Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mark Haddon – O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii

Articol postat de

Autor: Mark Haddon;
Titlu: O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii;
Anul aparitiei: 2008 ( editia a II-a );
Autorul recenziei: Spadez;

Acum mai mult de 4 ani, cand incepusem sa prind gustul prajiturilor ascunse intre doua coperti, ma plimbam printr-o librarie de cartier destul de bine aprovizionata. Eram fascinat de multitudinea de titluri (care insa comparate cu ce am vazut dupa aceea, erau prea putine), de coperti si de nume. Una dintre cartile ce probabil m-a castigat drept cititor a fost O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii. Nu stiam nimic despre Mark Haddon ori despre carte in sine, insa coperta primei editii si titlul m-au captivat instant. Nu mai stiu motivul pentru care nu am cumparat cartea. Insa de curand, cand volumul mi-a picat in brate, mi-am readus aminte toate aceste emotii traite atunci pentru prima oara.

Christopher Boone, caci asa se numeste protagonistul, este un copil de 9 ani ce locuieste impreuna cu tatal sau, intr-un orasel englez numit Swindon. Povestea nu ar fi fost la fel de interesanta daca Mark Haddon nu i-ar fi dat lui Christopher anumite caracteristici ce il fac diferit de orice alt personaj de carte intalnit de mine pana acum. Christopher sufera de sindromul Asperger, o forma a autismului. Cautand intr-un dictionar medical, am aflat ca acest sindrom se manifesta prin obsesia pentru cateva subiecte si sociofobia de diferite grade ( asta ca sa enumar doar trasaturile principale ale bolii ). In cazul protagonistului, obsesiile sale se invart in jurul matematicii si a logicii. Am fost putin mirat: Christopher nu numeroteaza capitolele cartii intr-o ordine normala, ci intr-o ordine a numerelor prime pana la 233.

Toata actiunea porneste atunci cand Christopher il gaseste mort pe cainele vecinei sale de peste strada. Fiind un iubitor de animale ( Christopher are un sobolan pe nume Toby pe care il ingrijeste foarte mult ) copilul nu poate sa conceapa ce om fara simtiri ar putea omora un caine cu o furca lasand apoi cadavrul pe trotuar, in vazul lumii. Iubind aventurile lui Sherlock Holmes, Christopher se gandeste ca doar asa, facand pe detectivul, ar putea afla cine l-a omorat pe Wellington. Sfatuind fiind de invatatoarea lui, Siobhan, micutul incepe sa scrie un roman politist pe aceasta tema.

Odata cu aventura lui, cititorul afla mai multe despre lucrurile care il fac pe Christopher fericit precum si lucrurile ce nu ii plac. Nu ii place sa fie atins, nu ii plac culorile galben si maro, nu ii place atunci cand cineva tipa, nu ii plac strainii insa in schimb ii place culoarea rosie, ii plac animalele, ii place matematica. Unul dintre lucrurile cele mai nelinistitoare in ceea ce il priveste pe copil este ca nu intelege metafore ori figuri de stil. Nu isi poate imagina lucruri ce nu au o baza reala. Nu intelege glumele. Lucrul cel mai dragut este atunci cand Christopher sta si numara masinile ce trec pe strada iar in functie de culoarea lor, decide daca ziua ce va urma va fi una buna ori rea.

Cu toate acestea Mark Haddon a facut o treaba minunata pentru ca a reusit cu brio sa se transpuna in pielea personajului. Autismul ori sindromul Asperger nu sunt subiectele propriu-zise ale romanului ci doar un fond pe care Christopher traieste. Un roman departe de a fi plictisitor ori chiar predictibil. O carte cu un personaj central adorabil ce rupe fara sa vrea barierele impuse de boala si care se face placut fara sa vrea. Puteti comanda online O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii de pe siteul editurii Trei.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.9/10 (18 votes cast)
Mark Haddon - O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii, 7.9 out of 10 based on 18 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mark Haddon, _Comentator: Stefan Toma, Editura: Trei | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.