Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Philipp Vandenberg – Fiica Afroditei

Articol postat de

Autor: Philipp Vandenberg;
Titlu: Fiica Afroditei;

Romanele istorice au un mare plus: combina fictiunea cu diverse evenimente, fapte si personaje istorice intr-un mod care te impresioneaza de la primele pagini. Un alt punct forte al acestui tip de literatura consta in faptul ca iti prezinta personalitati din istorie intr-o maniera mult mai umana. Ii cunosti nu ca regi, imparati, conducatori de osti si provocatori de razboaie, ci ca Oameni. Ganditi-va doar la cum percepeati astfel de personaje prin prisma manualelor de istorie – pareau impersonale, lipsite de orice fel de trasaturi de caracter si detalii comportamentale. Din fericire, carti precum “Fiica Afroditei” vin sa ofere o alta perspectiva asupra acestor personaje, in orice caz una mult mai atragatoare. 

In prim planul romanului se afla Aristide, Temistocle si Daphe, primele doua personaje fiind reale, in timp ce Daphne este pur fictionala, fara sa aiba legatura nici macar cu Daphne, personajul mitologic din Metamorfozele lui Ovidiu, care l-a atras pe zeul Appolo prin frumusetea ei covarsitoare.

Insa si Daphne din romanul de fata era nespus de frumoasa, tocmai de aceea fiind considerata fiica Afroditei. Provenind din Lesbos, fata ajunge in tabara grecilor in urma unui atac al barbarilor asupra Insulelor Ioniene. In varsta de doar 14 ani, fata este nevoita sa devina hetaira pentru a putea supravietui, ocupatie care ii devine mod de viata si identitate.

Treptat, incepe sa fie curtata de diversi barbati, iar faima ei trece de granitele Greciei. Cu toate acestea, Daphne nu se indragosteste de nici unul dintre cei care ii trec pragul casei. Asta pana in momentul in care il cunoaste pe Temistocle, politician si general atenian, aflat in permanenta rivalitate cu Aristide. Ce o impresioneaza la Temistocle? Poate tocmai curajul lui, caracterul dur si orgoliul nemasurat.

Fiecare devine pentru celalalt un trofeu ravnit. Temistocle nutreste initial sentimente de ura fata de femeia superba si mandra, din cauza careia a fost ucisa iubita lui, Melissa, strapunsa de o sageata care ii era destinata celeilalte. Simte insa o atractie incontrolabila pentru hetaira, pe care o recunoaste superioara altor femei si pe care nu stie cum sa o abordeze. Iar Daphne ii refuza avansurile, ambitionandu-se sa il vada cum isi calca pe orgoliu si ii cade in genunchi, la fel ca orice alt barbat care i-a iesit in cale.

Prima lor intalnire este plina de suspans si de tensiune, tradand pasiunea care ii va lega mult timp de atunci inainte:

“Temistocle nu misca un deget. Privirea lui fixa umerii imbracati de bucle ai lui Daphne care inca se mai afla in fata lui. Daphne simtea privirea barbatului, si, nestiind ce putea sa insemne, era vizibil nelinistita. Ar fi preferat sa fuga din fata imprevizibilitatii puternicului strateg, dar s-ar fi starnit mai multa valva. I s-ar fi pus intrebari. Asa ca suporta cu o liniste aparenta apropierea fizica tulburatoare a lui Temistocle si viziona printr-un voal des discutabila reprezentatie a dansatorilor.”

Insa cel mai puternic moment din roman, dupa parerea mea, este reprezentat de scena in care Temistocle sparge cu nonsalanta statuia facuta dupa chipul lui Daphne. Insa isi va explica mai tarziu gestul, iar motivatia va fi una total neasteptata…

“Indiferent la remarcile lipsite de sens ale chefliilor, Temistocle isi croi drum catre statuia Afroditei si, inainte ca cineva sa poata interveni, lovi minunata opera de arta de soclul ei de marmura. Se auzi un sunet infundat si statuia de bronz se sparse. Capul, bratele si bustul se imprastiara pe podeaua alba de piatra, ramanand ca bucatile dintr-o papusa stricata de un copil furios. Temistocle privi la ceea ce facuse, examina fiecare fragment, apoi se intoarse si, cu capul sus, fara sa dea vreun semn de betie, iesi din atelier.”

Daca vreti sa cititi un roman deosebit, in care faptele istorice sunt impletite cu o frumoasa poveste de dragoste, puteti comanda online “Fiica Afroditei” de pe site-ul editurii Rao.

Autor: Philipp Vandenberg An aparitie: 2007
Titlu: Fiica Afroditei Pret: 29 RON
Nr. pagini: 448 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (20 votes cast)
Philipp Vandenberg - Fiica Afroditei, 9.7 out of 10 based on 20 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Philipp Vandenberg, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.