Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Daoud Hari – Translatorul

Articol postat de

Autor: Daoud Hari;
Titlu: Translatorul;

Cand satul sau din regiunea Darfur (din Sudan)  este atacat de armata unui dictator corupt, adolescentul Daoud Hari invata cum poate supravietui prin folosirea cuvantului. Intelege ca isi poate folosi talentul in deprinderea unei limbi straine pentru a-i ghida pe jurnalistii veniti sa investigheze genocidul din tara sa. Este mai mult decat un traducator. Hari devine o parte a memoriei colective nefalsificate, inregistrand strigatul unor oameni ce-au pierdut totul in urma raidurilor armate. Translatorul este povestea oamenilor care au nu au vrut sa moara in anonimatul unei gropi comune.

Sudanul cunoaste toate dramele specifice unei tari eliberate de colonisti-haosul, mizeria, razboiul civil si crimele etnice. Desi in multe sate populatia araba si triburile vechi au trait in armonie, impartasindu-si bucuriile si obiceiurile, segregarea visata de autoritatile centrale duce la prigonirea populatiei sedentare prin inarmarea, incurajata de guvern, a nomazilor de origine araba. In trecut, pamanturile fertile erau negociate, iar nomazii si populatia autohtona, din care facea parte si Hari, traiau in pace. Din pacate, noile masuri guvernamentale intretineau conflictele etnice si raidurile din satele regiunii Darfur.

Vandalizarea satelor a coincis, pentru Daoud, si cu prima calatorie in afara mediului familial. Daoud este trimis in ‘oras’ pentru a se inscrie la un liceu. Va invata limba engleza si isi va face prieteni printre personajele lui Jane Austen si ale lui Dickens. Dorinta de a urma cursurile unei facultati il determina sa treaca ilegal frontiera dintre Egipt si Israel. Este prins si inchis, apoi eliberat si trimis in Ciad, unde s-a refugiat o parte din tribul sau. Marea lui dorinta este reintoarcerea in satul natal, unde spera ca va lupta impotriva abuzurilor militare. Dar armele sale nu sunt grenadele si nici mitralierele. Anii de scoala i-au aratat forta unei limbi straine, prin care va putea construi punti de comunicare, ajutandu-i pe jurnalistii straini sa capteze imaginea unui genocid, fara a fi voalata in urma cenzurii.

Cartea lui Daoud Hari nu vorbeste numai despre moarte, ci si despre solidaritatea umana rasarita in desertul impanzit de peste doua milioane de refugiati. Copiii transformati in soldati lasa mitralierele si asculta povestile terifiante culese din taberele de refugiati, unde se afla si o parte din familia acestora.

Puteti comanda online cartea Translatorul de pe site-ul editirii All.

Autor: Daoud Hari An aparitie: 2010 (tradusa in limba romana)
Titlu: Translatorul Pret: 19.90 RON
Nr. pagini: 192 Editura: All
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Daoud Hari - Translatorul, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Daoud Hari, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: All | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.