterapeutul ii va critica pentru alegerile facute, cum faceau parintii si profesorii cam pretentiosi. Darul psihoterapiei faciliteaza intalnirea dintre clienti si terapeuti, dand la o parte mitul unei perfectiuni inumane. Pentru controlul total al vietii si al sensibilitatii au fost inventati robotii, pentru fragilitate, ezitari si probleme a fost inventata normalitatea umana, pentru care lipsa unor alegeri gresite va fi o iluzie periculoasa.
Puteti comanda online Darul psihoterapiei de pe site-ul editurii Vellant.
Autor: | Irvin D. Yalom | An aparitie: | 2011 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Darul psihoterapiei | Pret: | 29.90 RON |
Nr. pagini: | 294 | Editura: | Vellant |
Subiecte: _Autor: Irvin Yalom, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vellant | Nici un comentariu »