Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Gigi Ghinea – Cum m-am vindecat de nefericire

Articol postat de

Autor: Gigi Ghinea;
Titlu: Cum m-am vindecat de nefericire;

Titlul cartii este mai mult decat incitant. Cel putin pentru o persoana care se considera nefericita acum sau intr-un anumit moment al vietii ei. Desi cati dintre noi putem declara opusul, strigand sus si tare ca suntem fericiti? Si chiar daca ne credem fericiti, cat de convinsi suntem de asta in cel mai ascuns ungher al sufletului nostru, acela pe care il cunoastem doar noi si pe care nu il deschidem nimanui? “Cum m-am vindecat de nefericire” suna a reteta-minune, a secret revelat, a piatra filozofala care nu trebuie sa iti scape. Mai ales daca si tu tanjesti sa te vindeci de boala grea a nefericirii.

Autoarea, Gigi Ghinea, este psiholog, insa interesant este faptul ca in timp ce citesti cartea, nu simti ca ti-ar vorbi un specialist, ci un om obisnuit, ca si tine. Un om cu suisuri si coborasuri, care a cazut si s-a ridicat si care a invatat sa nu-si mai planga de mila si sa invete din greseli. Ce mi-a placut la ea este faptul ca nu s-a grabit sa dea lectii pana cand nu le-a testat pe toate pe pielea ei si pana nu a interiorizat ceea ce stia in teorie. Pentru ca sunt prea multi oameni care vorbesc fara sa puna in practica, pretinzand ca le stiu pe toate.

Gigi Ghinea nu spune concret ce anume a determinat-o sa fie nefericita, ce a dat nastere depresiilor de care vorbeste la un moment dat. Insa probabil ca nu acestea sunt relevante, ci faptul ca ea a reusit sa treaca peste, sa devina un om nou, linistit, mai echilibrat si impacat cu sine si cu ceilalti. Si a reusit sa se apropie de cititor tocmai prin exemplul personal. Iti explica faptul ca nu esti singur, ca fiecare are nemultumirile lui, ca oricine trece prin perioade mai dificile, insa important este sa mergi mai departe cu fruntea sus. Si aici ea vine si spune: Eu am reusit! Tu de ce nu ai putea?

Reteta-minune de care pomeneam mai sus nu este chiar ceva iesit din comun. Autoarea vorbeste practic despre faptul ca fericirea nu se obtine cu efort si cu batai de cap, ci trebuie sustrasa din lucrurile marunte din viata de zi cu zi, trebuie constientizata si traita cu toata inima. Nu este nevoie sa urmezi cursuri speciale pentru a gasi fericirea, ci o poti depista alaturi de cei dragi si de necuvantatoare, care stiu sa traiasca simplu si frumos fara sa isi faca atatea probleme si procese de constiinta.

Cititorii s-ar putea imparti in doua categorii: cei care ar spune:  “Asta e tot?”, putin dezamagiti, sceptici si mai greu de convins, si cei care, dimpotriva, ar exclama: “Ce simplu era! “, bucurosi ca drumul spre fericire este atat de usor si accesibil.

Cartea are si puncte slabe, din punctul meu de vedere, insa le-am lasat mai spre final, pentru ca din fericire nu umbresc mesajul esential al scriiturii. Mi s-au parut deranjante repetitiile, de exemplu cele referitoare la asa zisa “rugaciune a inimii” si la indemnuri de genul: parcheaza masina la distanta de locul in care trebuie sa ajungi si mergi pe jos ca sa faci miscare etc. Desi autoarea crede ca “repetitia e mama intelepciunii”, totusi consider ca a repeta de mai mult de doua ori acelasi lucru poate fi interpretat mai degraba drept cicaleala sau lipsa de inspiratie si poate enerva. Cititorul poate sa exclame cu cartea in mana “dar mi-ai mai zis asta o data” si nu va vedea prea clar adevarata intentie a celei care a scris.

Cat despre “rugaciunea inimii”, am ramas surprinsa ca aceasta denumire a fost data unui catren care nu are nici o legatura cu rugaciunea denumita astfel la crestini ortodocsi.

Ce mi s-a mai parut in neregula este faptul ca textele nu au o structura anume (desi sunt impartite in capitole, dar nu mi se par deloc relevante…). Cartea pare scrisa intr-un sir continuu, fara prea mari retusuri, mai mult ca un jurnal personal. Desi “Cum m-am vindecat de nefericire” mi se pare cam haotica din punct de vedere al modului in care este redactata, este foarte posibil ca impresia de flux al memoriei involuntare sa fie voita, pentru mai multa autenticitate. Dar nu bag mana in foc.

Gigi Ghinea promite inca o aparitie editoriala.  Astept cu interes noua carte, iar pana una alta ii urez mult succes in obtinerea fericirii zi de zi. Puteti comanda online “Cum m-am vindecat de nefericire” de pe site-ul editurii Ibu Publishing.

Puteti castiga aceasta carte daca participati la concursul organizat de noi pe pagina de Facebook a Townportal Carti. Trebuie doar sa spuneti ce inseamna fericirea pentru voi la postul care anunta concursul si ulterior sa strangeti cat mai multe like-uri pentru comentariul vostru. Comentariul cu cele mai multe like-uri castiga.

Multa bafta! (Atentie! Se poate da like unui comentariu doar dupa ce s-a dat like paginii).

 

Autor: Gigi Ghinea An aparitie: 2011
Titlu: Cum m-am vindecat de nefericire Pret: 18 ron
Nr. pagini: 170 Editura: Ibu Publishing
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.6/10 (27 votes cast)
Gigi Ghinea - Cum m-am vindecat de nefericire, 8.6 out of 10 based on 27 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Gigi Ghinea, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Ibu Publishing | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.