« Moriyama Takashi – Abecedarul Japoniei | Pagina principala | cateva finaluri de mai mare rasu »

Paul Auster – Invizibil
Articol postat de Marinela Gheorghe
Autor: Paul Auster;
Titlu: Invizibil;
Mi se intampla deseori sa “simt” o carte de la primele pagini, sa imi dau seama daca imi place sau nu. Mai sunt si carti care nu vin cu nimic promitator in partea de inceput, pentru ca treptat sa ma captiveze si sa imi demonstreze ca am facut bine ca am avut rabdare. Mai sunt si cartile exceptionale, care te leaga de poveste de la inceput pana la sfarsit, si pe care le regreti in momentul in care le termini. In cazul de fata insa, “Invizibil” mi-a aratat ca poate exista si o a patra posibilitate, si anume sa iti placa o carte la inceput, pentru ca apoi sa te dezamageasca grav. Cel putin asta a fost impresia mea pe parcursul lecturii.
Romanul incepe promitator, pentru ca te astepti la o poveste captivanta si la personaje controversate. Un student oarecare, pe nume Adam Walker, fara planuri de viitor concrete, are “norocul” de a-l intalni pe Rudolf Born, un om de afaceri francez, bogat, care ii propune un prim job si o remuneratie consistenta la o revista literara. Tanarul considera ca i-a pus Dumnezeu mana in cap si accepta oferta nesperat de generoasa, fara sa ia in seama semnalele care ii sugerau ca ceva este totusi putred la mijloc.
Born are o iubita pe nume Margot, pe care studentul o va percepe drept exagerat de tacuta si extrem de seducatoare. Acest personaj feminin da impresia in permanenta ca scapa printre degete, este imprevizibila si niciodata nu este caracterizata de stabilitate. Oscileaza intre o raceala inexplicabila si o afectivitate la fel de brusca si neasteptata. Adam se lasa prins in plasa ei de mai multe ori si nu vrea pur si simplu sa se sustraga unei influente dubioase si unui triunghi amoros bolnavicios.
Devine amantul lui Margot, dupa care este parasit, dupa care iar este amantul ei, fiind mai mult fascinat de toanele femeii decat deranjat. Aceasta exercita asupra lui un farmec greu de controlat, care il ameteste si il epuizeaza.
Insa adevaratul Mefistofel este Born, care il tenteaza pe novice cu un job platit exagerat de bine. Adam musca momeala, fara sa banuiasca macar ce se poate ascunde in spatele unei bunavointe nesperate. Risca totul in momentul in care ajunge in patul iubitei acestuia, insa problemele apar cu adevarat atunci cand este martorul unui incident socant, care ii va schimba existenta intr-un cosmar.
Adam, ajuns la batranete si rapus de boala, simte nevoia sa apeleze la un fost coleg de facultate, pe nume Jim, pentru a-si povesti viata. Gestul are doua motivatii: pe de o parte, nevoia de a se destainui, un soi de catharsis exterior, o spovedanie care sa ii usureze suferinta si apasarea regretelor, iar de pe alta parte, intentia de a construi un roman, plecand de la propria experienta de viata. Prima parte a romanului va fi relatata la persoana I singular, insa ulterior, simte un blocaj permanent care nu il lasa sa povesteasca mai departe. Jim vine cu o idee: sa treaca de la persoana I la persoana a III-a, pentru a putea privi totul panoramic si detasat:
“Scriind despre mine la persoana intai, ma sufocasem singur si ma facusem invizibil, fiindu-mi astfel imposibil sa gasesc lucrul pe care il cautam. Trebuia sa ma desprind de mine, sa fac un pas inapoi si sa construiesc un spatiu intre mine si subiectul meu (care era nimeni altul decat eu) si, prin urmare, m-am intors la inceputul partii a doua si m-am apucat sa scriu la persoana a treia. Eu a devenit el, iar distanta creata prin aceasta mica modificare m-a ajutat sa termin cartea.”
Pana aici, naratiunea se anunta interesanta. Unde incepe insa sa scartaie? Naratorul vorbeste despre o relatie incestuoasa cu sora lui, iar ulterior este speculata o posibila atractie sexuala a lui Born pentru Adam, aceasta din urma fiind, dupa parerea mea, total deplasata si fara temei, tinand cont de faptul ca nu exista nici un element care sa fi dat de banuit in acest sens. Nu este vorba atat de reprobabilitatea unor astfel de relatii, cat de faptul ca mi s-au parut total scoase din context, fara nici o baza anterioara, pentru ca par puse pur si simplu in drum, doar ca sa socheze.
Cartea “Invizibil” de Paul Auster poate fi comandata online de pe site-ul editurii Univers.
Autor: | Paul Auster | An aparitie: | 2010 |
Titlu: | Invizibil | Pret: | 26 lei |
Nr. pagini: | 256 | Editura: | Univers |
Subiecte: _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Univers | Nici un comentariu »