Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Steva Casati Modignani – Lebada neagra

Articol postat de

Steva Casati Modignani - Lebada neagraAutor: Steva Casati Modignani;
Titlu: Lebada neagra;

In prezent citesc o alta carte scrisa de Steva Casati Modignani si imi dau seama de faptul ca autoarea face o adevarata pasiune pentru familie si pentru urmarirea mai multor generatii in cadrul aceluiasi roman. Scriitoarea nu se opreste doar la un singur personaj. Intr-adevar, exista un personaj central, bine conturat, insa el este descris si prin prisma contextului familial. Astfel, “Lebada neagra” il are ca erou pe Emiliano Montalto, insa el nu este singurul personaj vizat. Intreaga familie Montalto este monitorizata de narator: de la personalitate, temperament, relatia cu ceilalti si pana la tipul de comportament manifestat in diverse situatii.  

Se poate spune ca tipologia familiei pleaca in acest caz de la tata. Edison Montalto isi inseala constant sotia, pe care nu o iubeste, este obsedat de castig si de imperiul pe care il detine: o editura profitabila, careia ii dedica intreaga sa energie. Toti ceilalti copii vor creste ravnind la imperiul editorial, fara sa aiba un sentiment propriu-zis de afectiune unii fata de ceilalti. Singurul copil altfel decat ceilalti este Emiliano. El va primi si porecla de “lebada neagra”, pseudonim care da si numele romanului. Totul pleaca de la lebedele de pe mosia familiei, dintre care doar una era neagra. Mama copiilor, Ester, si ceilalti frati gasesc o oarecare asemanare intre pasare, diferita de celelalte nu doar coloristic, cu Emiliano: o fiinta tacuta, inteleapta, singuratica, dar care nu ii alunga pe ceilalti atunci cand acestia vor sa se apropie.

Emiliano se mai diferentiaza de ceilalti si printr-o inteligenta precoce, responsabilitate, corectitudine si o bunatate care lipsea cu desavarsire fratilor lui. El se va indragosti la varsta de 50 de ani de Arlette, o scriitoare cu 20 de ani mai tanara, dupa o casnicie esuata cu Ippolita, despre care va afla ulterior ca a fost una dintre amantele tatalui sau.

Dupa moartea lui Emiliano, Arlette va mosteni o mare parte din editura, lucru care releva treptat lipsa de scrupule a familiei Montalto, decisa sa elimine intrusul care atenteaza la averea lor.

Dincolo de conturarea unui roman plecand de la personajele care apartin unei familii, Steva Casati Modignani mai are drept constanta in creatia literara o temporalitate total dezordonata. Intamplarile nu curg firesc, ci naratorul ne plimba haotic prin trecut-prezent, prezent-trecut, fara o avertizare prealabila.

O alta dificultate in scriitura acestei autoare este reprezentata, cel putin in ceea ce ma priveste, de numarul mare de personaje. Practic, am avut momente in care am intors paginile si am cautat in urma pentru a-mi aduce aminte despre ce personaj e vorba si pentru a face legaturi intre persoane si evenimente. Nu sunt o mare fana a numarului mare de personaje, recunosc, pentru ca am dificultati in a le tine minte si mai ales in a retine nume, pe care sa le asociez cu personajele din roman. Cel putin la inceput, pana incep sa se contureze mai clar tipologiile urmarite.

“Lebada neagra” reprezinta in orice caz un roman interesant. Dincolo de cronica de familie, cartea releva personalitati puternice si mult realism, iar actiunea si relatiile dintre personaje oscileaza intre stereotip si neconventional. Insa prin bogatia de personaje, autoarea isi asigura diversitatea care ii garanteaza ca cititorul va empatiza macar cu unul dintre tipurile de personalitate surprinse.

Puteti comanda online romanul “Lebada neagra” de Steva Casati Modignani de pe site-ul editurii Nemira.

Autor: Steva Casati Modignani An aparitie: 2010
Titlu: Lebada neagra Pret: 31,41 RON
Nr. pagini: 576 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
Steva Casati Modignani - Lebada neagra, 10.0 out of 10 based on 9 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Steva Casati Modignani, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.