Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Andres Barba – Buna intentie

Articol postat de

Autor: Andres Barba;
Titlu: Buna intentie;

Andres Barba este cunoscut de cititorii din tara noastra datorita romanelor Sora Katiei si Mainile mici, dar nici la capitolul proza scurta nu e mai prejos. Volumul de nuvele Buna intentie, tradus recent si in limba romana, a fost elogiat in spatiul hispanic de mari nume, printre care si Mario Vargas Llosa. Vei gasi aceeasi compasiune fata de tipologiile umane prinse in tristeti sfasietoare tipice pentru societatea contemporana si aceeasi capacitate uimitoare de a reda pana si cele mai mici detalii psihologice, de parc-ar fi un terapeut cu zeci de ani de experienta in spate.

Cele patru nuvele incluse in Buna intentie ar putea sta la baza unor scenarii de filme premiate la marile festivaluri europene. Decorurile minimaliste le fac loc personajelor ce par sa ocupe tot cadrul, amplificand efectele dramelor asupra spectatorului care se regaseste in situatiile de viata prezentate. Subiectele abordate de Andres Barba nu sunt noi, mai mult, sunt prea des intalnite in literatura ultimilor ani. Singuratatea in doi, razvratirea adolescentina prin anorexie sau relatiile toxice din cadrul familiei sufocate de imaginea unei mame narcisiste sunt, insa, preluate intr-un mod inedit, ajungand sa te bantuie si dupa ce-ai terminat cartea.

Andres Barba reuseste sa-si implice afectiv cititorii, stimulandu-le empatia si fata de personajele care trec prin alte situatii decat acestia. Nu trebuie sa fi fost o anorexica, un barbat care-si pierde capul dupa un partener mai tanar, sperand sa uite de anxietate, sau o mama egoista pentru a intelege prin ce trec progonistii celor patru nuvele. Asa cum face si-n romanele sale, autorul spaniol reuseste sa transforme vulnerabilitatea umana in forta. Este forta celui ce-si da seama de propria fragilitate, iar in loc sa se franga, da nastere unui joc scenic expresiv. Fiecare parte ranita se transforma intr-un dans in care durerea naste firescul si frumusetea, nicidecum umilinta si capitularea, deoarece personajele continua sa respire si cand lumea lor e strivita.

Unul dintre punctele forte ale prozelor cuprinse in acest volum este tocmai sensul original dat problemelor omului contemporan. In spatele anorexiei nu sta neaparat dorinta de-a fi mai frumoasa decat celelalte, asa cum se tot zice in explicatiile de amator, a treia persoana care intervine in cuplu nu are neaparat legatura cu tentatia unui amantlac, unii parinti egoisti nu au remuscari in al doisprezecelea ceas, iar partenerul mai tanar nu este mereu primul care iubeste si lasa. Indiferent de trairile provocate de cele patru nuvele, vei privi altfel fatadele unei probleme afective.

Puteti comanda online cartea Buna intentie de pe site-ul Editurii Vellant.

Autor: Andres Barba An aparitie: 2013 (tradusa in limba romana)
Titlu: Buna intentie Pret: 24.90 RON
Nr. pagini: 200 Editura: Vellant
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (26 votes cast)
Andres Barba - Buna intentie, 10.0 out of 10 based on 26 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Andres Barba, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vellant | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.