Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

S. J. Watson – Inainte sa adorm

Articol postat de

Autor: S. J. Watson;
Titlu: Inainte sa adorm;

Cum ar fi daca ti-ai pierde memoria de la o zi la alta? Cum te-ai simti daca ai lua-o de la capat in fiecare dimineata? Ce fel de viata ai avea daca memoria ta n-ar retine mai mult de 24 de ore? Prin acest cosmar trebuie sa treaca zilnic Christine, o femeie in varsta de 47 de ani, care isi reia viata cu fiecare nou rasarit de soare.

Se trezeste in pat langa un barbat pe nume Ben, care ii spune, in fiecare zi, ca este sotul ei, afla ca tine un jurnal in care isi face insemnari zilnice despre experientele prin care trece si ca este mai batrana cu 20 de ani fata de varsta pe care credea ca o are. Adevaruri greu de acceptat atat timp cat nu simti ca iti apartin…

“Incerc sa-mi spun ca toate sunt ale mele. Ca e casa mea, sotul meu, viata mea. Dar simt ca lucrurile acestea nu-mi apartin. Nu sunt parte din mine. In dormitor, deschid usa sifonierului si vad niste haine pe care nu le recunosc – toate atarna frumos pe umerase, ca niste simulacre ale unei femei pe care n-am intalnit-o niciodata. O femeie careia ii cotrobai prin casa, careia ii folosesc sapunul si samponul, careia ii port papucii si capotul.”

Jurnalul este cel mai bun prieten al femeii amnezice. El tine practic loc de memoria de lunga durata. Nu lipseste insa confuzia: i se spune uneori ca boala o poate determina sa fabuleze lucruri, astfel ca nici Christine nu mai este sigura de ceea ce a scris si nici noi nu stim ce sa mai credem. Uneori, totul pluteste in deriva, iar viata si trecutul ei se sprijina pe piloni putrezi.

Un personaj vrea insa sa ii faca lumina in existenta ei incetosata. E vorba de doctorul Nash, care se implica, fara stirea lui Ben, in tratarea femeii, pe de o parte din interes profesional, iar pe de alta parte din compasiune si dorinta de a o ajuta. In ceea ce priveste interesul profesional, tanarul medic spera sa realizeze o lucrare stiintifica pe baza cazului ei, destul de rar intalnit in lumea medicala.

Intalnirile dintre doctorul Nash si Christine au un caracter clandestin, avand in vedere faptul ca sotul ei nu era de acord cu nici un tip de tratament sau incercari de recuperare a memoriei femeii, descurajat de esecurile de pana atunci. Ben vorbeste mereu despre intentia lui de a-si proteja sotia, insa Christine gaseste in jurnal indemnul scris chiar de ea:

“Sa nu ai niciodata incredere in Ben.”

Romanul va promite o poveste de viata tulburatoare, inspirata in anumite detalii din cazuri reale ale unor bolnavi de amnezie, cu rasturnari de situatie si momente in care nici Christine si nici noi nu mai stim ce este real si ce confabulatie, cine este personajul negativ si care cel pozitiv, iar granita dintre palpabil si imaginar este nelinistitor de estompata…

Puteti comanda online “Inainte sa adorm” de S. J. Watson de pe site-ul editurii Trei. Cartea va beneficia si de o ecranizare cu Nicole Kidman in rolul principal, care va rula pe marile ecrane la inceputul anului urmator, in regia lui Rowan Joffem (cunoscut pentru The American si 28 Weeks Later).

Autor: S. J. Watson An aparitie: 2011
Titlu: Inainte sa adorm Pret: 42,75 lei
Nr. pagini: 440 Editura: Trei
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
S. J. Watson - Inainte sa adorm, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: S. J. Watson, _Comentator: Marinela Gheorghe, Colectia: Cotidianul, Editura: Trei | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.