Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Cella Serghi – Cartea Mironei

Articol postat de

cartea mironeiAutor: Cella Serghi;
Titlu: Cartea Mironei;

Jurnalul unui roman, sau un roman propriu-zis despre dificultatea creatiei? Cartea Mironei se cladeste in jurul Mironei Runcu, adolescenta de 19 ani care vrea sa scrie un roman. Crescuta in matriarhatul sufocant al strabunicii Catrina Catian, intr-o familie mic-burgheza, Mirona se vede confruntata cu faptul ca dorinta de a scrie un roman este o masura de nonconformism social, din perspectiva familiei din care face parte.

Deja cu 3 ani mai batrana decat varsta la care ar fi trebuit sa se casatoreasca, Mirona cauta un refugiu, o scapare, cauta independenta, la fel ca toti tinerii in tulburii ani ’30.

Mirona isi va castiga independenta in doua planuri : cel feminist, prin accederea la o educatie superioara in Paris (unde nu va ramane, insa, decat un an; se pare ca ai nevoie de bani pentru a ramane, in continuare, feminista) si cel amoros, prin legatura pe care o intretine cu un barbat cu 20 de ani mai in varsta, insurat,  Stefan. Aceste doua rabufniri de independenta ii vor provoca segregarea de familie (mai ales ca in Franta se angajase in dezbateri politice asupra razboiului antifascist din Spania, dezbateri periculoase in spatiul romanesc care sprijinea armata germana), familie ce era atat de interesata sa-si pastreze o aparenta comuna, “in rand cu lumea”, incat era gata sa-si elimine proprii membri.

Este simplu de schitat coordonatele vietii Mironei, aceasta fata care incearca sa fuga de presiunea unei familii atat de incorsetata de norme si avataruri sociale, in plin razboi mondial. Insa Mirona nu se reduce doar la un design de viata tipic, la urma urmei. Ea “scrie un roman”. Propozitia aceasta prezice un viitor maret, insa naivitatea cu care e reiterata pe parcursul romanului provoaca cititorului un zambet ironic. Insa munca, daruirea cu care se dedica Mirona scrisului ne depasesc asteptarile. Noptile sunt consacrate activitatii de creatie, cand Mirona scrie chiar si despre cum nu scrie nimic. Munca la un roman e la fel de epuizanta si migaloasa precum sculptarea unei statui.

Aici, cel putin, Mirona se identifica in persoana autoarei, Cella Serghi. Frazele ei sunt intens slefuite, refacute, regandite. Se vede ca multe evenimente sunt descrise prin prisma unor cugetari ulterioare, cand scopul ar fi de fapt sa descrie un fapt ad-hoc, cum e scrierea in jurnal, sau impactul socant al unui cadavru pe strada, dupa un atac aerian.

Mirona, ca narator si personaj, e credibila, rolurile ei se impletesc intr-un mod delicat, diferenta dintre personaj si scriitoare este estompata. Ca personaj in propriul roman, Mirona e nemultumita de felul in care a scris unele insemnari, dar determinata sa le refaca, sa-si imbunatateasca, macar retrospectiv, scrisul. De altfel, Cella Serghi insasi a rescris continutul romanului de fata de 3 ori, cele trei versiuni diferentiindu-se foarte mult.

In linii mari, romanul este o descriere a anilor 1934-1945, in perspectiva subiectiva, bineinteles, a numeroaselor razboaie care au slefuit constiinta a generatii intregi. E o perspectiva realista, insa profund feminina. Mirona este egal interesata atat de gradul in care sunt oamenii afectati de ororile razboiului, cat si de micile si propriile sale dezamagiri in dragoste. Abia spre sfarsit se contureaza o maturizare a personajului, aceasta indepartandu-se de relatia cu Stefan si concentrandu-se pe planul sau de a politiza spatiul romanesc, a-i trezi constiinta dezastrului care tocmai s-a petrecut, si care trebuia impiedicat sa se mai petreaca o data.

Puteti comanda online Cartea Mironei de Cella Serghi de pe site-ul dedicat colectiei Biblioteca pentru toti.

Autor: Cella Serghi An aparitie: 1965-2009
Titlu: Cartea Mironei Pret: 10.99
Nr. pagini: 415 Editura: Litera International
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.9/10 (14 votes cast)
Cella Serghi - Cartea Mironei, 8.9 out of 10 based on 14 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Cella Serghi, _Comentator: Alexandra Sfica, Colectia: Jurnalul National, Editura: Litera | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.