Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jodie Rhodes – Confesiuni. Fragmente din viata unei cititoare de profesie

Articol postat de

Jodie Rhodes - Confesiuni Autor: Jodie Rhodes
Titlu: Confesiuni. Fragmente din viata unei cititoare de profesie

Nu stiu daca s-a inventat inca sampania cu aroma de ghimbir, dar sigur ar fi trebuit servita cand Jodie Rhodes si-a lansat autobiografia de-o sinceritatea excentrica. Confesiuni te surprinde prin umorul spumos ce da pe-afara exact cand anumite marturisiri si amintiri par sa anunte ca inspiratia si pofta de viata a lui Jodie s-a fasait, iar autoironia care pisca la orice cotitura a frazei aminteste de rolul tonic al ghimbirului in mijlocul unei monotonii dulci. Totusi, doar scriiturra lui Jodie Rhodes este precum sampania, bautura asociata cu viata extravaganta si plina de rasfat al femeilor de succes. In rest, biografia prezentata in acest volum, desi include joburile de vis pentru orice tanara pasionata de scris si de lectura – copywriter sau agent literar- este departe de a fi una de invidiat. Poate singura extravaganta din viata lui Jodie a fost curajul de a fi libera intr-o lume in care femeia emancipata era doar o gluma porcoasa intre doua barfe misogine.

Jodie Rhodes ar fi putut alege calea stralucitoare a unei reviste ce promoveaza mitul femeii perfecte, care face numai alegeri inspirate, gata sa isi ascunda cearcanele dezolarii sub cel mai bun fond de ten pentru a da bine pe coperta unei reviste ce promoveaza imagini ideale. Totusi, a fost mai intai sincera cu ea insasi, dar nu suficient de masochista incat sa excluda umorul din prezentarea unor drame ce ar face subiectul unei expozitii de fotografii artistice in care femeia apare in timpul unor miscari dificile specifice unui dans contemporan prin care se dezvaluie durerea, nu viata glossy cu privelisti ce-ti taie rasuflarea.

Multe femei care au fost niste adolescente pasionate de citit si etichetate drept ciudate, urmand a fi considerate demne de interes abia in anii studentiei, se regeasesc in povestea lui Jodie Rhodes. Asemenea multor asa-zise tocilare provenite din familii in care legaturile toxice isi faceau de cap, Jodie si-a gasit refugiul in literatura, considerandu-se cea mai urata femeie din lume, dar fiind constienta de avantejele oferite de mintea ei sclipitoate intr-o America postbelica plina de scoli unde fetele au fost invatate sa fie accesoriile impecabile ale unui barbat puternic. Aceasta minte sclipitoare si replicile spontane au devenit niste atuuri de necontestat cand si-a cautat un prim job sau cand a ramas fara bani, si tocmai ciudatenia ei, cauzata de prea multe ore alocate ganditului si nu hlizitului de complezenta, a devenit o calitate in ochii celor intrigati de umorul prin care topea duritatea unui barbat de afaceri temut, desi Judi era un dezastru la capitolul gesturilor sexy.

Jodie (adora sa fie apelata folosindu-i-se doar numele mic) era de-o sinceritate neverosimila in lumea cameleonilor dornici sa profite de pe urma unui copywriter talentat cum era ea. Pentru clientii agentiilor de advertising era o comoara, fiindu-le fidela mai mult lor decat sefilor din agentie. In schimb, pentru sefii ei, adesea era o pacoste, amintindu-le de importanta femeilor cu mult inainte de marea emancipare din anii ’60-‘70. Pentru barbatii atrasi de ea, dar insurati de gura lumii cu niste casnice de lux, recrutate din randul gasculitelor pe care le vedem in filmele americane disputandu-si rolul de regina a balului de absolvire, Jodie era o veritabila otrava ce tintea orgoliul masculin. Si nu e de mirare, ea traind un scenariu de viata in care barbatii si femeile isi produceau suferinta unul altuia si femeile inteligente nu erau bune decat in rolul de amanta care oblojea ranile celui epuizat de o casnicie in care a fost impins de altii. Incepand cu parintii ei, Jodie a intalnit adulti incapabili sa-si asume pasii decisivi spre o viata libera, cedand presiunii sociale ce se lovea de noile valori ale femeilor independente, considerate niste extraterestre ce adorau jocurile riscante cu toate cartile pe masa si promovau despartirile de comun acord atunci cand fericirea pana la adanci batraneti murea de tanara.

Desi a intrat in lumea femeilor cu imaginea unei asa-zise tocilare sterse, Jodie avea sa aiba o viata plina de barbati interesanti (poate mult “prea” interesanti), incat ar fi facut-o geloasa si pe Liz Taylor, campioana mariajelor ratate. Nici casele cu vedere la ocean nu i-au lipsit, chiar daca erau doar inchiriate, ea mutandu-se, precum nomadul creativ, de la o agentie de advertising la alta, pana sa-si descopere vocatia de agent literar. Dramele si traumele au venit la pachet cu anii in care s-a crezut nedemna de a fi iubita, dar le povesteste cu mult umor, facand lectura captivanta precum un roman de aventuri ce nu se mai lasa din mana. Citindu-i cartea, iti dai seama ca ai in fata memoriile unei femei pentru care propria creativitate a devenit salvarea de la falimentul stimei de sine. Iti vine sa iei notite cand ajungi la paginile dedicate activitatii din agentiile de advertising pentru care a lucrat, fiind o prezenta atipica, te simti luat prin surprindere de intorsatura uneori amuzanta a pasajelor despre intamplarile nefericite si astepti cu sufletul la gura partea in care ajunge, in sfarsit, la prima ei dragoste-lumea cartilor, pe care le rasfata asezandu-le pe un parchet din cires brazilian cand viata nomada nu-i permite statornicia rafturilor dintr-o locuinta personala.

Volumul Confesiuni are o mare calitate. Nu contine lectii de viata prin care o femeie de succes iti peste nas reprosandu-ti ca pierzi timpul cu propriile decizii sau cu prietenii in loc sa faci liste cu prioritati, obiective cuantificabile si divizate in pasi eficienti, ce duc spre marile reusite. Nu pare o carte “motivationala” scrisa de o impostoare care alege calea multiplelor compromisuri pentru a calca pe cel mai mare cadavru, urmand sa pozeze in omul integru si muncitor, si nici nu te indeamna enervant sa inveti din greselile ei. Isi prezinta viata profesionala si personala folosind o nonsalanta inteligente si catchy, asumandu-si greselile, inclusiv placerea de a le repeta cand tentatia era prea mare. Primele zece pagini sunt esentiale pentru decizia de a continua lectura, care depinde si de modul in care vei reusi sa empatizezi cu protagonista, viata lui Jodie fiind mai usor de inteles daca ai fost un/o dependent/a de carti inca din scoala generala, pentru care un drum palpitant de dragul pasiunilor imbinate cu profesia avea sa fie mai important decat acea destinatie sigura a celui avand capul pe umeri.

Puteti comanda online volumul Confesiuni. Fragmente din viata unei cititoare de profesie de pe site-ul Editurii Allfa.

Autor: Jodie Rhodes An aparitie: 2012 (tradusa in limba romana)
Titlu: Confesiuni. Fragmente din viata unei cititoare de profesie Pret: 16.45
Nr. pagini: 272 Editura: Allfa
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Jodie Rhodes - Confesiuni. Fragmente din viata unei cititoare de profesie, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jodie Rhodes, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Allfa | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.