Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Martin Suter – Un prieten perfect

Articol postat de

Martin Suter - Un prieten perfectAutor: Martin Suter;
Titlu: Un prieten perfect;

Romanul “Un prieten perfect” pleaca de la un subiect destul de fumat, dupa parerea mea, si in literatura, si in filme, poate tocmai pentru ca este scenariul perfect pentru suspans, confuzie si starnirea curiozitatii celui care citeste sau priveste. Ma refer la amnezie si la sablonul creat de o astfel de afectiune – personajul isi uita viata, nu-si mai aduce aminte de familie sau persoanele din jur, si nici macar ce incident i-a provocat o astfel de problema. Se pare insa ca subiectul inca prinde la public.

Cam asa stau lucrurile si in cartea de fata. Fabio se trezeste la spital, cu fata partial paralizata, fara sa isi aduca aminte cum de a ajuns acolo. Isi aduce aminte insa destul de bine de faptul ca avea o iubita pe care o chema Norina, insa ulterior i se va spune ca pe prietena lui actuala o cheama Marlen.

In cele din urma, Fabio va fi nevoit sa se plieze dupa un tipar de viata care ii este strain si care simte ca nu ii apartine.Va incerca sa isi reconstruiasca trecutul din marturisirile celorlalti, insa ceea ce afla este greu de acceptat. Isi descopera un alt sine in care nu se regaseste: egoist, nedrept, care i-a ranit pe cei din jur, care si-a inselat iubita si care si-a tradat prietenii. Si totusi, pentru el, acest vechi Fabio de dinainte de accident nu ii este cunoscut deloc.

Ce e de facut in momentul in care toata lumea te paraseste, pe buna dreptate, din moment ce erai un nenorocit, si totusi tu nu te simti absolut deloc vinovat?

Bineinteles, pornesti in cautare de explicatii. Fabio apeleaza la cei din jur pentru a afla pe cat posibil ce s-a intamplat. De acum inainte, ocupatia lui principala consta in refacerea unui puzzle haotic, puzzle numit viata a unui om ratacit. Unii ii vor oferi informatii, in timp ce altii mai rau il vor arunca in ceata. Iar situatia devine cu atat mai agasanta cu cat este greu sa ii faci pe oameni sa vorbeasca din nou si din nou, pentru ca tu ti-ai pierdut memoria si nu iti mai aduci aminte deloc ce e cu tine pe lumea asta.

Iar Fabio este cu atat mai greu de crezut ca este un cu totul alt om, din moment ce ii dezamagise pe toti prin diverse actiuni necugetate. Si totusi, personajul nostru nu reuseste deloc sa il prinda de maneca pe celalalt sine care a produs atata dezastru in viata lui.

” – In fiecare din noi somnoleaza contrariul sinelui nostru. Si aproape oricine ajunge o data in cursul existentei sale intr-un punct unde verifica daca nu e vorba, cine stie, de personalitatea sa adevarata. Ca escapada intreprinsa in alter egoul dumneavoastra a fost lovita tocmai de o amnezie – asta da, este un ghinion. Nu, un asemenea caz n-am mai avut.

– Nu reusesc sa reconstitui ce s-a petrecut, intelegeti? Aceasta dorinta de a intra in pielea celuilalt ego trebuie totusi sa se anunte cumva.”

Cititorul il cunoaste doar pe Fabio bolnav, nevinovat si confuz. Noi ii tinem partea, in timp ce in tabara opusa se afla toate celelalte personaje, pornite parca impotriva lui. Initial ai impresia ca toata lumea minte, si te gandesti daca nu cumva e vorba de o conspiratie generala, care ti se pare total aberanta si totusi posibila in acelasi timp.

Cel mai dureros pentru Fabio nu este atat raceala cu care este tratat de Norina, pe care isi da seama ca inca o iubeste, fara sa isi explice cum a fost in stare sa o alunge si sa ii faca atat de mult rau, cat mai ales tradarea pe care o banuieste ca vine din partea celui mai bun prieten. A fost sau nu a fost tradat? Ramane de vazut…

Puteti comanda online “Un prieten perfect” de pe site-ul editurii Humanitas Fiction.

Autor: Martin Suter An aparitie: 2013
Titlu: Un prieten perfect Pret: 32 de lei
Nr. pagini: 280 Editura: Humanitas Fiction
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (33 votes cast)
Martin Suter - Un prieten perfect, 9.5 out of 10 based on 33 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Martin Suter, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Humanitas Fiction | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.