Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Picasso

Articol postat de

Titlu: Picasso;

Pablo Picasso a fost poate cel mai popular artist din generatia avangardistilor care au luat cu asalt pictura europeana dupa revolutia impresionistilor. Este mai mult decat un pictor. Este o emblema, un simbol cultural, o eticheta universala pusa nonconformistilor si un substantiv care defineste inovatia. Nu intamplator auzim remarci precum: “El este un Picasso“. Artistul spaniol a trecut granitele publicatiilor de nisa, devenind cunoscut si-n cultura de masa. Este greu sa te ascunzi de celebritatea lui, afirmand ca n-ai auzit nici macar o data numele de Pablo Picasso. Iubitorii de arta il asociaza cu Domnisoarele din Avignon sau Guernica. Multi il cunosc datorita obsesiilor cromatice, reflectate si-n denumirea unor etape din creatia sa: Perioada albastra si Perioada roz, iar cei neatinsi de fiorul estetic l-au cunoscut prin ecranizarile in care Picasso le-a fost infatisat drept un aliaj intre un geniu capricios, egoist, si un seducator nemilos, care-si devora psihologic amantele prinse in mrejele fascinatiei, imagine intarita si de marturiile Dorei Maar. Indiferent de cum l-ai perceput, merita sa parcurgi fiecare informatie din acest album, care imbina biografia, capodoperele si observatiile critice pentru a-ti dezvalui un fenomen artistic unic si un parinte al Cubismului.

Picasso a fost unul dintre acei pictori care au mutat centrul universului cultural la Paris, in Montmartre, mai precis, acolo unde atelierele marilor creatori plastici se insirau si atrageau mii de admiratori, ajungand sa rivalizeze cu atelierele designerilor de pe marile bulevarde. A fost un pictor care s-a reinventat pe sine ori de cate ori stilul abordat l-a obosit. Se inspira din creatiile maestrilor spanioli precum El Greco sau Velasquez, pe care le reinterpreta intr-o maniera socanta, curajoasa, era atent la noutatile impuse de compozitiile unor pictori cum au fost Lautrec, Gaugain, Cezanne, Van Gogh sau Matisse, iar dupa ce storcea influentele si temele de tot ce aveau mai bun din punct de vedere al mesajului artistic, isi abandona sursele de inspiratie, temele si stilul asa cum proceda si cu amantele, inainte de-ai epuiza elanul inovator.

Picasso nu a ramas indiferent nici in fata redescoperirii artei preistorice odata cu voiajul unor mari pictori in lumi exotice, unde creatia, superstitia si practicile magico-religioase nu se diferentiau. El a trait in perioada in care psihanalistii explorau inconstientul colectiv, mai usor de scos la suprafata in lumea triburilor si a miturilor transpuse in statuetele unor idoli sau in picturile naive. Multi critici au sustinut legatura dintre cultura veche a coastei spaniole, unde pictorul a trait o perioada, influenta sculpturilor africane si lucrarile avangardiste, in care portretele amintesc mai mult de reprezentarile unor zeitati exotice, asa cum s-a observat si-n compozitia Domnisoarele din Avignon.

Lui Picasso i se mai spunea pictorul-poet, datorita capacitatii sale de a transforma realitatea intr-un limbaj metaforic, prin care starile, imaginile si arta primitiva se amestecau. Insusi Apollinaire il considedera un poet in culori, in timp ce biografii au subliniat influenta pe care a exercitat-o apropierea de cercurile poetice din Paris asupra compozitiilor sale. Acesta isi dorea unirea formei si a cuvantului, a vizualului cu emotia, a picturii cu volumele sculptate, ajungand la divizarea imaginii plate in figuri geometrice. Din pasiunea lui pentru jocul de forme si volume s-a nascut Cubismul.

Inainte de-a contribui la nasterea Cubismului, Picasso a strans tot ce avea cultura spaniola mai bun, intelegand modificarile aduse de Goya sau El Greco, pe care le-a sintetizat intr-un stil personal si original. Dupa   cunoasterea traditiei autohtone, pleaca sa cucereasca Parisul, nu inainte de-a se lasa inspirat de noua Barcelona,  unde isi faceau de cap suprarealistii precum Salvador Dali sau Remedios Varo. Dupa anul 1908, Parisul il ajuta sa cristalizeze Protocubismul, descoperind viziunea inovatoare a lui Cezanne, care incepuse transformarea peisajelor si a naturilor moarte, tratand natura “prin cilindru, prin sfera, prin con”. Tot Parisul il ajuta sa transfere puterea creatiilor primitive, aduse din exoticele colonii, in pictura europeana avangardista.

Protocubismul lui Picasso, care isi gaseste izvoarele in trairi intense si in factori de ordin instinctiv, provine din patrunderea in sferele profunde ale vietii psihice si depaseste in mod vadit orice caracter personal, apropiindu-se de constiinta mitologica arhaica.

Simplificarea compozitiei prin geometrizarea formelor anatomice, reducerea corpului la formele definitorii pentru Feminin si Masculin, specifica unui arhetip, si revelatia creativitatii arhaice, in care figurile si natura erau abstractizate pentru a simboliza trairile universale izvorate din inconstientul colectiv aveau sa nasca, mai tarziu, Cubismul. Prin Cubism, Picasso a construit o punte intre magia reprezentarilor arhaice si arta moderna, realizand o trecere spectaculoasa intr-o alta dimensiune artistica. Dupa tablourile pictate de acesta incepand cu anul 1907, arta nu a mai fost la fel. Lucrarile sale au socat, au incitat, au starnit revolta celor care nu puteau vedea in ele decat un delir bizar si niste corpuri deformate, dar i-au daruit faima si admiratorii emancipati din punct vedere intelectual.

Originalitatea lui Picasso este discutata si azi in lumea pasionatilor de arta. Pentru a-l intelege, trebuie sa faci o vizita la muzeele destinate culturii arhaice si etnologiei, dar, m-ai presus de orice, trebuie sa-ti dai voie sa te joci reinterpretand asa-zisa normalitate vizuala, simbolurile corpului feminin si masculin si granita dintre acea redare fidela a realitatii si pictura in care s-au reflectat cel mai bine starile interioare puternice sau fantezia exuberanta. In arta lui Picasso, distinctia intre obiectiv si metafora, intre pictura si formele sculptate, intre emotie si ratiune, intre normal si bizar nu are voie sa existe pentru a nu speria creativitatea dezlantuita in imagini.

Puteti comanda online albumul Picasso de pe site-ul Editurii Aquila ’93.

Autor: An aparitie: 2007 (tradusa in limba romana)
Titlu: Picasso Pret: 34.90 RON
Nr. pagini: 256 Editura: Aquila
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (35 votes cast)
Picasso, 9.5 out of 10 based on 35 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Aquila 93 | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.