Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Isabel Allende – La suma de los dias

Articol postat de

Isabel Allende - La suma de los diasAutor: Isabel Allende;
Titlu: La suma de los dias;

Fanii scriitoarei Isabel Allende au sansa de a-i descoperi lumea personala. La suma de los dias este un colaj intim de franturi autobiografice, scris sub forma unei destainuiri. Destinatarul imaginar: fiica autoarei, Paula, rapusa timpuriu de o boala incurabila. Destinatarul adevarat: cititorii fideli, care au decis ca merita sa ajunga bestseller.

Isabel Allende descrie cu o nonsalanta dulce-amara dramele familiei sale, ironizand propria incercare de a controla viata copiilor, din cauza fricii de a-i pierde. Nu de putine ori autoironia o transforma intr-o caricatura matriarhala, considerandu-si familia un trib ce trebuie salvat de la destramare.

La tribu entera estaba alli para cerebrarla y comprobe, una vez mas, que en una emergencia se tira por la borda lo que no es esencial para navegar, es decir, casi todo. Al final, después de alivianar las cargas y sacar las cuentas, resulta que lo unico que queda es el carino.

Incercarile de a se adapta la toleranta si ambigua Californie se imbina cu amintirile dureroase ale exilului cauzat de ascensiunea lui Pinochet in Chile. Decizia de a se stabili in San Francisco a determinat-o pe scriitoare sa reflecteze asupra diferentelor culturale dintre Chile si SUA. Astfel, Isabel Allende abordeaza cu umor obsesia de a-si pastra familia unita, sacrificand intimitatea maritala pentru a invinge dezordinea din ‘trib’, atunci cand Celia, cumnata ei, isi descopera o alta orientare sexuala ascunsa in spatele bigotismului.

Printre slabiciuni, pierderi si neputinte, in viata scriitoarei isi fac loc personaje excentrice, care sfideaza granita dintre tragic si hilar, pentru a supravietui unor povesti dezolante. Un astfel de personaj este Tabra, una dintre prietenele scriitoarei. Creatoarea unor bijuterii exotice, Tabra fuge din Indonezia pentru a scapa de un sot agresiv si sfarseste prin a se indragosti de un rebel inofensiv, al carui ideal suprem este recuperarea coroanei apartinand ultimului rege aztec.

In cateva capitole ale cartii, Isabel Allende dezvaluie culisele povestilor care au stat la baza romanelor de succes. Astfel, cititorii pot afla ca rudele scriitoarei s-au simtit jignite atunci cand a lansat cartea La casa de los espiritus, dar si-au schimbat atitudinea atunci cand au vazut ca sunt interpretate de actori talentati, precum Jeremy Irons, Maryl Streep, Antonio Banderas sau Winona Ryder, incat au inlocuit vechile fotografii de familie cu imaginile personajelor din film.

Scriitoarea chiliana reuseste sa reuneasca fragmente autobiografice disparate, realizand o retrospectiva emotionala a reflectiilor privind feminitatea si durerea provocata de pierderea fiintelor iubite.

Puteti comanda online cartea La suma de los dias de pe siteul librariei Trasto.

Autor: Isabel Allende An aparitie: 2007
Titlu: La suma de los dias Pret: 41 RON
Nr. pagini: 368 Editura: Debolsillo
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.0/10 (13 votes cast)
Isabel Allende - La suma de los dias, 9.0 out of 10 based on 13 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Isabel Allende, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.