Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Stefania Mihalache – Poemele secretarei

Articol postat de

Poemele Secretarei

Autor: Stefania Mihalache;
Titlu: Poemele secretarei;

Mediul de afaceri corporatist inghite cu nesat, de fiecare data parca mai hraparet, foarte multi tineri dornici de afirmare si progres. Costumele de firme calcate la linie, limbajul codificat, plin de abrevieri, cladirile de birouri facute exclusiv din sticla, telefoanele mobile business negre stralucitoare, masina la scara, teambuilding­­-urile de la sfarsit de saptamana ori pompozitatea denumirii postului se pot inscrie ca doar cateva dintre momelile pe care uriasul pescar corporatist le arunca pestilor mici, naivi.

Cartea Stefaniei Mihalache este, probabil, una dintre singurele (daca nu chiar singura, la momentul scrierii acestui articol) carti care trateaza cu un ochi cinic si depreciativ corporatismul romanesc. Astfel, intr-un microunivers unde oamenii nu constituie decat o statistica, unde accentele nu se pun pe creativitate ori umanitate ci pe eficientizare si calitati proactive, o gasim pe Andra Panu, o tanara din provincie ce vine la Bucuresti pentru a lucra ca copywriter intr-o companie de publicitate. Fara experienta insa, Andra nu poate ocupa un loc de copy, asa ca pana atunci ocupa postul de secretara la agentia de publicitate New Wave Media. Andra traieste impreuna cu prietenul ei (care este botezat pe parcursul romanului in felurite nume printre care Computerasul , Bamby, Mr.Knorr sau Mr. Microsoft) intr-o garsoniera din Berceni. Desi Bamby nu are un serviciu stabil, acesta lucreaza de zor la o aplicatie din domeniul medicinei, care odata terminata, le va aduce multi bani. Insa zilele se scurg, calculatoarele infuleca energie iar animatia nu este terminata. Amagindu-se cu iluzia unui post de copy, Andra isi imblanzeste propriile asteptari scriind poezii pline de sensibilitate ori evadand intr-o lume a poeticului. “Defectul” tinerei este acela de a arata o sensibilitate aparte si de a nu isi ascunde naivitatea, lucruri ce sunt puse imediat in folosul firmei de patronul Alex Saizescu, un tanar foarte versat, abil, ce are puterea sa isi seduca atat clientii cat si femeile pe care le vrea si care nu se da in laturi de la a folosi prostitutia ca o arma in afaceri.

Oferindu-i iluzia unui viitor stralucit, Alex se foloseste de Andra in toate instantele in care aceasta se poate dovedi utila. Lucrurile incep sa se destrame pentru tanara aspiranta atunci cand descopera ca Alex o intereseaza mult mai mult decat Bamby, prietenul cinstit si onest. In scena apare si un controversat om de afaceri chinez, Ling, pentru care agentia lui Alex trebuie sa faca o campanie publicitara care, in cazul unui succes, ii va aduce multi bani in cont. Insa prietenia dintre chinez si Alex este suficient de dubioasa, in relatie strecurata fiind si Andra, care, spre naivitatea ei, crede ca va incheia un contract. Spre final insa, Andra se trezeste din visul corporatist presarat cu minciuni si isi descopera adevarata sa valoare in acest mediu hain.

Nu ma dau in laturi de la a spune ca romanul Stefaniei Mihalache prezinta intr-o nota critica dar in acelasi timp corecta, mediul de afaceri corporate romanesc, in care singurele arme pe care cineva cu adevarat le are nu sunt munca cinstita si meritocratia ci smecheria damboviteana si mitomania. Personajele sunt frumos construite insa nu pot spune ca am simpatizat unul anume. Deceptia, labilitatea si insecuritatea Andrei trebuie sa fie un semnal de alarma pentru tinerii asemeni protagonistei care isi fac loc in lume avand inca vise si iluzii.

In fine, “Poemele Secretarei” este o carte ce stie sa isi puna in miscare angrenajul de stimulare emotionala a cititorului, care stie sa isi descopere miezul subiectului putin cate putin, care este ancorata in realitatea societatii prezente si nu in cele din urma, care stie cum sa motiveze noi generatii de oameni asemanatori Andrei.

Puteti comanda volumul Stefaniei Mihalache de pe site-ul editurii Cartea Romaneasca.

Autor: Stefania Mihalache An aparitie: 2010
Titlu: Poemele secretarei Pret: 24.95 Ron
Nr. pagini: 274 Editura: Cartea Romaneasca
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (11 votes cast)
Stefania Mihalache - Poemele secretarei, 9.7 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Stefania Mihalache, _Comentator: Stefan Toma, Editura: Cartea Romaneasca | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.