Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Nossrat Peseschkian – Psihoterapie pozitiva teorie si practica

Articol postat de

Autor: Nossrat Peseschkian
Titlu: Psihoterapie pozitiva teorie si practica
Autor recenzie: Ioana Parasca

Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive si intemeietorul Academiei Internationale pentru psihoterapie pozitiva si psihoterapie transculturala ne capteaza atentia de asta data cu o noua lucrare intitulata Psihoterapie pozitiva teorie si practica.

Cartea cuprinde atat notiuni teoretice cat si exemple de cazuri cu care psihoterapeutul s-a confruntat, la care se adauga si un numar de povesti utilizate in psihoterapie.

Psihoterapia pozitiva are ca sursa inspirationala psihoterapia adleriana care ”ia in considerare indi¬vidul cu corpul, spiritul si incon¬sti¬en¬tul sau, dar si contextul social in care acesta tra¬ieste, familia, profesia, fa¬ra a lasa la o parte dimensiunea spirituala pe care fiecare o poarta in el” si care pune accent pe capacitatea individului de autoajutorare.

Conceptul de psihoterapie pozitiva deriva din latinescul positum care inseamna faptic, dat si care se refera la individul vazut cu toate capacitatile pe care le posada in sine insusi. Fiecare persona are atat o latura pozitiva cat si o latura negativa, iar cu ajutorul psihoterapiei pozitive se incearca o echilibrare a celor doua laturi, creandu-se o stare de armonie in fiinta umana.

”Psihoterapeutul este specializat in tulburarile de natura sufleteasca. Aceste tulburari sunt bazate pe conflicte si evenimente psihice insconstiente. Psihoterapeutul este in general medic si psihiatru sau psiholog cu o formare suplimentara”.

Psihoterapia pozitiva vine cu ceva nou si anume ”intelepciunea si gandurile intuitive ale Orientului, cu noile descoperiri psihoterapeutice ale Occidentului, contributiile marilor religii, intelepciunea filosofilor si a oamenilor de stiinta orientali”. Psihoterapia pozitiva utilizeaza povestirea, mitul, parabola,fabula, intelepciunea populara.

Este bine stiut ca nu evenimentul care a avut loc ne-a determinat pe noi sa gandim intr-un anume fel si mai apoi sa reactionam in consecinta. Mai degraba modul in care noi am interpretat acel eveniment ne-a facut sa reactionam intr-un anume fel. In esenta este o problema de interpretare, de atribuire de sens unui eveniment.

”Odinioara, un rege al Orientului dori sa le faca supusilor sai o bucurie si le aduce acestora dintr-o calatorie un ceas solar. Cadoul sau schimba viata oamenilor din regat. Ei incepura sa diferentieze orele unei zile si sa isi imparta timpul. Devenira mai punctuali, mai ordonati, mai de incredere si mai harnici si prin aceasta adusera regatului bogatie si prosperitate. Cand regele muri, supusii se gandira cum sa faca sa il rasplateasca pentru meritele sale. Si pentru ca ceasul solar reprezenta simbolul generozitatii regelui si cauza succesului cetatenilor, ei hotarara sa construiasca in jurul ceasului un templu minunat cu o cupola din aur. Totusi, cand templul fu terminat si cupola se ridica peste ceasul solar, razele soarelui nu mai puteau ajunge la ceas. Umbra, care pana atunci le aratase oamenilor timpul, disparu, iar punctul de orientare comun, ceasul solar, era acum acoperit. Unii oameni nu mai erau punctuali, altii nu mai erau de incredere, ceilalti nu mai erau harnici. Fiecare merse pe drumul sau. Regatul se prabusi”.

Aceasta fabula a fost raportata la ”situatia educatiei si a psihoterapiei”. Fiecare persoana dispune de niste capacitati pe care le dezvolta ”de-a lungul maturizarii si confruntarii cu mediul extern”. Ca si in fabula despre soare, parintii pot sa ajute la dezvoltarea acestora sau pot sa constituie un obstacol in dezvoltarea lor.

Mai multe veti afla citind aceasta carte care se adreseaza atat psihoterapeutilor, doctorilor, psihiatrilor cat si psihologilor, parintilor, studentilor, tinerilor care nu trec cu vederea problemele ”privind relatiile interumane si sunt pregatiti sa tina cont de propuneri si de un ajutor orientativ”.

Autor: Nossrat Peseschkian An aparitie: 2007
Titlu: Psihoterapie pozitiva teorie si practica Pret: 49 roni
Nr. pagini: 440 Editura: Trei
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.0/10 (7 votes cast)
Nossrat Peseschkian - Psihoterapie pozitiva teorie si practica, 9.0 out of 10 based on 7 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Ioana Marinela Parasca, Editura: Trei | Comments Off on Nossrat Peseschkian – Psihoterapie pozitiva teorie si practica

Comentariile sunt inchise.