Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Hatice Meryem – De-as avea un sot cat o musca…

Articol postat de

Hatice Meryem - De-as avea un sot cat o muscaAutor: Hatice Meryem
Titlu: De-as avea un sot cat o musca…

Dac-as fi sotia indragostitului de instrument…as insirui o data pe seara, unul dupa altul, pe scena unui bar, cantece despre oamenii fara suflet.Dac-as fi sotia primei mele iubiri…strazile (…) ar fi locurile care s-ar transforma in Armaghedon in ajunul bairamului. Dac-as fi sotia unui barbat mai tanar decat mine…mai mult decat orice, i-as iubi tenul plin de cosuri.Dac-as fi sotia unui negustor…in orele in care soarele de amiaza ar incalzi salonul, as suna-o pe realizatoarea unui program de radio. Dac-as fi sotia unui om lacom…foarte probabil ca si copiii nostri ar fi lacomi. Dac-as fi sotia unui macelar…as invidia pulpele din congelator.Dac-as fi sotia unui strungar…patul, plapuma, perna, cearsaful ar mirosi a fier rece-rece. Dac-as fi a doua sotie a unui om…as sti foarte bine, mai bine ca oricine, ca nu trebuie sa o denigrez pe prima lui sotie. Par crampeie din confesiunile unor “fete batrane” adunate la hamam, unde asteapta sa li se infrumuseteze pielea pentru a iesi din cercul nefast al femeilor nealese. Sau, daca vei citi mai bine, in locul mai multor femei singure ai gasi de fapt doar una, care isi imagineaza viata si vietile netraite, ce ar putea fi un rai domestic, plin de afectiune, ori un cosmar alaturi de un sot abuzator, asadar mai bine ar sta cuminte in lumea inchipuirilor, unde casniciile proaste se pot anula.

De-as avea un sot cat o musca… este o carte formata din exercitiile de imaginatie ale unei naratoare anonime si o satira piscatoare precum anumite mirodenii vandute in bazarul din Istanbul. Lumea turcoaicelor la care face referire Hatice Meryem este inca departe de cea a tinerilor cosmopoliti si emancipati pe care ii regasesti in cartile scrise de Orhan Pamuk sau de a celor intalniti in noul val contemporan al literaturii de pe Bosfor. In cartea lui Meryem, femeile mai poarta baticul cuminteniei domestice, inca mai depind infricosate de toanele unui sot, iar daca sunt singure, fug de acasa, fac unele compromisuri, se lasa de scoala de dragul unui barbat salvator, caruia sa-i faca toate poftele doar, doar, nu s-o duce la alta sau, mai rau, la inchisoare. Asemenea multor femei din lumea orientala traditionalista invadata de noile cutume “libertine”, isi ascund gandurile, dar isi ascut bine cuvintele intr-un monolog al revoltei, in care seful familiei devine o caricatura.

Cartea poate fi inceputa de unde vrei. Poate fi sotia dulgherului, a negustorului, a muzicantului, a gardianului, a muncitorului sau a macelarului cea care te va ajuta sa-ti versi naduful. Daca ai avut norocul sa urmezi calea femeii libere, independente financiar si emotional, sigur le vei regasi in marturiile acestor femei pe mamele, matusile, bunicile din alta epoca, din familia ta sau a prietenilor. Povestile despre supunere, dureri nerostite, indurare, prejudecati referitoare la rolul femeii in lumea barbatilor vor defila printre pagini, dar in culorile indraznete ale nevestei care isi da voie sa rada, sa-l deformeze in mintea ei pe stapanul cu verigheta, ce o vrea sclava ignoranta si muta, ca doar poate face chiftele sau copii si fara sa-si spuna pasul toata ziua.

Desi lumea prezentata in cartea ei aminteste de acea parte a Turciei mai putin cunoscute de turisti si de vizitatorii muzeului de arta moderna, care prefera barurile de jazz in locul bazarului pestrit, eroinele descrise de Hatice Meryem se (re)gasesc  in femeile din toata lumea, chiar si in tarile ce s-au intalnit cu emanciparea mai devreme decat altele. De-as avea un sot cat o musca… este o galerie secreta de caricaturi, unde numai femeile au acces pentru a rade in voie de masculi in timp ce viseaza la barbati, acea subspecie a genului masculin care se pricepe la implinirea visurilor cat se poate de firesti, ar crede unele, si vorba aia, sa n-o contrazici pe muierea suparata cand vrea sa faca haz de necazul ei si a celui care o asupreste. Anumite remarci din aceasta carte sunt atat de iuti, incat este nevoie si de cateva pasaje cat se poate de blande si lirice pentru a le stinge.

Puteti comanda online cartea De-as avea un sot cat o musca…de pe site-ul Editurii Allfa.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Hatice Meryem - De-as avea un sot cat o musca…, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Hatice Meryem, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Allfa | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.