Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mihai Eminescu – Poezii / Proza

Articol postat de

Autor: Mihai Eminescu

Titluri: Poezii / Proza

Astazi nu se mai poate spune nimic cu adevarat nou si esential, despre creatia lui Mihai Eminescu… Acesta este axioma de la care am pornit pe data de 15 ianuarie, la acesta convingere rămân şi astăzi, 15 iunie, atunci când se intampla, in 1889, un eveniment negru pentru istoria literară- pleca din această lume geniul literaturii române… Mai există şi o alta axioma, poate chiar mult mai importanta: decat a descoperi ceva nou, sa nu uitam ce este esential si cunoscut despre creatia sa… Acest lucru se poate realiza prin citirea si recitirea celor doua volume publicate de Editura Jurnalul National.Nu voi mai repeta comentariile din 15 ianurie (acestea pot fi consultate aici) si nici nu voi expune, in ceea ce priveste ce s-a intamplat pe 15 iunie, intreaga pleiada de teorii privind cauzele si moartea sa, din moment ce toate acestea raman niste simple pareri mai mult sau mai putin veridice, oricum de nedovedit pana la gasirea unor documente sau pana la o fel de improbabila inventare unei miraculoase masini a timpului care sa permita sa vedem exact ce s-a intamplat atunci…

Voi expune doar cateva… mirari, in urma relecturarii volumului de versuri:

Nu incetez sa ma mir cat de putin a publicat in timpul vietii sale, raportat la numarul enorm de pagini de manuscris (aproximativ 14 000)… Sa fie doar ,,vina” poetului sau / si a celor din jurul sau, mai ales a lui Titu Maiorescu?!

Majoritatea poeziilor sale au fost publicate in Familia si in Convorbiri literare, ceea ce inseamna faptul ca nu au existat prea multe reviste literare romanesti care sa se grabeasca sa-i publice poeziile, altfel spus nu l-au recunoscut drept mare poet… CUM a fost posibila atata miopie? CUM a fost posibila o asemenea pata pe blazonul presei literare romanesti?

DACA si CAT a schimbat, cat de mult sau cat de putin importante sunt toate modificarile facute de Titu Maiorescu? Un semn de punctuatie, un cuvant schimbat poate aduce si o modificare radicala a sensului dorit de Eminescu? Au fost acestea toate vazute si aprobate de Poet?

Poeziile sale postume reprezinta doar niste forme nefinisate sau /si niste poezii pe care Mihai Eminescu nu le-a considerat suficient de valoroase pentru a le publica?

Nu ma indoiesc de faptul ca fiecare dintre cei care citesc aceste randuri poate sa adauge o lista personala de mirari, de intrebari mai mult sau putin retorice…

 In ceea ce priveste proza, in prefata volumului, criticul Eugen Simion recomanda o cheie de lectura potrivita pentru a intelege si a ne bucura de proza eminesciana :

Proza lui Eminescu nu trebuie judecata cu criteriile realismului modern, cum face, am vazut, E. Lovinescu. Eminescu este un om al secolului sau (secolul romantic) si scrie o proza in stilul, cu miturile si conventiile acestui curent general european. Utilizeaza, evident, mijloacele limbii romane, nepregatita inca, pe de-a-ntregul, sa primeasca toate concertele metafizicii. Poetul isi creeaza un vocabular adecvat si cauta, in proza jurnalistica si ni proza propriu-zisa, forme potrivite pentru a cuprinde reveriile romantice si conceptele filosofice pe care se sprijina uneori fictiunile sale epice. Acestea trebuie citite, dar in functie de aceste circumstante si judecate, iarasi, cu acest cod estetic (romantic) in fata, nu cu altul.

In ceea ce ma priveste, marturisesc faptul ca am recitit mereu, cu o neprafuita placere, nuvela Cezara sau atat de inocenta La aniversara, dupa ce, mai intai, am descoperit Sarmanul Dionis, aceasta datorita manualului de liceu si orelor de limba romana. Mi-a ramas in minte si versul care apare in text, o definitie personala, un avertisment pentru toti cei carora le place poezia si cultura in general: ,,Cui ce-i aduce? poezie – saracie!” Daca privim in jur, putem observa ca lucrurile nu s-au schimbat in bine nici in lumea p(r)ostmoderna, din moment ce poetii si oamenii de cultura nu fac parte din ceea ce s-ar putea numi patura bogata a unei societati, decat din punct de vedere exclusiv spiritual…

Daca am inceput cu o axioma, sa incheiem cu o alta: se spunea candva ca dintr-o casa nu trebuie sa lipseasca (macar) un volum de Mihai Eminescu… Daca asa mai stau lucrurile (inca), atunci va recomand sa alegeti cele doua volume editate de Jurnalul National

Mai adaug, la final, doar obisnuitul meu indemn de a realiza acel mic-mare exercitiu personal de admiratie (mic pentru dv., dar mare pentru memoria oricarui scriitor): Cititi, recititi, mai ales astazi, cateva pagini semnate MIHAI EMINESCU…!

P.S. Pentru cei care nu le au, de pe site-ul Shop Jurnalul, puteti comanda online volumele Poezii si Proza de Mihai Eminescu.

Autor: Mihai Eminescu An aparitie: 2010
Titlu: Poezii / Proza Pret: 9 roni (pret Shop Jurnalul)
Nr. pagini: 632 / 410 Editura: Jurnalul National
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Mihai Eminescu - Poezii / Proza, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mihai Eminescu, _Comentator: George Motroc, Colectia: Jurnalul National | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Mihai Eminescu – Poezii / Proza”

  1. arcadian Says:
    15, 06, 2012 la 10:02 pm

    Eminescu nu trebuie uitat pt. geniul sau!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.