Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

San-Antonio in Romania

Articol postat de

SA10febEditura Univers va lansa o noua colectie dedicata cunoscutului scriitor francez Frédéric Dard pe data de….

Nuuuu, dar asta n-are nimic de-a face cu San-Antonio. So, recapitulons!

Atentiune, natiune! Cotcarii, borfasii, banditii si negustorii de crime nu mai au nicio sșansa. Comisarul San-Antonio se intoarce in Romania! Cat despre voi, amici de poante si scamatorii, bucurati-va! Comisarul San-Antonio is back. Pentru ca asa ii sta bine unui agent care se respecta.

Cine e San-Antonio? Nu e doar un pseudonim sau un personaj care a facut furori. E un adevarat fenomen care a cuprins Franta și lumea intreaga. Frédéric Dard i-a dat frau liber in 1949 si, de atunci, sarmantul comisar nu s-a oprit pana nu si-a strigat aventurile in 175 de romane, care au dat pe spate peste 200 de milioane de cititori. Si asa, orice fel de cititori. Filologi, filosofi si sociologi si-au prins urechile in limbajul de o subtilitate rar intalnita si s-au pus pe scris studii si doctorate. Cum nu au scos-o la capat, au mai incercat cu dezbateri si colocvii, doar-doar or acoperi toate fanteziile pe care San-Antonio  le-a daruit limbii franceze. Mai mult, nu s-au lasat pana nu au facut si-un dictionar cu expresii si cuvinte nascocite sau reinventate, cu nu mai putin de 2000 de pagini, unele roz. Pentru exemplele deocheate. Ca sa le imblanzeasca.

Cum nu sunt mai prejos, si cititorii romani s-au bucurat de ispravile strengarului si au ras cu subinteles atunci cand el le facea din ochi sa prinda poanta. Mai intai inainte de ’89, cand era o aventura procuratul si cititul per se, pentru ca  limba dezlegata si umorul cu manta nu erau, se-ntelege, in planul propasirii luminate. Dar mai pe sub mana sau tinut de sase, San-Antonio era si atunci un nume de cod pentru connaisseuri. In anii ’90, cand pudibonderiile au fost lasate deoparte, San-Antonio a devenit un must al cititorului lipsit de prejudecati.

Frédéric Dard, San-Antonio, spuneti-i cum vreti (ca doar si permisul sau de sofer il recomanda cu ambele nume), este o figura! Prin ’93, cand deja cam toata suflarea ii stia de frica (sa nu moare de ras, nu altceva), Pierre Assouline, om fin, ii ia frumos un interviu exact pentru Lire. Ton serios, intrebari punctuale, cand, deodata, ce sa raspunda pisicherul de San-A? Ca dintre toate regretele de pe lumea asta, cel mai mare e taman asta, dupa cum urmeaza: „Cel mai mult imi pare aău de un lucru, ca va fi prea tarziu sa ma folosesc de moartea mea pentru a scrie o carte. Ma voi desfata singur cu aceasta emotie, dar nu voi mai avea timpul sa o transpun in scris… Pacat….!”. Mai poti spune ceva? Nimic. Iei cartea in mana si-i dai inainte cu cititul. Dupa o pauza de 20 de ani, maestrul subtilitatilor este din nou in Romania.

Incepand de luni, 10 februarie, romanele din seria San-Antonio vor putea fi gasite la chioscurile de ziare, impreuna cu ziarul Libertatea. Banditi si negustori de crime, feriti-va! Voi, fini cititori si strengari, indrazniti!

Mai multe info: http://www.youtube.com/watch?v=td-9YFfwfxo

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
fb_share

renne

Subiecte: Stiri | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.