« Danilo Kis – Cripta pentru Boris Davidovici | Pagina principala | Jeanne Kalogridis – Regina diavolului. Un roman despre Caterina de Medici »
Hakan Bicakci – Apartamentul
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Hakan Bicakci;
Titlu: Apartamentul;
Desi este scris de un autor turc, numeroase pasaje din romanul Apartamentul par desprinse din cartea unui artist japonez. Tendinta de-a proiecta conflictele interioare si obsesiile personajului central asupra obiectelor nesemnificative, dar expandate pana cand incep sa imprumute mimici hade sau tematoare, in functie de starile privitorului-protagonist, scenele derulate cu incetinitorul, atentia migaloasa pentru detaliile ambientale si observatiile psihologice interminabile amintesc de stilul romancierilor niponi. Daca mai adaugam si un protagonist aflat in plina criza existentiala, care vrea sa schimbe macazul, dar este prins in capcana unor intamplari incredibile, halucinante pe alocuri, ai avea tendinta de-a cauta numele lui Haruki Murakami pe coperta. Totusi, plimbarile dese ale personajului central prin piata Taksim, devenita emblematica pentru Istanbul, si forfota orasului-furnicar, intesat de vanzatori ambulanti si locuitori guralivi ajunsi sa-si caute norocul in inima labirintului oriental, te readuc in tara lui Orhan Pamuk si a lui Elif Shafak. Hakan Bicakci este una dintre noile voci din viata culturala turca, iar Apartamentul a fost trecut pe lista celor mai bune romane. Misterul bine dozat si raspunsurile amanate il transforma intr-o lectura ideala pentru cei rabdatori.
Hakan Bicakci ar fi putut deveni un bun regizor, orientat spre zona filmelor in care atentia cade mai mult asupra obiectelor din decor ce par sa prinda viata pentru a compensa prin simbolurile atribuite lipsa dialogurilor. Un astfel de film s-ar putea face si dupa Apartamentul. Nu este un roman incarcat de personaje sau de scene dinamice. Totul pare o insiruire de imagini scurse lent, izvorate din mintea si memoria lui Arif, un copywriter epuizat si reintors la vechea pasiune, muzica rock. Viata lui plina de zile identice va fi data peste cap in momentul in care se va muta intr-un apartament mai mare, unde isi va improviza un studio folosit pentru a-si compune piesele. Daca aveti rabdare sa treceti de primele saptezeci de pagini, care pot fi monotone, veti avea parte de-o lectura in care suspansul creste treptat, iar banalul cade intr-o dimensiune in care nimic nu mai este ceea ce pare.
Sursa rasturnarilor de situatii aparent delirante va fi gaura neagra din peretele dormitorului, care se tot mareste. De aici vin sunete ciudate, franturi de conversatii purtate de locatari inexistenti si tot aici va gasi Arif un reportofon cu primul cantec, desi el nu inregistrase inca nimic. Pe banda casetei din reportofon este imprimata chiar vocea lui. Acestui detaliu inexplicabil i se alatura, treptat, o multime de apeluri anonime, dar pline de indicatii pretioase referitoare la continutul melodiilor si o serie de vise care formeaza o realitate paralela. Orele se dilata, iar timpul pare oprit in noua viata a rockerului din Istanbul. Fiorii se acumuleaza pe masura ce descoperi si alte amanunte bizare, cum ar fi blocul ce-ar putea fi considerat, mai degraba, un oras-fantoma, in care protagonistul pare sa fie singurul chirias sau grupul de barbati stransi la usa imobilului, avand un aer conspirativ ori de cate ori dau nas in nas cu Arif. In aceasta izolare cu aspect de incremenire, ceva pare sa se modifice mereu: tablourile ce-l inspira pe Arif sa compuna versurile melodiilor, tablouri care ii apartin batranei din apartamentul situat in blocul vecin, dar pe care Arif il vede perfect. Tablourile sunt inlocuite mereu, iar imaginile pictate devin versuri fara noima. Totusi, batrana il contrazice, spunandu-i ca-i vorba despre unul si acelasi tablou, neclintit de zeci de ani.
Apartementul este genul de roman in care autorul jongleaza cu tendinta cititorului de-a gasi un fir logic si o naratiune previzibila. Nu veti avea parte de asa ceva, in schimb, Hakan Bicakci se dovedeste a fi un maestru al trecerii de la universul psihic al personajului la realitatea cotidiana. Fie le desparte, fie le suprapune, incat nu mai poti sti unde se termina lumea interioara a personajului si unde incep scenele de zi cu zi, iar naratiunea devine cu atat mai derutanta cu cat vocea lui Arif, care-si prezinta impresiile, se confeseaza si trage concluziile (destul de vagi, pana la urma), este inlocuita, in anumite pasaje, de vocile altor martori ce par a-l privi detasat, dintr-o incapere plina cu ecrane pe care se deruleaza fiecare zi din viata protagonistului “spionat”.
Oare chiar exista acele obiecte care apartin lumii exterioare, independenta de mintea lui Arif, sau pana si detaliile palpabile sunt produsul unui delir si al unei mari insingurari? Va ramane gaura intunecata din perete doar un simbol menit sa scoata la suprafata toate gandurile si emotiile personajului central, ivite la intalnirea cu imaginile despre care nu i se spune mare lucru, sau va deveni sursa unui horror artistic? Daca aveti rabdare pana la capat, aflati! Indiferent de raspuns, Apartamentul isi merita locul printre cartile alese de fanii romanului psihologic, dar si ai unui autor meticulos.
Puteti comanda online romanul Apartamentul de pe site-ul Editurii Univers
Autor: | Hakan Bicakci | An aparitie: | 2013 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Apartamentul | Pret: | 28.90 RON |
Nr. pagini: | 192 | Editura: | Univers |
Subiecte: _Autor: Hakan Bicakci, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »