Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Horacio Vazquez-Rial – Frontera Sur

Articol postat de

Autor: Horacio Vazquez-Rial;
Titlu: Frontera Sur;

Pentru spaniolii secolului al XIX-lea, Argentina si electrizantul Buenos Aires erau noul taram al fagaduintei, rivalizand cu America de Nord. Plecau in Argentina pentru a scapa de saracie si de legiutorii aflati pe urmele lor. Majoritatea vedeau in orasele Americii de Sud locul unde fiecare putea deveni ce-si dorea atunci cand stia cum si cand sa riste, sa-si foloseasca istetimea intreprinzatoare la granita dintre lege si absenta (aproape) totala a ei. Despre Argentina cautatorilor de noroc si faima rapida scrie istoricul si jurnalistul Horacio Vazquez-Rial in romanul Frontera Sur. De fapt, cartea impleteste saga unei familii si povestea unui oras (Buenos Aires), vazute prin ochii unui om care vrea sa reconstituie un puzzle transgenerational.

Povestitorul vrea sa redea povestea strabunicului si a bunicului sau. Primul, Roque Diaz, era un vaduv de treizeci si cinci de ani cand a plecat spre Argentina impreuna cu fiul sau, Ramon. O calatorie spre America de Sud putea fi riscanta pentru europeanul obisnuit cu anumite legi respectate, dar necunoscute aventurierilor fara scrupule care-i pandeau pe cei naivi. Totusi, Roque Diaz are noroc. Si-a intalnit binefacatorul chiar pe nava ce-l purta spre noua tara, in persoana lui Hermann Frisch, un socialist care a participat la Comuna din Paris. Hermann devine stalpul familiei si inlocuieste autoritatea paterna securizanta atunci cand Ramon are nevoie de un protector, iar tatal sau este prea ocupat cu imbogatirea.

Ajunsi in Buenos Aires, Roque si Diego  vor fi martorii tuturor schimbarilor necesare modernizarii orasului. Capitala este un loc pestrit, cosmopolit. Pe strazi rasuna dialectele imigrantilor, ademenirile vanzatorilor de iluzii, disperarea celor dependenti de casino si entuziasmul noilor veniti care si-au gasit norocul peste noapte, asa cum i s-a intamplat si lui Roque Diaz. Norocul sau este la fel de schimbator precum decorul urban inspirat de Paris.

In timp ce-si urmareste protagonistii batand orasul pentru a-si face un rost, scriitorul introduce personajele secundare menite sa ofere culoare si autenticitate descrierilor sale referitoare la Buenos Aires. Vor aparea celebrul zeu al tangoului, Gardel, femeile din umbra orasului si anarhistii. Intregul roman scris de Horacio Vasquez-Rial poate fi un spectacol al vietii asa cum se derula ea intr-unul dintre cele mai ravnite si zgomotoase orase ale secolului trecut, Buenos Aires. Scriitorul a urmarit o reteta clasica: aventuri, perspectiva transgerenationala, un decor urban decadent, ispititor si plin de secrete, personalitati reale care i-au fascinat pe cititorii din toate vremurile si diversitatea umana. Pentru cei aflati in cautarea unei lecturi care sa-i duca intr-o alta lume si care sa imbine aventurile cu istoria, Frontera Sur este un titlu bun de trecut pe lista preferintelor. Ii va tine cu sufletul la gura, amuzandu-i si, in acelasi, timp, obligandu-i sa reflecteze asupra cautarii unei identitati departe de locul natal, un laitmotiv al societatii, pastrat chiar si dupa sute de ani.

Puteti comanda online romanul Frontera Sur de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Horacio Vazquez-Rial An aparitie: 2006 (actuala editie)
Titlu: Frontera Sur Pret: 48 RON
Nr. pagini: 555 Editura: Roca (Libraria Trasto)
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (29 votes cast)
Horacio Vazquez-Rial - Frontera Sur, 10.0 out of 10 based on 29 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Horacio Vazquez-Rial, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.