Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Alessandro Baricco – Novecento

Articol postat de

Autor: Alessandro Baricco;
Titlu: Novecento;

Novecento este un basm pentru oameni mari. In locul unui protagonist neinfricat, apare un pianist cum nu s-a mai auzit, dar care nu a pus niciodata piciorul pe uscat, preferand sa mangaie urechile pasagerilor imbarcati pe un transatlantic asemanat cu Titanicul. Nu trece prin multe peripetii fabuloase, dar se va infrupta din povestile de viata ale calatorilor de la clasa a treia, purtati pana in America de inchipuirile spectaculoase despre acel tinut mitic al fagaduintei. Alessandro Baricco a scris aceasta carte sub forma unui monolog, pentru a deveni, apoi, o reprezentatie teatrala. Are indicatii scenice si detalii referitoare la decoruri. Totusi, iti este greu sa-ti imaginezi textul sub forma unei piese de teatru, in care imaginile sunt comprimate la nivelul unei scene bine delimitate cand ai in fata povestea iesita din comun a Seherezadei deghizate intr-un pianist bizar, ale carui amintiri vor fi mostenite de un alt muzician de pe vas.

Strania poveste a pianistului de pe vapor si a numelui sau rar, Novecento, este spusa din perspectiva unui trompetist de jazz, cu zece ani mai tanar decat el, care s-a imbarcat pe transatlanticul Virginian. Pentru el a fost scris monologul pe care Alessandro Baricco a vrut sa i-l incredinteze unui regizor talentat. Dupa ce va pierde totul, inclusiv instrumentul muzical, trompetistul isi da seama ca i-a ramas un bun ce nu-i va fi luat niciodata-povestea celui mai bun prieten, misteriosul Novecento, care i-a relatat istoria incredibila a vietii sale in timpul unei mari furtuni.

Cine a fost acest Novecento si de ce nu vroia sa coboare de pe vas, desi cunostea lumea si marile orase mai ceva decat un globetrotter? Povestea lui incepe in sala de bal a marii ambarcatiuni Virginian, unde parintii lui, despre care s-a zis c-ar fi fost niste imigranti saraci, l-au abandonat. Multe femei de la clasa a treia isi lasau copiii abia nascuti intr-una dintre salile luxoase, avand speranta ca vor fi adoptati de niste pasageri instariti si marinimosi. Asa mai scapau de o gura in plus de hranit, care le-ar fi pus in mare dificultate cand se lua decizia finala referitoare la dreptul de sedere in tara mult-visata, America. Dar copilul nu va fi infiat de un bogatas, cum probabil ar fi sperat parintii sai, ci de un marinar pe nume Danny Boodman, considerat painea lui Dumnezeu si avand infatisarea lui Sidney Poitier. Deoarece baietelul s-a nascut in anul 1900, inceputul unui secol nou, de care se legau multe sperante de mai bine ale emigrantilor, Danny il va boteza Novecento, dar ii va mai adauga si alte cateva prenume. Danny credea in superstitia emigrantilor amarati, care le atribuiau copiilor  avand nume lungi un viitor de succes, cum ar fi cel de avocat, dupa spusele unui coleg bagat la puscarie chiar de unul purtand un astfel de nume.

Desi nu a coborat in viata lui de pe nava pentru a colinda un oras-port sau pentru a se aventura in inima vreunui continent, Novecento iti putea descrie perfect apusurile pariziene asa cum le vedeau si cei aflati in trecere pe faimosul Pont Neuf sau animalele salbatice dintr-o tara exotica. Uneori ii veneau in minte parfumurile indepartate sau mirosurile grele de pe strazile mai sarace ale unui oras european si celor ce-i povesteau despre vreo calatorie la Paris le adresa intrebari despre o anumita cafenea sau despre cutare si cutare gradina, incat lasa impresia ca stie orasul ca-n palma…fara sa-l fi strabatut vreodata.

El a respirat, cu adevarat, in ochii cuiva, in cuvintele cuiva, aerul acela. In felul sau, dar cu adevarat. Lumea, de fapt, nu a vazut-o niciodata. Dar, de douazeci si sapte de ani lumea se perinda pe vaporul acela; si de douazeci si sapte de ani el, pe vaporul acela, o spiona. Si ii fura sufletul.

Ziua, Novecento era inconjurat de luxul de la clasa I, iar noaptea cobora spre cabinele inghesuite ale emigrantilor saraci pentru a-si canta propriile compozitii, lasandu-se inspirat de acordeonul unui chefliu in haine peticite sau de suntele din colturile indepartate ale continentului european.

Semnele pe care le duceau cu ei oamenii: locuri, zgomote, mirosuri, tara lor, povestea lor…Totul era scris pe ei (…) In fiecare zi adauga cate o bucatica la harta aceea imensa pe care si-o desena (…) Calatorea prin ea ca un Dumnezeu, pe urma, in timp ce degetele ii alunecau pe clape, maigaind inflexiunile unui ragtime.

Ca-n orice poveste, apare si un personaj care vrea sa tulbure viata protagonistului, atragand cu sine marile provocari, devenite momente sublime pentru Novecento. Acest personaj este marele parinte al bluesului sau, dupa spusele altor cunoscatori, insusi inventatorul jazz-ului, cum il stiau melomanii bordelurilor din New Orleans. Este vorba despre Jelly Roll Morton, pe care Alessandro Baricco si-l imagineaza provocandu-l pe Novecento la un duel muzical. Jazzmanul era cunoscut si prin aura de zeu al clapelor, de prestigitator al sunetelor, ale carui degete pareau niste fluturi de abanos. Cand i s-a povestit despre genialul pianist de pe vas, Jelly Roll Morton a fost lovit in orgoliul sau de rege al noii muzici. Nimeni nu trebuie sa fie considerat mai bun decat el, asadar ii va da o lectie pe care Novecento, acest pianist care nu are nici macar indrazneala de a face un pas in afara vaporului, nu o va uita.

Duelul era doar in mintea lui Morton, deoarece Novecento era prea atent la sunetele celui mai mare jazzman, incat nu baga de seama aroganta si nici remarcile sale umilitoare. Sa fie intalnirea cu parintele noului stil ce avea sa influenteze muzica secolului XX o ademenire care sa-l poarte spre lumea de dincolo de hublourile cabinelor de pe vapor?

Alessandro Baricco amana raspunsul la intrebarea legata de posibilitatea oferita lui Novecento de-a parasi nava. Ca-n marile calatorii, nu conteaza destinatia fianala, ci amintirile stranse in timpul drumului. Protagonsitul sau poate fi si un simbol al calatorului profund si dornic sa cunoasca natura umana, chiar daca i s-au pus la dispozitie ochii mintii si nimic altceva.

Puteti comanda online cartea Novecento de pe site-ul Editurii Humanitas Fiction.

Autor: Alessandro Baricco An aparitie: 2013 (actuala editie tradusa)
Titlu: Novecento Pret: 20 RON
Nr. pagini: 96 Editura: Humanitas Fiction
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (23 votes cast)
Alessandro Baricco - Novecento, 10.0 out of 10 based on 23 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Alessandro Baricco, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas Fiction | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.