Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Eduardo Mendicutti – Los novios bulgaros

Articol postat de

Autor: Eduardo Mendicutti;
Titlu: Los novios bulgaros;

La Puerta del Sol (Madrid), cei aflati in cautarea placerilor tarifate privesc “marfa” venita din fostele tari comuniste. Nu este vorba despre femeile slave, sau, mai nou, romance, asa cum ne-am fi asteptat. Cei veniti sa-si caute un partener trecator sunt interesati de barbatii plecati din tarile sarace. Unii accepta doar sa-si inchirieze prezenta in cazul unei cine, dar nu accepta invitatiile ce duc spre domiciliul clientilor. Altii nu ezita sa-si inchirieze si trupul. In Spania, Eduardo Mendicutti este asociat unei scriituri bune, dar controversate. Acesta face parte din categoria formata din autorii care au vrut sa exploreze partea emotionala a relatiilor homosexuale. Cuplurile din cartile sale nu au imaginea caricaturala pe care au creat-o bancurile despre minoritatile sexuale. Nu exista culori stridente, manifestari histrionice si nici exibitionismul agresiv, pe nedrept asociat celor care-si aleg un partener de acelasi sex. Los novios bulgaros, unul dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului, este o poarta realista spre o lume din umbra legilor prin care s-au trasat granitele normalitatii acceptate de preceptele religioase. Totusi, problemele de la suprafata societatii, cum ar dramele imigrantilor est-europeni, discriminarea, coruptia, ipocrizia sau conflictele interculturale raman aceleasi, dar isi au propria replica intr-o lume interzisa. Daca poti trece peste anumite prejudecati, nu vei gasi  in acest roman detalii scabroase, ci o imagine mai apropiata de realitate.

In lumea personajului central, Daniel Vergara, iubitii slavi, in special cei bulgari, sunt la moda. Veniti pentru a gasi un trai mai bun in capitala Spaniei, primesc rapid oferte din partea unor domni generosi din lumea buna sau mai putin respectata. In Puerta del Sol, locul de intalnire al cuplului milenar cerere- oferta, dispare orice granita intre clasele sociale. Indiferent de meserie sau putere financiara, barbatii occidentali cersesc putina afectiune venita din partea inimii slave. Pentru ei, cei plecati din fostele tari comuniste se disting printr-un amestec irezistibil de sensibilitate si putere, de autonomie si nevoia de ocrotire intr-o lume straina. Amantii bulgari au  corpul armonios, sufletul enigmatic si privirea melancolica.

Daniel Vergara nu vede relatiile infiripate la targul nocturn de amanti drept un targ. El vrea sa-si pastreze manierele de mare domn prin exersarea unei arte speciale pentru cei aflati in rolul celui puternic financiar- arta generozitatii. Sa oferi este o arta ce trebuie cizelata, mentinuta prin rabdare chiar si-n fata marilor dezamagiri provocate de sarlatanii emotionali. Povestea noii sale relatii se transforma in succesiunea unor amintiri depanate in fata paharului cu rachiu, bautura preferata a lui Kyril, amantul bulgar.

Dupa ce-l intalneste si ii propune sa-l intretina, viata lui Daniel nu va mai fi la fel. Kyril se prelinge in existenta sa cu tot cu dramele societatilor ex-comuniste. Accepta din ce in ce mai des tot felul de afaceri dubioase prin care spera sa duca traiul visat de orice est-european fara prea multa educatie odata ajuns in Occident, la inceputul anilor ’90. Banii rezultati si geamantanele secrete vor fi adapostite in apartamentul iubitului spaniol, victima unui santaj afectiv subtil. Intre cei doi se deruleaza un ritual specific dependentei emotionale, aproape la fel ca-n multe cupluri heterosexuale. Daniel ii tolereaza pretentiile, si il urmeaza orbeste, incat ii accepta si propunerea de-a o primi in apartamentul sau pe iubita lui Kyril, fara a-si permite vreo urma de gelozie. Nu pune intrebari cand banuieste legaturile “de afaceri” suspecte ale amantului sau, ajungand intr-o lume subterana, in care se afunda simtind voluptatea celui atras de umbra orasului civilizat.

Desi personajele alese din lumea unei minoritati sexuale ii pot scandaliza pe anumiti cititori, Mendicutti nu este interesat de acele detalii petrecute in dormitor, ci de imaginea unei dinamici emotionale speciale mai ales datorita  contrastului est-vest. Adevaratele personaje sunt de fapt ciocnirea unor lumi despartite de regimurile politice opuse, singuratatea, alienarea, lupta pentru supravietuire, sacrificarea identitatii pentru cateva bancnote si urmarile dependentei afective. Citind romanul vei descoperi o critica sociala si aceleasi probleme, indiferent de orientarea sexuala, unica diferenta constand in presiunea exercitata de ceilalti, uneori capabili sa influenteze asumarea sau neasumarea unei responsabilitati.

Mendicutti imbina perfect misterul, radiografia sociala si analiza psihologica, dar poate deranja prin detaliile referitoare la turnura pe care o ia viata multor est-europeni ajunsi in Spania. Anumite descrieri ale preferintelor vestimentare, ale indeletnicirilor ilegale sau ale  obiceiului de-a-si etala bijuteriile prin care vor sa mascheze lipsurile pot deveni jignitoare, in anumite pasaje. Totusi, romanul merita atentia daca vreti sa intelegeti o lume secreta pentru majoritatea, expusa prin mijloace literare bine stapanite.

Puteti comanda online cartea  Los novios bulgaros de site-ul librariei spaniole Trasto.

 

Autor: Eduardo Mendicutti An aparitie: 2009 (actuala editie)
Titlu: Los novios bulgaros Pret: 45 RON
Nr. pagini: 240 Editura: Tusquets (Libraria Trasto)
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (28 votes cast)
Eduardo Mendicutti - Los novios bulgaros, 10.0 out of 10 based on 28 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Eduardo Mendicutti, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.