« Guillermo Cabrera Infante – Trei tigri tristi | Pagina principala | Franta (ghid turistic) »

Mori Ogai – Dansatoarea
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Mori Ogai;
Titlu: Dansatoarea;
Ar fi simplist sa consideri Dansatoarea un roman in care scriitorul nipon Mori Ogai reia tema relatiei imposibile dintre cei apartinand unor culturi diferite. Desi in prim-plan este un cuplu format dintr-un student japonez, pedant si timid, viitor politician, si o dansatoare saraca, Mori Ogai nu scrie despre triumful iubirii in ciuda oricarei piedici. Romanul Dansatoarea se transforma treptat in jurnalul unui tanar deznadajduit, pe care introspectia plina de revelatii nu-l ajuta sa-si rezolve problemele ce-l impiedica sa ia decizii pe cont propriu.
Mori Ogai este unul dintre parintii romanului psihologic japonez, aducand in atentia cititorilor niponi de la inceputul secolului trecut cateva teme incomode pentru societatea epocii sale, in care senzualitatea si erotismul au fost invaluite intr-un cocon de simboluri discrete, aluzii si ritualuri complicate. De data aceasta, scriitorul japonez exploreaza tensiunile si conflictul interior din spatele autostapanirii si obiedientei, doua trasaturi indispensabile unui student nipon, care va urca rapid treptele ierarhiei sociale. Un astfel de student-model este si Ota Toyotaro, obligat, inca din copilarie, sa indeplineasca dorintele altora, neavand ocazia de a prelua initiativa pentru a se cunoaste pe sine asa cum este cu adevarat, nu cum se vede prin ochii celolalti, bucurosi sa aiba mereu langa ei acea persoana care le va aproba intotdeauna hotararile.
Toyotaro a fost singura alinare a unei mame vaduve. Dorinta lui de a fi copilul perfect, studentul perfect, functionarul si apoi omul politic fara cusur este bagajul mult prea greu transmis de tristetea unei mame pentru care avansarea copilului in plan social ramane singura legatura cu viata. Ambitios, harnic si ascultator, gata sa indeplineasca orice indatorire fara a se plange de oboseala, dar si lipsit de o viata personala, care sa-i apartina, separata de pretentiile superiorilor sai, Toyotaro este candidatul ideal pentru o bursa in Europa, menita sa-l propulseze la statutul de jurist renumit si, de ce nu, sa-l transforme in marioneta unui partid aflat in cautarea unui tanar credibil.
Ajuns in mijlocul unui Berlin considerat libertin de niponul cuminte si ascultator, retinut in gesturi si purtari, mai ales in public, Toyotaro se redescopera cand intalneste o dansatoare pe nume Elise, pe care o salveaza dintr-o situatie umilitoare. Impresionat de farmecul ei angelic, Toyotaro devine pe rand confidentul, sprijinul emotional si iubitul acesteia. La inceput, relatia pastra acea candoare specifica indragostitilor naivi din romanele clasice japoneze, care isi ascund orice urma de interes erotic. Era o relatie dulce-amara, in care expresivitatea Elisei se lovea de zidul tacerii si al trairilor retinute impuse lui Toyotaro de traditia nipona. In ciuda pasiunii trezite in dansatoarea berlinaza, el va fi nevoit sa urmeze un scenariu de viata scris de altii cu secole inainte de nasterea sa.
Sufletul meu era precum cel al unei fecioare! Inca din copilarie ascultasem de ce varstnici: fie urmasem drumul studiului, fie ma angajasem pe cel al functionarului public, reusita mea nu datora nimic spiritului meu de initiativa. Negresit, dadeam impresia unei mari capacitati de munca si a unei perseverente pe masura, dar ma inselam pe mine, dupa cum ii inselam si pe ceilalti, in egala masura, caci nu faceam nimic altceva decat sa urmez fara abatere drumul care imi fusese trasat.
Pentru lumea din care face parte Toyotaro, Elise nu are trairi, nu este reprezentarea feminina a devotamentului si a caldurii menite sa topeasca singuratatea unui om care a trait mereu pentru altii. Dimpotriva, superiorii lui Toyotaro, pentru care tanarul nu este decat un pion mutat pe tabla ambitiilor colective, o considera pe fragila Elise trufandaua vulgara, pe care orice student fara prea multa experienta amoroasa o poate gusta, fara a se implica emotional. Cand Toyotaro este criticat din cauza relatiei considerate dezonorante in ochii altor colegi niponi, el trebuie sa ia o decizie. Va urma cariera politica sau va ramane la Berlin, alaturi de tanara dansatoare insarcinata?
Mori Ogai prezinta un portret psihologic bizar pentru cititorul occidental. Este portretul celui fidel intereselor comune, lipsit de initiativa si de trasaturi formate in urma experientelor personale alese, nu impuse de altii, care ii tin lectii despre afirmarea sociala si despre simtul datoriei. Desi are 25 de ani, Toyotaro nu este un adult, cel putin nu in acceptiunea moderna a termenului. El este incapabil sa-si exteriorizeze dorintele si nu-si poate sustine deciziile pe care si le poate exprima doar in lumea interioara. Iubirea libera, autonomia si riscul unor opinii diferite sunt doar fantasmate in bogata sa lume interioara, amplificata in cazul unui om pentru care avansarea sociala nu este decat un lung sir de sacrificii. In educatia traditionala, vitalitatea relatiilor spontane si autentice este considerata un pericol si un semn al degradarii morale.
Pentru Mori Ogai, Elise este simbolul fragilitatii si al emotiilor firesti intampinate prin gesturile stangace ale tanarului nipon strain de el insusi, dar atat de aproape de un ideal care nu-i apartine. Elise trece prin drama unei eroine imortalizate in stampele japoneze, dar este inconjurata de nimbul straniu al balerinelor dintr-un tablou creat de Edgar Degas, acel nimb care va fi mereu alungat de viata mizera a “sclavelor din societatea actuala”, asa cum erau numite dansatoarele in romanul unui scriitor german, citat si de Mori Ogai. Autorul nipon a descris latura dezumanizanta a loialitatii fata de valorile stravechi, apeland la observatia psihologica incisiva, nu la protestul zgomotos. Durerea personajelor este redusa la tacere de cutume, rascolindu-le, in schimb, constiinta.
Puteti comanda online romanul Dansatoarea de pe site-ul editurii Humanitas.
Autor: | Mori Ogai | An aparitie: | 2009 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Dansatoarea | Pret: | 5 RON (oferta valabila in librariile Humanitas) |
Nr. pagini: | 80 | Editura: | Humanitas |
Subiecte: _Autor: Mori Ogai, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | 1 Comentariu »
14, 02, 2013 la 12:05 pm
[…] Ar fi simplist sa consideri Dansatoarea un roman in care scriitorul nipon Mori Ogai reia tema relatiei imposibile dintre cei apartinand unor culturi diferite. Desi in prim-plan este un cuplu format dintr-un student japonez, pedant si timid, viitor politician, si o dansatoare saraca, Mori Ogai nu scrie despre triumful iubirii in ciuda oricarei piedici. Romanul Dansatoarea se transforma treptat in jurnalul unui tanar deznadajduit, pe care introspectie plina de revelatii nu-l ajuta sa-si rezolve problemele ce-l impiedica sa ia decizii pe cont propriu. […]