Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Marcel Barriere – Feminitatea in arta. Studiu asupra esteticii corpului feminin

Articol postat de

Marcel Barriere - Feminitatea in artaAutor: Marcel Barriere;
Titlu: Feminitatea in arta. Studiu asupra esteticii corpului feminin

Feminitatea in arta” se vrea a fi un tratat in domeniul esteticii raportat la corpul femeii, scris din perspectiva unui plastician. Studiul este unul complet si detaliat, insa tind sa cred ca el nu va putea fi apreciat de oricine la justa lui valoare. Cel putin in ceea ce ma priveste, am simtit tot timpul ca “Feminitatea in arta” nu a ajuns in mainile care trebuie. Cartea mi se pare destul de specializata, mai exact cred ca ea poate fi valorificata doar de un pasionat sau de un artist din domeniu.

studiul cuprinde trei parti. Prima este si cea mai dificil de parcurs, reprezentand un tratat de anatomie si antropometrie artistice ale corpului feminin. Dificultatea este data atat de insirarea unor denumiri specializate din anatomie, precum si de un limbaj destul de greoi. In orice caz, mi-a fost destul de greu sa imi inchipui cu ochii mintii imaginile descrise in paragrafe ca acesta:

“Articulatia umarului sau, mai bine zis, scapulo-humerala, care, sub clavicula, leaga humerusul de omoplat, joaca un rol capital in formarea bratului. Partea carnoasa care infasoara capul rotunjit al humerusului trebuie sa fie ea insasi cat se poate de rotunda sau cel putin ovala; si, dedesubtul acestei rotunjimi, fata exterioara a bratului ia aspectul unui trapez dreptunghiular, a carui baza mica limiteaza articulatia cotului. Forma generala a bratului propriu-zis este astfel cea a unui trunchi de con rasturnat si usor oblic, a carui apotema merge de la indoitura formata de brat si antebrat la axila (subsoara)”.

Nu contest utilitatea si profesionalismul acestui studiu asupra esteticii feminine, dimpotriva, insa tin sa subliniez faptul ca el nu se adreseaza publicului larg, ci unui public bine delimitat, pasionat sau angrenat in domeniu: pictori, sculptori, critici de arta, esteticieni…

Cartea mai cuprinde inca doua parti: “Despre miscare si atitudinea corpului feminin” si “Despre culorile corpului feminin”. In aceste doua capitole, Marcel Barriere vorbeste mai putin ca un specialist in anatomie si antropometrie si mai mult ca un indragostit de tot ceea ce inseamna frumusetea feminina. El face consideratii subiective referitoare la perfectiunea feminitatii corporale din punct de vedere al aspectului (culoarea pielii, textura ei) si al formei (dimensiunile perfecte ale corpului feminin versus imperfectiunile acceptate si atenuarea lor prin stil si atitudine). Autorul mai vorbeste si despre varsta ideala a frumusetii corporale feminine, incadrata dupa parerea lui intre 25 si 30 de ani.

Ilustratiile cartii sunt realizate de Gustave Brisgand.

Autor: Marcel Barriere An aparitie: 2008
Titlu: Feminitatea in arta. Studiu asupra esteticii corpului feminin Pret: 21,70 RON
Nr. pagini: 113 Editura: Semne
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.1/10 (8 votes cast)
Marcel Barriere - Feminitatea in arta. Studiu asupra esteticii corpului feminin, 9.1 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Marcel Barriere, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Semne | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.