Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Giovannino Guareschi – Don Camillo

Articol postat de

Autor: Giovannino Guareschi;
Titlu: Don Camillo;

Don Camillo starneste hohote de ras. Fiecare scena si replica sunt dozate perfect si redau efectele comice ale vanitatii provinciale. Satira si caricatura insufletesc o mica localitate din Italia, aflata in toiul alegerilor. In lumea creata de Giovannino Guareschi, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori italieni, dupa Italo Calvino si Alberto Moravia, adevarata lupta pentru suprematia locala se da intre orgoliosul preot, Don Camillo si primarul comunist, aprig la manie, cu trei clase absolvite, Peppone. Conflictul dintre acestia va fi sursa unor peripetii hazlii, care te impiedica sa parasesti paginile cartii fara sa razi cu lacrimi.

Don Camillo este un preot cu slabiciuni, care, in ciuda moralei crestine, stie cum sa-ti plateasca o fapta impotriva sa. Totusi, nu-l abandoneza pe Fiul Domnului si poarta mereu dialoguri cu el, din altar, prin care ii cere sa-i aprobe maruntele fapte vindicative. Don Camillo este suspicios, mandru si vrea sa detina adevarata suprematie peste turma pastorita in acea comunitate. Si toate socotelile sfinte i-ar aduce numai beneficii daca nu ar fi existat Peppone si ai lui comunisti.

Peppone este cel mai mare dusman pe care il poate avea Don Camillo. Isi fac reciproc farse, se iau peste picior si ajung la incaierari din te miri ce. Don Camillo ii mazgaleste gazeta lipita pe sediul partidului, poreclindu-l “magar” chiar in campania electorala, iar Peppone imprastie petarde in clopotnita. Nicio fapta nu va ramane fara o revansa, imaginatia celor doi fiind bogata. Fiecare este reprezentantul unei categorii sociale si masca unei tipologii umane. Don Camillo se considera sfant si cultivat, un reprezentant al Domnului chiar daca are lipsuri la capitolul smerenie. Peppone are doar trei clase, fiind omul din talpa tarii ajuns in fruntea satului natal. Impulsiv, necioplit si galagios, il sfideaza pe moralistul Don Camillo si nici profesoara care l-a invatat alfabetul (sau ce-si mai aminteste din el) nu-l are la suflet.

Conflictele dintre cei doi si replicile usturatoare se intetesc atunci cand Peppone ajunge primar. Pentru Don Camillo, Peppone este mai mult decat un om lispit de educatie. Este un comunist si, culmea, i-a mai si cerut sa-i boteze copilul cu numele de Lenin! Fiecare punct din ceea ce ar fi putut deveni un decor campestru idilic este transformat intr-un camp de batalie. Ruinele unei case vechi, adapostul unor soldati germani veniti in timpul razboiului, locul unde se tin cuvantarile de la sarbatorile campenesti, clopotnita, toate sunt bastioanele pe care fiecare vrea sa le cucereasca. Rivalitatea dintre Peppone si Don Camillo scoate la suprafata partea ilara a vanitatii. Tensiunea creste si reactiile unor adversari infuriati care dau in clocot ofera un spectacol comic bine regizat de scriitorul hatru.

Puteti comanda online cartea Don Camillo de pe site-ul editurii Vellant.

Autor: Giovannino Guareschi An aparitie: 2009 (tradusa in limba romana)
Titlu: Don Camillo Pret: 19.90 RON
Nr. pagini: 352 Editura: Vellant
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Giovannino Guareschi - Don Camillo, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Giovannino Guareschi, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vellant | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.