Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mihai Eminescu – Poezii

Articol postat de

SCRIITORUL ZILEI
Autor: Mihai Eminescu
Titlu: Poezii

Ziua de 15 ianuarie a fost si ramane (inca) cea mai importanta zi din istoria literaturii romane deoarece s-a nascut cel mai mare poet roman. Din acest motiv scriitorul zilei nu putea fi altul decat Mihai Eminescu, deoarece ,,fara Eminescu am fi mai altfel si mai saraci” cum zicea Tudor Vianu; vreau sa precizez faptul ca sintagma ,,scritorul zilei” nu-mi apartine, am preluat-o de pe blogul scriitorului Ion Lazu, care are o astfel de rubrica in care ii omagiaza pe autorii romani.

Revenind la 15 ianuarie, trebuie remarcat faptul ca nasterea lui Mihai Eminescu pare sa fie un eveniment mult mai putin important decat manifestatiile din aceste zile si care concentreaza intreaga atentie a mass-mediei, mai ales a televiziunilor de stiri.  Desigur s-ar putea spune ca data nasterii sale ramane una controversata, aceasta polemica o gasiti intr-o forma sintetica pe Wikipedia.

Eu sper sa va aduceti aminte (macar) in aceasta zi si sa gasiti si timpul si linistea necesara de a citi si reciti astazi cateva pagini scrise de poetul nostru national. Mai mult decat atat, imi permit, chiar daca exista in fiecare casa macar un volum de-al sau, sa va recomand pe cel aparut in Colectia ,,Biblioteca pentru toti”, o selectie ordonata si cuprinzatoare a poeziilor sale, incepand cu primele sale creatii lirice. Spre exemplu, spre deosebire de alte volume, acesta contine atat prima poezie cunoscuta a poetului- ,,La mormantul lui Aron Pumnul”, dar si adevaratul sau debut intr-o revista literara- ,,,De-as avea”, plus multe altele cum se spune in ,,Nota asupra editiei”,,ordonate cronologic, dupa anul scrierii” si care constitie ,,cea mai mare parte a poemelor lui M. Eminescu.”

O modalitate de a-i aduce un (simbolic) omagiu, poate chiar mult mai potrivita decat cuvintele mele, am considerat ca ar fi o selectie de citate critice din acest volum, pentru a (re)vedea cum a fost receptat de-a lungul timpul opera sa pana astazi:

,,Ce a fost si ce a devenit Eminescu este rezultatul geniului sau innascut, care era prea puternic in a sa proprie fiinta incat sa-l fi abatut vreun contact cu lumea de la drumul sau firesc (…)
Cand venea in mijlocul nostru cu naivitatea sa de copil, care castigase de mult inima tuturor, si ne aducea ultima poezie ce o facuse, o refacuse, o rafinase, cautand mereu o forma mai perfecta, o cetea parca ar fi fost o lucrare straina de el. Niciodata nu s-ar fi gandit sa o publice: publicarea ii era indiferenta, unul sau altul din noi trebuia sa-i ia manuscrisul din mana si sa-l dea la Convorbiri literare.”

Titu Maiorescu

,,Eminescu, ca toti marii poeti lirici care au facut epoca intr-o literatura, si-a faurit singur instrumentul pentru creatiunea lui, el a creat limba lirica necesara pentru exprimarea unor idei si sentimente adanci, de care nici nu visa literatura trecuta.”

C. Dobrogranu-Gherea

,,Eminescu este tot asa de nou si de actual ca si acum cincizeci de ani. Ba nu, este si mai actual, pentru ca atunci abia era inteles, si de catre foarte putini, de naturile cele mai sensibile si de spiritele cele mai cultivate ale vremii.
Toti scriitorii nostri, anteriori, contemporani si posteriori lui Eminescu, au imbatranit ori incep sa imbatraneasca. Numai el ramane pururi tanar, ramane eternul confident al sufletelor sensibile si visatoare.”
G. Ibraileanu

,,E unul din momentele acelea fericite, cu unul dintre oamenii predestinati care rezuma o literatura si o indreapta, aruncand puternici lumini catre viitor, deschizand drumuri si mai departe generatiilor care vor urma.”
N. Iorga

,,Eminescu este cel dintai si a ramas cel mai de seama poet muzician al literaturii romanesti.”
T . Vianu

Ar mai fi multe opinii critice de citat si mai multe de comentat in legatura cu acestea, dar o sa va las placerea (re)descoperirii acestora prin lectura volumului aparut la Editura Jurnalul National; totusi, in loc de final, un ultim citat din Dan C. Mihailescu care propune un alt mod de a-l sarbatori fara festivism, dar autentic:

,,Ce-i ramane simplului cititor? Ii ramane lectura virgina. Daca o are si daca e-n stare sa se bucure de ea. Exercitiu: cititi lent, cu glas tare. ,,Tu trebuia sa te cuprinzi/de acel farmec sfant /si noaptea candela s-aprinzi/iubirii pe pamant.”
Atat.
Inca o data. Rostiti calcand au ralenti fiecare cuvant:
,,Tu trebuia sa te cuprinzi
De acel farmec sfant
Si noaptea candela s-aprinzi
Iubirii pe pamant.”
Nu e chiar greu sa simti cat de sever suna ,,trebuia”, ca un verdict implacabil, si cat de dulce invaluitor vine imediat acel ,,cuprinzi2. Si cat de abil este fixat termenul ,,candela” chiar in miezul rostirii, acordand implicit sacralitate iubirii. In sfarsit, luati aminte la jocul diftongului din ,,noaptea” – care parca inghite totul in ,,farmecul sant” – cu ,,pamantul” pe care parca aterizeaza greu, pufos, maiestuos, pasarea iubirii.
Vi se pare joaca? O prostie? O fandoseala? Daca e asa, atunci iesiti din carte, va rog, si mergeti la treburile dumneavostra serioase. Iertati deranjul!
Dar daca incepeti sa va placa jocul, repetati exercitiul cu alte si alte secvente. Suntem ca-n pariul lui Pascal, unde, daca pierzi, nu-i nimic, dar-de castigi- atunci ai cuprins totul. Sa pariem ca lectura ne va face bine. La auz si la suflet. Uite-asa, din strofa-n strofa, ne vom incinge tot mai placut, pofta se va scuti si vom dori tot mai mult.”

Mai adaug la final doar obisnuitul meu indemn de a realiza acel mic-mare exercitiu personal de admiratie (mic pentru dv., dar mare pentru memoria oricarui scriitor): Cititi, recititi, mai ales astazi, cateva pagini semnate MIHAI EMINESCU…!

Autor: Mihai Eminescu An aparitie: 2010
Titlu: Poezii Pret: 9 lei (pret Shop Jurnalul)
Nr. pagini: 642 Editura: Litera / Colectia Biblioteca pentru toti
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Mihai Eminescu - Poezii, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mihai Eminescu, _Comentator: George Motroc, Colectia: Jurnalul National, Editura: Litera | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Mihai Eminescu – Poezii”

  1. Mihai Eminescu | TownPortal - Carti Says:
    15, 06, 2012 la 8:05 pm

    […] Editura Jurnalul National.Nu voi mai repeta comentariile din 15 ianurie (acestea pot fi consultate aici) si nici nu voi expune, in ceea ce priveste ce s-a intamplat pe 15 iunie, intreaga pleiada de […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.