Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Dragostea in spaniola

Articol postat de

Dragostea in spaniola (colectie de proze scurte)

Dragostea in spaniola Te vei indragosti de proza spaniola din secolul al XIX-lea dupa ce vei citi aceasta colectie de miniaturi capabile sa redea toate acele contraste, drame, slabiciuni si dorinte nemarturisite ale personajelor ce traiau intr-o societate pe care scriitorii realisti incepeau sa o demasce, satui de ipocrizia moralistilor si de rigiditatea educatiei religioase ce se opunea intelegerii psihologice a fiintei umane. Traduse de scriitorul Marin Malaicu-Hondrari, cele opt proze din volumul Dragostea in spaniola apartin unor scriitori deveniti simboluri ale primelor incercari de modernizare a literaturii din tara lui Cervantes: Vicente Blasco Ibanez, Juan Valera, Emilia Pardo Bazan, Felipe Trigo, Benito Perez Galdos, Pedro Antonio de Alarcón, Armando Palacio Valdes, si Leopoldo Alas “Clarín”.

Toate aceste nuvele si povestiri au fost selectate pentru a lupta impotriva prejudecatilor legate de stilul clasicilor, ale caror opere sunt de cele mai multe ori descoperite sub presiunea obligatiilor scolare si a datoriei academice. Multi se tem de stilul calofil, adesea considerat plin de inflorituri obositoare, superficiale, in dauna curajului de a pune pe hartie toate acele trasaturi si fapte ale personajelor ce scandalizau pudibonderia unei societati conservatoare, asa cum inca se credea despre Spania secolului al XIX-lea. Totusi, cei opt scriitori reprezentati de cate o proza scurta arata cat de bine au inteles inovatiile aduse de Balzac, Maupassant, Zola, Cehov sau Gogol, reusind sa transforme niste subiecte si teme ce ar fi cerut un stil patetico-siropos in proze ce te iau prin surprindere prin suspansul intretinut pana la final (Cuiul), originalitatea interpretarii unor biografii apartinand unor personalitati controversate si farsele jucate cititorului de protagonistii versati in arta minciunii sofisticate, ce necesita o buna cunoastere a contradictiilor afective.

Citind despre jocurile inselatoare ale unor soti care il prind in capcana pana si pe iscusitul Don Juan, despre cum poate intoarce o vaduva neagra sentinta in favoarea ei, despre o dependenta emotionala ce poate distruge cariera unei actrite coplesite de tirania unui partener cu pretentii de artist si orgoliu de cabotin sau despre cum oaspetii unui hotel din apropierea unui port ajung sa comunice intre ei pentru a-si alunga singuratatea, iti dai seama ca multi clasici spanioli au fost niste vizionari ai scriiturii intortocheate si niste scamatori care iti arata niste ipostaze si trairi nebanuite ale fiintei umane, lasand suspendata intrebarea legata de modul in care au evoluat, deoarece orice iluzionist care se respecta vrea sa te uimeasca fara a-si dezvalui trucurile. Indiferent de modul in care te raportezi la dilemele de natura morala ce invadeaza vietile personajelor, nu tei vei plictisi!

Selectia prozelor din acest volum ii poate (re)aduce in lumea clasicilor pe multi adolescenti si adulti pasionati de literatura actuala, ce ignorau cartile semnate de autori precum Emilia Pardo Bazan sau Juan Valera deoarece isi imaginau o lectura pline de pasaje descriptive introduse pentru a suna bine, dar care pot dilua intensitatea si profunzimea scriiturii, sau incarcata de niste dialoguri amoroase demodate. Poate meritul acestor proze alese pentru a readuce la suprafata arta clasicilor este acela de a te face sa ii treci pe lista scriitorilor de proza scurta in limba spaniola si pe cei de acum doua secole, la fel de capabili sa creasca intensitatea unei lecturi si pulsul cititorului.

Puteti comanda online cartea Dragostea in spaniola de pe site-ul Editurii Allfa.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.0/10 (10 votes cast)
Dragostea in spaniola, 9.0 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Allfa | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.