Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Guillermo Cabrera Infante – Trei tigri tristi

Articol postat de

Autor: Guillermo Cabrera Infante;
Titlu: Trei tigri tristi;

Fiecare oras are miturile si artistii lui. Asa cum Dublinul a fost pus pe harta literara de James Joyce si Istanbulul de Orhan Pamuk, Havana cea secreta a fost dezvelita in cartile scrise de Guillermo Cabrera Infante. Dupa venirea la putere a lui Fidel Castro, scriitorul avea sa urmeze calea exilului. Asemenea marilor artisti cubanezi moderni, a devenit, peste noapte, indezirabil, asa cum a fost si Reinaldo Arenas. Trei tigri tristi este considerata o epopee a Havanei nocturne, in care muzica, artistii nedescoperiti si miturile fostilor sclavi africani formeaza o lume paralela, unde senzualitatea, pierzania si ritmul subversiv lasa in urma senzatii puternice. Havana se asculta, se adulmeca, apoi se redescopera dupa miezul noptii, cand vitalitatea strazilor aglomerate se muta in barurile animate de vocea cantaretelor de abanos.

Romanul scris de Cabrera Infante nu are o linie narativa bine fixata. Pare a fi mai mult un cantec format din versuri amestecate aparent haotic de un artist care adora improvizatia. Este un roman al starilor, nu al intamplarilor. Atmosfera creata de imaginile suprinse de scriitor intrece orice ghid turistic despre Cuba, dar avem in fata un ghid nonconformist, fara harti si obiective unanim acceptate de oficialii de la Havana. Fidel Castro s-a infuriat cand fratele acestui scriitor a indraznit sa prezinte viata de noapte a Havanei intr-un documentar (considerat) indraznet. Probabil c-ar fi risipit si faima romanului-cult Trei tigri tristi daca nu ar fi fost publicul din tarile unde Cabrera Infante a gasit o libertate artistica vitala.

Cand parcurgi aceasta carte, ti-l imaginezi pe scriitor adoptand multiple roluri. Unele capitole par sa completeze albumul de fotografii al unui locuitor nostalgic, deloc usa de biserica, indragostit de Havana care invie dupa asfintit. Alte capitole aduc mai mult a reportaje pline de culoare, in care personajele anonime ale cabaretelor devin faimoase pentru o zi, oferindu-le cititorilor imagini memorabile. Cabrera Infante vrea sa aduca dezordinea Havanei nocturne si in romanul sau. El isi propune sa creeze numai confuzii in mintea unui cititor venit din cu totul alt spatiu cultural decat al sau. Ii deschide usa cabaretului, pe unde sunt introdusi numai clientii fideli care vor sa treaca neobservati de restul publicului, dar avand cea mai buna imagine a scenei. Cabrera Infante se decide sa-i joace o festa cititorului-spectator-discret si angajeaza o trupa de artisti excentrici, de muzicanti cheflii si de frumuseti locale imbracate pestrit, special pentru a-l forta sa intre in ritmul Havenei cunoscute numai de acestia.

Ai fi tentat sa consideri Trei tigri tristi un roman in care personajul central este un muzicant indragostit de Cuba Venegas, zeita vietii de noapte din Havana, un personaj in amintirile caruia orasul se faramiteaza in zeci de contraste. El vede Havana fetelor bogate, dar care vor sa faca parte din lumea stridenta a cabaretelor ieftine, Havana cantaretelor de bolero si a celor ce traiesc de pe-o zi pe alta sau, mai bine zis, de pe-o noapte pe alta, din ramasitele orelor decadente amenintate de venirea zorilor. Toti incep sa respire cu adevarat abia noaptea, considerata anestezicul unei zile fara mari schimbari la orizont. Totusi, Cabrera Infante nu a scris fragmentele nocturne incluse in aceasta carte pentru a forma un roman in acceptiunea clasica a conceptului, de accea cautarea unui veritabil personaj central va fi un esec. Trebuie sa lasi de-o parte cam tot ce stiai despre cum ar trebui sa fie scris un roman. Trei tigri tristi este un ghid care se va schimba de la o noapte la alta, asadar indicatiile referitoare la Cuba nu te vor duce intr-o destinatie anume. Capitolele s-au molipsit de lentoare tropicala, acea lentoare care moloseste actiunea, si te vor tine in loc, dar nu pentru a te feri de expectativa unui deznodamant, ci pentru a te face sa traiesti fiecare culoare si fiecare sunet al Havanei. Emotiile fluide si hipnotice, aproape ireale, sunt adevaratele personaje. Aceste personaje detesta naratiunea alerta, dar stiu cum sa dilate orice traire afectiva, surprinsa in ample fragmente disparate.

Scriitorul cubanez a vrut sa revolutioneze stilul narativ din tara sa, contribuind la marea explozie a literaturii sud-americane din anii ’60, acel fenomen care a uimit cititorii si i-a facut sa nu-si mai intoarca privirea de la continentul realismului magic. Trei tigri tristi nu este un roman. Este vibratia graiului cubanez, de aceea traducerea devine o provocare. Limba spaniola adusa de colonisti nu a rezistat mult in Havana cea frenetica. Dialectul africanilor si cuvintele metise, dulcegi, alcatuiesc limba in care scriitorul a vrut sa-si aminteasca de Cuba. Jocurile de cuvinte si muzica destramau asa-zisa limba culta si o refaceau intr-un dialect stiut numai de localnici. Insusi autorul avea sa-si descrie romanul drept o galerie de voci, un muzeu al graiului cubanez, in care generatiile viitoare sa-si poata auzi stramosii vorbindu-si propria limba.

Pregateste-te sa explorezi adancurile unei culturi indepartate si lumea unui scriitor pentru care trairile patimase alcatuiesc un spectacol bine regizat. Confruntarile tensionate sunt amanate deoarece personajele nu vor sa-si tulbure coregrafia. In lumea Havanei artistice, pasiunile se nasc pentru a fi codificate prin jocuri de replici, formulate pentru voluptatea folosirii unui dialect nocturn, nu pentru lovituri de gratie. Cartea Trei tigri tristi a fost scrisa pentru a sta langa romanul Un veac de singuratate, pe raftul dedicat literaturii sud-americane.

Puteti comanda online cartea Trei tigri tristi de pe site-ul editurii Curtea Veche.

Autor: Guillermo Cabrera Infante An aparitie: 2010 (tradusa in limba romana)
Titlu: Trei tigri tristi Pret: 27 RON
Nr. pagini: 504 Editura: Curtea Veche
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Guillermo Cabrera Infante - Trei tigri tristi, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Guillermo Cabrera Infante, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Curtea Veche | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Guillermo Cabrera Infante – Trei tigri tristi”

  1. Guillermo Cabrera Infante - Nimfa nestatornica | TownPortal - Carti Says:
    18, 03, 2013 la 11:03 am

    […] exilat, dar atasat de Havana, pe care o tranforma intr-o muza. Desi este mai putin cunoscut decat Trei tigri tristi, ultimul manuscris al lui Guillermo Cabrera Infante, pus cap la cap de sotia lui, vorbeste despre […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.