Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Martin E. P. Seligman – Ce putem si ce nu putem schimba

Articol postat de

Autor: Martin E. P. Seligman;
Titlu: Ce putem si ce nu putem schimba;

In contextul in care locul I este singurul acceptat, fetisizat pana la absurd, mai ales in domeniile ce nu permit o evaluare masurabila, si nici comparatiile intre oameni, cartea scrisa de psihologul Martin Seligman poate deveni o lectura cu doua taisuri. Fie o indragesti, fie te va frustra prin sustinerea limitelor individuale ca fiind normale, firesti. Cand piata cartilor motivationale se umple de asa-zisi guru ai succesului in afaceri si de marturii exacerbate ale celor ce sustin ca n-au cunoscut esecul sau greseala, Ce putem si ce nu putem schimba propune calea adevarului incomod, sustinut de stiinta, nu de sarlatani. Dupa lungi studii si experiente clinice, Martin Seligman scrie o carte accesibila pentru oricine se declara pasionat de psihologie, autocunoastere si dezvoltarea personala. Informatiile oferite despre fobii, atacuri de panica, trauma, sexualitate sau furie nu sunt nici optimiste, nici pesimiste, ci echilibrate, desi echilibrul nu “vinde” intotdeauna.

Marea dilema a oricarei persoane interesate de psihologie a ramas aceeasi. Ereditatea, sau mediul este factorul care detine ultimul cuvant in dezvoltarea noastra, in limitele personale sau in tulburari? Dincolo de zelul cercetatorilor din aria geneticii si a psihologiei, care isi argumenteaza opiniile prin dovezi si teze stufoase, Seligman doreste sa descoepere o punte intre cele doua abordari.

Atat medicina, cat si psihologia au dreptate, in felul ei. Intr-adevar, mostenirea genetica, in anumite trasaturi umane, abilitati, aptitudini si tulburari are un cuvant greu. Totusi, nu mai putem vorbi despre fatalitate atata timp cat exista abordari terapeutice menite sa diminueze efectele unor tulburari prin sustinerea celor afectati in demersul autoacceptarii si restructurarii viziunii asupra vietii, astfel incat sa fie mentinut un nivel pozitiv al stimei de sine. Contrar unor mituri legate de succesul personal, adevarata provocare in calea dezvoltarii nu este schimbarea, ci autoacceptarea si re-aprecierea firescului intr-o lume plina de iluzia spectaculosului, iar firescul inseamna si impacarea cu propriile dificultati si limite, pe care oricine le are, chiar si marele Napoleon sau Einstein.

Este greu sa incluzi intr-o carte toate obstacolele aparute in calea implinirii de sine, a dezvoltarii armonioase si a relatiilor interumane sanatoase. Totusi, Seligman a depistat cateva surse ale problemelor care tulbura existenta omului modern, in special a celui tributar culturii occidentale. Printre acestea sunt anxietatea, depresia, fobiile, tulburarea obsesiv-compulsiva (cunoscuta popular si sub denumirea de “idei fixe”, “pisalogeala” sau “fixisme”), tulburarile alimentare (anorexia, bulimia), tulburarile sexuale si urmarile traumelor. Fiecare este “disecata” in capitole ample, din perspectiva conditionarii genetice, a mediului si a solutiilor terapeutice. Abordarea usor de inteles si in absenta unor cunostinte stiintifice deoarece autorul foloseste si exemple concrete, utile pentru intelegerea factorilor care pot declansa probleme precum: atacurile de panica, depresia sau anxietatea. Dupa explicarea fiecarei dificultati si tulburari, Seligman prezinta si  modalitatile de a le diminua efectele, modalitati care duc spre o cale deseori evitate din cauza rusinii-ajutorul specializat.

Puteti comanda online volumul  Ce putem si ce nu putem schimba de pe site-ul Editurii Humanitas.

Autor: Martin E. P. Seligman An aparitie: 2013 (tradusa in limba romana)
Titlu: Ce putem si ce nu putem schimba Pret: 44 RON
Nr. pagini: 416 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (39 votes cast)
Martin E. P. Seligman - Ce putem si ce nu putem schimba, 9.8 out of 10 based on 39 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Martin E. P. Seligman, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.