« Julie Morgenstern – Tehnica organizarii timpului | Pagina principala | Isabel Allende – La suma de los dias »

Octavian Paler – Viata pe un peron
Articol postat de Marinela Gheorghe
Autor: Octavian Paler;
Titlu: Viata pe un peron;
Cand ai in fata o opera literara, o poti interpreta in doua moduri:
1. superficial, prin prisma primei impresii pe care ti-o lasa pur si simplu respectiva carte in urma lecturarii in linii mari, asa cum o face in general cititorul obisnuit
2. in profunzime, cautand acele substraturi ascunse si acele intentii nu atat de identificabile la prima vedere ale autorului, tehnica pe care o adopta de cele mai multe ori critica de specialitate.
In ceea ce priveste “Viata pe un peron” a lui Octavian Paler, situatia ar sta in felul urmator:
1. la nivel superficial – un om care pare sa isi piarda mintile treptat, macinat de obsesii si de un sentiment permanent de neimplinire si absurd
2. la nivel de profunzime – conditia omului in general, interpretarea vietii prin cheie filozofica si raportarea personajelor si a elementelor din roman la simboluri
Practic, la prima vedere, un cititor obisnuit (nu neaparat neinitiat), care citeste pur si simplu de placere, cauta intr-o carte, mai ales intr-o carte de proza, actiune, personaje de un anumit tip, ritm narativ, dialog, situatii imprevizibile, rasturnari de situatii si finaluri ingenioase. Daca va lua in mana “Viata pe un peron”, desi acesta este un roman, cititorul nu va gasi nici una dintre aceste tipare la care se asteapta. El va percepe textul la urmatorul nivel: un barbat fara nume si identitate, numit din cand in cand doar “profesorul de istorie” asteapta intr-o gara pustie un tren care nu da semne sa apara vreodata. Este insotit pentru un timp si de o femeie, Eleonora, personaj feminin care primeste un nume si care actioneaza la fel de absurd ca si naratorul.
Romanul lui Octavian Paler ascunde insa intelesuri mult mai profunde decat atat. Desi sarac la nivel de actiune, intamplari, personaje si diversitate a tonalitatii (totul este redat pe un ton deprimant), “Viata pe un peron” este bogat la nivel simbolistic, lasand de asemenea loc interpretarilor multiple. Profesorul de istorie devine omul in general, un soi de Iona al prozei care isi pune intrebari existentiale intr-un alt loc izolat de restul lumii, de aceasta data o gara pustie, fiind insotit de o eventuala Eva, rupti amandoi de orice posibilitate de a accede la fericire sau macar la un sens al vietii prin care sunt nevoiti sa treaca.
Romanul surprinde o atemporalitate fara inceput si fara sfarsit, in care sunt intemnitate cele doua personaje. Nu exista practic decat un trecut, cei doi se hranesc cu amintiri dintr-o viata la care nu se vor mai intoarce niciodata. Prezentul este unul confuz, care pare ca stagneaza, din moment ce gara este in permanenta pustie, nu vin si nu pleaca trenuri, iar golul exterior se rasfrange si in interiorul personajelor. Viitorul este unul incert, bantuit mai mult previzibil de moarte ca final al tuturor fiintelor si lucrurilor, chiar si a celor atemporale.
Puteti comanda online “Viata pe un peron” de Octavian Paler de pe site-ul Biblioteca pentru toti, apartinand colectiei Jurnalul National.
Autor: | Octavian Paler | An aparitie: | 2009 |
Titlu: | Viata pe un peron | Pret: | 9 RON |
Nr. pagini: | 239 | Editura: | Colectia Jurnalul National |
Subiecte: _Autor: Octavian Paler, _Comentator: Marinela Gheorghe, Colectia: Jurnalul National | 1 Comentariu »
05, 03, 2011 la 11:48 pm
Excelenta recenzie…excelenta carte. Desi nu e o carte foarte usor de citit este o carte foarte interesanta, plina de simboluri, in care fiecare din noi se poate regasi, o carte care te pune pe ganduri si din punctul meu de vedere….cu final neasteptat, si nu neaparat unul pozitiv…