Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Kate Chopin – Trezirea la viata

Articol postat de

Autor: Kate Chopin;
Titlu: Trezirea la viata (The Awakening);
Anul aparitiei: 1985;
Autor recenzie: Vesna;

Cartea The Awakening (Trezirea la viata) e un must-read al literaturii feministe din Statele Unite ale Americii. Este de fapt printre primele scrieri literare feministe, total respinsa de critica si cititori la data publicarii (1899) din cauza introducerii unui personaj feminin puternic care decide sa scape de sub controlul regulilor sociale. Perioada in care se desfasoara actiunea este sfarsitul secolului al XIX-lea, iar locul este Grand Isle/New Orleans – majoritatea personajelor fiind de origine cajuna (urmasii canadienilor francezi stabiliti in SUA).

Despre autor, mai intai. Kate Chopin, autoare de proza scurta si romane, provenind din mediul multietnic al Lousianei. Mama a sase copii, indragostita de sotul ei. Autoare a mai multor povesti pentru copii si, mai ales, proza scurta. Scrie despre familia patriarhala si femeia care doreste sa-si faca glasul auzit, in conditiile in care urmau alti 20 de ani pana la obtinerea dreptului de a vota, iar femeia americana era doar un alt obiect posedat de barbat – fie sot sau tata.

In Trezirea la viata povestea se concentreaza in jurul Ednei Pontellier, sotie si mama care simte ca nu se regaseste in modul victorian de viata al familiei. Edna nu intelege de ce ea nu le duce dorul copiilor, de ce nu poate fi extrem de supusa sotului sau cum sunt prietenele ei, de ce trebuie sa participe la intalniri si dineuri la cunostinte pe care nu le place, de ce nu are o ocupatie proprie – ceva care sa fie doar al ei. In timpul calatoriei din vara il cunoaste pe tanarul Robert, de care se ataseaza imediat simtindu-l cumva diferit, un rebel sau inadaptat. Idila lor nici nu incepe bine, pentru ca Robert simte ca nu poate interveni in existenta ei casnica si paraseste tara. Intoarsa din vacanta in New Orleans, Edna incearca sa se re-adapteze la viata lor plina de rutina si rolul sau de “obiect decorativ al sotului sau”, care are menirea de a-si educa fiii. Dar ceva se rupe in interior si incepe metamorfoza spre o personalitate puternica, ce nu accepta sa fie dirijata de asteptarile tuturor:

The years that are gone seem like dreams – if one might go on sleeping and dreaming – but to wake up and find – oh! well! Perhaps it is better to wake up after all, even to suffer, rather than to remain a dupe to illusions all one’s life.

De aici euforia descoperirii sinelui, dar si nevroza ce survine dupa ce Robert o paraseste pentru a doua oara. Care, da, va duce spre sinucidere. Problema Ednei nu este Leonce, sotul ei, ci problema ei este libertatea sa personala, constransa de institutia casatoriei. De aceea si sfarseste prin a alege calea fara compromisuri, realizand ca nu se poate intoarce la obiceiurile de dinainte, ca si cum nu ar fi trecut prin experienta iubirii adevarate si a independentei.

Cartea scriitoarei Kate Chopin e destul de greoaie. Desi are doar o suta de pagini, scriitura este atat de concentrata si plina de semnificatii camuflate, incat am reusit sa o inteleg abia la a doua citire. Si a meritat, caci aduce ceva din Madame Flaubert si este printre putinele carti bune scrise despre femei in secolul XIX. De urmarit zbaterea ei interioara si simbolul marii care o urmareste pe Edna. Trezirea la viata poate fi descarcata gratuit de pe Internet.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Kate Chopin - Trezirea la viata, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Kate Chopin, _Comentator: Vesna Stepanov, Editura: Univers | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Kate Chopin – Trezirea la viata”

 1. Xenonisis Says:
  20, 11, 2010 la 3:51 am

  Cred că vrei să spui “Madame Bovary” şi nu “Madame Flaubert”… LOOOOL

  Cheers!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.