Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

David Grossman – Cartea de gramatica interioara

Articol postat de

Autor: David Grossman;
Titlu: Cartea de gramatica interioara;

Cartea de gramatica interioara contine semnificatiile unui limbaj aparte- emotiile resimtite de un copil in calatoria spre adolescenta. In aceasta carte, frazele isi au propria logica, uneori greu de inteles de catre adultii care l-au lasat de-o parte pe copilul din ei. Singurul care poate invata regulile unei astfle de carti este Aaron, un preadolescent capabil sa creeze o lume paralela, in care deciziile adultilor fac parte dintr-o sceneta comic-ridicola. David Grossman te poarta spre varsta in care timpul scurs intre copilarie si adolescenta parea sa nu mai treaca niciodata, la fel si complexele sau dramele ce priveau imaginea de sine al fiecaruia. Autorul israelian scrie despre varsta la care atentia celor din jur, primele curiozitati erotice si ecoul afectiv erau cele mai dulci beneficii ale normelor incalcate.

Aaron este un preadolescent des intalnit in zilele noastre, ce ar vrea sa puna intrebari fara niste raspunsuri clare, dar care vede niste detalii ale relatiilor umane pe care adultii le-au ascuns de prea multe ori. Aaron  se simte ignorat de parintii care nu-l inteleg, se fereste cat poate de o mama sufocanta, imbufnata si posesiva, urmareste schimbarile din viata unei surori ajunse deja la varsta adolescentei, mereu nemultumita de corpul ei, si vrea sa descifreze secretele din lumea tatalui fugit dintr-un lagar de concentrare. Lor li se adauga o bunica afectata de scleroza, pe care mama lui o fereste de ochii lumii pentru a nu strica iluzia familiei perfecte.

Personajul central isi tine echilibrul intre doua lumi: familia si grupul de prieteni. Incearca sa-si gaseasca un spatiu unde sa poata fugi de o mama ursuza, lipsita de orice urma de empatie, si sa gaseasca intrebarile prin care sa-l determine pe tata sa vorbeasca despre trecutul sau, pe cara mama l-ar vrea sters din memorie. Cand risca sa devina invizibil in ochii unui tata avand o viata interioara dubla si prea des vazut de o mama cicalitoare, Aaron cauta sa-si impresioneze prietenii, sa fie in centrul atentiei, dar suficient de retras pentru a-i vedea pe ceilali asa cum sunt cand nu se stiu priviti. Asemenea unui preadolescent meditativ, obsedat de autoanaliza, Aaron isi cauta defectele cu perseverenta. El are impresia ca va ramame ultimul om ce nu mai are un scop si care nu ajunge nicaieri. Colegii lui vor deveni fie militari, fie aviatori sau delincventi, cei mai norocosi ajungand la colegele inabordabile. In ultimele minute ale cursurilor plictisitoare, el isi deruleaza viitorul asa cum si l-a imaginat ieri, unde fragmentele din viata sa, a colegilor si a parintilor alcatuiesc un colaj vizual tragi-comic.

David Grossman este genul de scriitor mult prea rabdator. Nu foloseste o naratiune alerta, in care detaliile incitante acapareaza imaginatia cititorului. Prefera un inceput lin, in care atmosfera sa prezica tipologia, reactiile si comportamentul personajelor introduse treptat, prin intermediul unor evenimente din trecut bine pazite de secretele transgenerationale. Abia dupa o suta de pagini ritmul devine alert, replicile nu se mai soptesc, iar aluziile nu mai tin loc de raspunsuri. Abia dupa aceste o suta de pagini lumea din care face parte Aaron elibereaza secretele “rusinoase”, lasa tensiunile sa explodeze si intrebarile sa fie puse.

Pe masura ce inaintezi cu lectura, descoperi cum toate evenimentele din familia lui Aaron trec in plan secund, asemenea unor pretexte care si-au epuizat, rand pe rand, rolul in a-l face pe acesta sa ti se confeseze. Este confesiunea sfasietoare care iti strange inima ori de cate ori iti aminteste de propria copilarie sfarsita brusc, odata cu primele dileme interzise, mereu considerate a sosi prea devreme daca ar fi sa ne luam dupa niste adulti hiperprotectivi. Lumea vazuta prin ochii lui Aaron este redata de scriitorul David Grossman cat se poate de autentic. Insasi structura acestui roman pare sa imprumute din acea dezinvoltura specifica unui jurnal bine pitit in camera preadolescentului. Granita dintre o relatare la persoana I si a III-a este neclara, la un moment dat, iar prezentul si trecutul se invecineaza in niste randuri incalcite. Este o confuzie asumata de autor. El dorea o gramatica interioara care sa permita si dezordinea memoriei involuntare botarate sa-si elibereaze amintirile cand ti-e interdictia mai draga.

Cartea de gramatica interioara este, totodata, romanul tipic al unei familii carpite artificial de niste dezradacinati. Sunt dezradacinatii ramasi fara patrie de secole, imprastiati de urgia nazista si ajunsi, in final, de unde au pornit, in Israel. Familia lui Aaron sta pe un butoi cu pulbere, un butoi al tabuurilor incalcate de o bunica “prea boema”, care a-ndraznit sa ceara o viata aventuroasa la o varsta (considerata) frageda, un butoi al tainelor dureroase, pe care tatal ar vrea sa le dea in vileag, dar consoarta obsedata de control ii astupa gura de fiecare data, mai ales in preajma copiilor. Ramane sa te intrebi daca se va gasi fitilul, de care toti se tem, in framantarile ascunse de copilul precoce, in ale carui ganduri se joaca vinovatia, teama si curiozitatea.

Romanul Cartea de gramatica interioara este alinarea celor care isi blameaza fragilitatea si-si pun la colt abaterile de la perfectiune. David Grossman scrie despre o trecere de la copilarie la adolescenta care nu trebuie sa insemne amintiri ingropate, ci experiente permise. Romanul se citeste in tacere si creeza tacere ori de cate ori zgomotul inseamna fuga de sine.

Puteti comanda online romanul Cartea de gramatica interioara de pe site-ul editurii Univers.

Autor: David Grossman An aparitie: 2012 (tradusa in limba romana)
Titlu: Cartea de gramatica interioara Pret: 44.90 RON
Nr. pagini: 448 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
David Grossman - Cartea de gramatica interioara, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: David Grossman, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | 1 Comentariu »

Un raspuns la “David Grossman – Cartea de gramatica interioara”

  1. anonim Says:
    26, 02, 2015 la 8:44 am

    Nazistii nu trimiteau detinutii in Siberia…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.