Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Augustin Buzura – Recviem pentru nebuni si bestii

Articol postat de

Autor: Augustin Buzura;
Titlu: Recviem pentru nebuni si bestii;

Tulburator, dramatic, ravasitor. Nu sunt doar niste clisee bombastice pentru descrierea unui roman, numai buna de pus pe coperta incat sa-i tenteze pe viitorii cititori. Sunt cuvintele prin care pot fi etichetate impresiile si emotiile care te insotesc de la prima pana la ultima pagina a romanului scris de Augustin Buzura. Recviem pentru nebuni si bestii poate avea multe interpretari. O imagine putreda a coruptiei postdecembriste? O cronica socanta a decaderii umane? O cale spre ispasirea personala? Lupta unui Don Quijote reincarnat in jurnalist contra unei asupriri nevazute, dar simtite la fiecare pas? Toate sunt valabile pentru a completa un mozaic al constiintei in preajma revoltei. Augustin Buzura spune povestea lui Matei Popa, un gazetar amenintat de cei vizati in anchetele sale, care nu par sa fie straini de cei ce l-au haituit in perioada comunista. Romanul este o calatorie spre constiinta umana aflata fata-n fata cu ispita cedarii in fata amenintarilor, dar si cu trecutul revarsat dincolo de barajul uitarii.

Unele dintre cele mai frumoase dialoguri despre iubire, vinovatie si libertate au fost presarate in mijlocul unor suplicii pastrate in memoria nemiloasa a lui Matei Popa. Anii petrecuti in carcerele Romaniei din anii ’80, amintirea unei iubite inecate in timp ce-a incercat sa fuga traversand apele Dunarii de la frontiera, revenirea unei alte femei ce i-a marcat existenta si eforturile actualei prezente feminine din viata lui de-al ajuta sa-si infrunte fantomele si trecutul alcatuiesc o proza febrila, plina de talcuri si momente care iti solicita capacitatea de-a ramane calm in fata nedreptatilor, a cenzurii si a tortionarilor nepedepsiti. Adesea te gandesti la ce-ai fi facut in locul protagonistului, sedus fiind si de puterea lui de-a indura toate capriciile unei lumi inchise. Cu fiecare pagina, te intrebi daca va capitula in fata luptei cu fantomele unui trecut malitios, vanzandu-si principiile impreuna cu ziarul detinut.

Devenit un jurnalist incomod, Matei Popa descopera teroarea, mecanismele perverse ale santajului si propriul trecut devenit o anexa intunecata a prezentului. Nu a uitat niciodata de cei traumatizati in perioada comunista, de cei inghititi de apele Dunarii in timp ce-au vrut sa treaca frontiera pe ascuns si nici de vechii tovarasi comunisti, deghizati acum in stalpii de baza ai unui orasel dintr-o importanta zona miniera. Cand i se da un ultimatum pentru vanzarea ziarului sau plin de anchete, oscileaza intre urmarile dramatice ale unui refuz insotit de articole indiscrete despre viata lui dinainte de Revolutie, comandate de fostii tovarasi deranjati de atitudinea lui incisiva, si tentatia de-a lasa totul balta, nu pentru a renunta, ci pentru a-si odihni o memorie incandescenta pentru cei traumatizati. Decizia luata va fi precedata de reintalniri cu trecutul si de lungi reflectii dureroase, referitoare la umanitate si limitele unei libertati personale.

Suntem liberi, nu avem de dat nimanui nici o socoteala- ne place sa sustinem, in realitate, depindem de propriile noastre prejudecati si obiceiuri proaste, de amintiri agreabile si penibile, de simturile altora imprimate in noi…Singuri si nesiliti de nimeni cream in jurul nostru un zid pe langa cele datorate semenilor, ne izolam deoarece nu stim sa ne ferim altfel, mai inteligent, de nesfarsitele agresiuni.

Recviem pentru nebuni si bestii este un roman frumos, dar este vorba despre frumusetea unui tablou in care nuantele impresionante din punct de vedere artistic sunt tocmai cele folosite in imaginea ranilor deschise, a trupurilor inerte plutind pe apa si a privirilor goale. Este lumea personajului central, unde senzualitatea este amestecata cu sange, placerea cu angoasa. Totusi, in ciuda unor detalii apasatoare, romanul nu se lasa abandonat prea usor. Replicile se transforma in voluptatea cititorilor pregatiti sa capteze labirintul de cuvinte ale carui artere sunt formate de lungi reflectii legate de compromis, lupte inutile si profunzime afectiva. Dialogurile dintre Matei si fostele iubiri sunt un deliciu pentru cei aflati in cautarea imbinarii dintre iubire si intelect, iar dilemele gazetarului din roman iti amintesc de incercarile prin care trece protagonistul din Cel mai iubit dintre pamanteni.

Puteti comanda online cartea Recviem pentru nebuni si bestii de pe site-ul Editurii Rao.

 

 

Autor: Augustin Buzura An aparitie: 2013 (actuala editie)
Titlu: Recviem pentru nebuni si bestii Pret: 45.01 RON
Nr. pagini: 636 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (45 votes cast)
Augustin Buzura - Recviem pentru nebuni si bestii, 10.0 out of 10 based on 45 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Augustin Buzura, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.