Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ali Shaw – Fata cu picioare de sticla

Articol postat de

fata-cu-picioare-de-sticla-1105.jpg (598 KB)Autor: Ali Shaw;
Titlu: Fata cu picioare de sticla;

Sunt autori care cauta formule narative atragatoare si autori care le gasesc si le folosesc intr-un mod captivant. Ali Shaw face parte din cea de-a doua categorie. Scriitor britanic, cu un master in literatura, acesta a urmat si un curs de creative writing, fapt care l-a ajutat in scrierea romanului sau de debut, The Girl with Glass Feet, tradus la noi sub titlul: Fata cu picioare de sticla si publicat de Editura Litera. Cartea care s-a bucurat de un real succes, fiind tradusa in peste 15 limbi.

Voiam sa citesc acest roman inca de acum doi ani, cand a facut mare valva la Bookfest, dar nu mi-am permis in acel moment sa o cumpar. Insa gandul la ea a ramas statornic la mine in minte si intr-un final mi-am procurat-o si am citit-o cu o deosebita placere. Alura de basm postmodern ofera cartii o aroma unica si desele ruperi de realitate m-au dus cu gandul la autorii sud-americani. Nu e nici pe departe un roman realist-magic, ci mai degraba o poveste trista pentru oameni mari. Personajele din carte sunt toate incomplete si in cautarea iubirii celei izbavitoare. Esecurile, teama, blazarea, imposibilitatea de a fi cu persoana draga, ii fac sa se piarda in diverse indeletniciri, care sa le aduca uitarea, dar nu si alinarea.

Personajul maculin principal, Midas Crook, un tanar timid, aflat sub umbra unui tata sinucigas, este pasionat de fotografie si cauta lumina perfecta. Pentru el nu exista momentul daca nu este trecut intr-o imagine buna. Asta pana ce o intalneste pe Ida, fragila tanara, suferinda de o boala misterioasa, care o transforma in sticla. Intamplarea face ca cei doi se se cunoasca si un sir neprevazut de evenimente urmeaza.

Pe parcurs, aflam ca majoritatea personajelor se cunosc de multa vreme si un intreg labirint de legaturi amoroase, majoritatea ratate iese, la iveala. Dar timpul nu iarta si este cat se poate de dur cu oamenii si daca mai adaugam si faptul ca acestia traiesc intr-un tinut rece, plin de mistere, cu animale si gaze ciudate, mistuit de o boala fantastica si mai adaugam si un strop de tragic altoit cu sensibilitate, atunci avem o seama de povesti fascinante, care nu au cum sa nu te miste. Cum zice cineva pe coperta a patra: « numai o inima de gheata ar ramane insensibila. » Si sunt total de acord. Dar, pentru a nu ne ineca in lacrimi, autorul a adaugat si o doza de ironie si umor negru, dozat cu un optimism, cam schiop si nascut din resemnare, dar care indulceste atmosfera. In plus, insusi faptul ca tot romanul are o aura de poveste, din care nu lipsesc animale fantastice, o boala necrutatoare, tinuturi populate cu mastini care ascund trupuri de gheata si personaje care se schimba pe masura ce evolueaza, este un fapt care atenueaza intr-o mare masura dramatismul.

Se vede ca acest roman este unul trudit din greu si finisat cu precizie de slefuitor de diamante. Frazele sunt extrem de poetice, anumite pasaje sunt pur si simplu mici poeme in proza, cu delicatete rotunjite, in asa fel incat sa sune bine si lectura sa se desfasoare cu usurinta. Daca ar fi sa spun si ceva rau despre carte, as alege sa afirm ca autorul nu s-a ocupat mai mult de dialoguri. Uneori, chiar daca sunt bine scrise, par neverosimile si nu pica bine puse in gura personajelor. Dar asta nu inseamna ca sunt rele, doar ca ar mai fi trebuir slefuite, asa cum a slefuit pasajele narative sau descriptive. Dar este un roman de debut si este normal sa mai scape cate o stangacie. Oricum, este o mare reusita, foarte putini autori pot sa scrie atat de bine inca de la debut.

Din cate stiu, Ali Shaw lucreaza la un nou roman. Sper sa fie cel putin la fel de bun ca acesta. Asadar daca vreti o lectura deconectanta, o poveste de dragoste trista, sub forma unui basm, aceasta este cartea potrivita.

Autor: Ali Shaw An aparitie: 2010 (tradusa in limba romana)
Titlu: Fata cu picioare de sticla Pret: 49,9 RON
Nr. pagini: 336 Editura: Litera
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Ali Shaw - Fata cu picioare de sticla, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ali Shaw, Editura: Litera | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Ali Shaw – Fata cu picioare de sticla”

  1. andreea iulia toma Says:
    21, 02, 2012 la 11:46 am

    Si eu as vrea sa o citesc, dar nu mi-am permis sa o cumpar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.