Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

I. S. Turgheniev – Prima iubire. Apele primaverii

Articol postat de

Autor: I. S. Turgheniev;
Titlu: Prima iubire. Apele primaverii;

Nuvelele Prima iubire si Apele primaverii au farmecul unor filme despre moravurile secolului al XIX-lea, in care onoarea se apara prin dueluri, cochetaria discreta si flirtul deveneau ritualuri sofisticate si ambigue, inocenta se pierdea in spatele unui paravan de ploape miscate senzual, cand nu erau permise cuvintele, iar amintirile captuseau dialogurile si reveriile in preajma samovarului. Scenele, caracterele si portretele au fost descrise migalos, in timp ce dramele abia mijeau din spatele unor decoruri care spuneau cat o mie de pagini.  Acest volum cuprinde niste piese de colectie din opera lui Turgheniev, considerat a fi cel mai cosmopolit scriitor clasic rus, dezvaluind sufletul rasaritean prin tehnica lui Maupassant si a realistilor francezi.

In Prima iubire, cititorul va redescoperi idealul feminin al clasicului rus, in imaginea Zinei, a carei frumusete pare sa atraga toate dramele umanitatii, asa cum se intampla cu Sonia, eroina lui Dostoievski. Zina, o printesa ajunsa la sapa de lemn, are toate calitatile pentru a deveni tinta unei prime iubiri adolescentine, dar si a unei pasiuni tarzii. Exuberanta, umorul si momentele in care se lasa in voia unor trairi amare secrete, mascate apoi de-o trecere subtila de la pudoare la cochetarie, sunt acele trasaturi ce l-au captivat pe Vladimir Petrovici, ajuns, ceea se numea acum doua secole, un burlac de patruzeci de ani, care va rememora vacanta de la saipsrezece ani.  Frumusetea tinerei printese falite nu-l va lasa indiferent nici pe tatal acestuia. Intre cei doi mocneste o rivalitate ascunsa, Vladimir simtindu-se coplesit de gesturile unui parinte viril, mereu sigur pe el.

Increngatura emotionala ce-o avea in centru pe Zina este dezvaluita peste aproape trei decenii, in confesiunea facuta de Vladimir prietenilor sai, care au initiat o discutie despre intaile iubiri. Sfasietoare si duioasa, senzuala si fragila, asa poate fi descrisa lumea creata in jurul Zinei, obligata sa infrunte prea devreme capcanele unei societati inchistate, si a lui Vladimir, care-si va trai ultimele clipe de inocenta inaintea unor dezvaluiri mult prea dureroase. Jocurile dintre seductie si naivitate, dintre limpezimea sufleteasca si compromis au fost regizate de un bun cunoscator al tainelor interioare, Turgheniev fiind pasionat de psihologie si avandu-l printre mentorii artistici si pe marele Gogol.

Daca-n Prima iubire jocurile sunt dezvaluite subtil, in a doua nuvela din acest volum, Apele primaverii, trairile vin in rafala peste lumea unor personaje din culturi diferite. In aceasta opera ni se dezvaluie Turgheniev-calatorul. Parasim casele inconjurate de gradinile nobililor ajunsi in Sankt Petersburg pentru a ne adaposti in pravalia dichisita a unei tinere italience din Frankfurt, pe nume Gemma. Farmecul ei jovial il va abate pe tanarul Sanin de la drumul sau. O intamplare care-l implica pe fratele Gemmei ii va prelungi calatoria prin Europa inainte de-a se reintoarce in exotica Rusie, asa cum era perceput imperiul tarist in Apus. La inceput, Sanin este  fascinat de universul din jurul tinerei, in care s-au pastrat nostalgiile italiene datorita prezentei unui fost cantaret la curtea Ducelui de Modena, ajuns, din bariton, un ajutor in caminul familiei de imigranti mediteraneeni, fiind prins intr-un vartej al evenimentelor ce par sa fie produsul hazardului, dar pe care si le asuma, considerand infruntarea lor drept un garant al propriei demnitati. Se va implica intr-un duel ocolit de logodnicul Gemmei pentru a salva onoarea tinerei in fata unor gesturi indraznete facute de un soldat, apoi va decide sa-si vanda mosia din Rusia pentru a fi suficient de avut incat sa-i ceara mana italiencei.

Din acest moment intra in scena o rusoaica alunecoasa, care vrea sa cumpere mosia lui Sanin. Maria Nikolaevna este opusul inocentei Gemma. Desi va defila in tinutele unei nobile avute, Turgheniev ne-o infatiseaza sub trasaturile unei femei vulgare, manifestand gesturile unei cochetarii stridente. Se pare ca mosia lui Sanin era doar un pretext invocat de Nikolaevna pentru a-i da tarcoale, folosindu-se de arsenalul parsiv al femeii “din popor” unse cu toate alifiile supravietuirii prin arivism. Pe cat de proaspat si transparent este portretul Gemmei, pe atat de incarcat de nuante contradictorii este cel al Mariei Nikolaevna, in care acea cromatica emotionala definitorie va fi greu de intuit. Capricioasa plictisita si fara scrupule sau indragostita purtand cu ea greutatea unui trecut nefericit si plin de lipusuri, care tanjeste dupa sentimentele nobile trezite de Gemma in lumea interioara a lui Sanin? Ambigue si contradictorii vor fi trasaturile personajelor pana la finalul nuvelei, cand nostalgia duioasa a sufletului rus, asa cum ne-a fost revelat in operele clasicilor, se asterne precum resemnarea neputincioasa in fata trecutului, adusa de anii tomnatici.

Desi au descoperit primele trairi puternice la varste diferite, in alte imprejurari culturale, cei doi protagonisti, Sanin si Vladimir au in comun o mare voluptate pe care o retraiesc ori de cate ori prezentul apasator si insingurarea ii arunca in labirintul memoriei afective, unde reveriile galante si erotismul pastrau manusile nobletii, depuse in fata unei femei pe care o venerau, iertandu-i orice slabiciune si abatere de la regulile meschine.

Prima dragoste se aseamana unei revolutii: ordinea monotona si corecta care caracterizeaza viata este sparta si distrusa intr-o singura clipa, tineretea se urca pe baricade fluturandu-si steagul stralucitor si adreseaza intregii omeniri salutul ei inflacarat, fara sa se gandeasca daca in viitor o asteapta moartea sau o noua viata.

Cele doua nuvele au farmecul unor bijuterii ascunse in camaruta unui artizan pitit in umbra atelierului de pe-o straduta laturalnica. Sunt aduse dintr-o alta lume si facute anume pentru cunoscatorii dornici sa incerce si placerile unei proze clasice, mereu suprinzatoare, chiar daca vin insotite de un alt decor.

Puteti comanda online acest volum de pe site-ul editurii Leda.

Autor: I. S. Turgheniev An aparitie: 2010 (actuala editie tradusa)
Titlu: Prima iubire. Apele primaverii Pret: 39 RON
Nr. pagini: 256 Editura: Leda
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
I. S. Turgheniev - Prima iubire. Apele primaverii, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: I. S. Turgheniev, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Leda | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.