Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Anne Frank – The Diary of a Young Girl

Articol postat de

Autor: Anne Frank;
Titlu: The Diary of a Young Girl;

Daca si-ar fi trait adolescenta la inceputul secolului XXI, Anne Frank si-ar fi scris gandurile pe virtuala pagina a unui blog, visand la un debut literar sau la o cariera in jurnalism. Din pacate, existenta ei a fost umbrita de crimele nazistilor. The Diary of a Young Girl nu a ajuns in blogroll-ul adolescentilor visatori, ci in biblioteca lor, devenind simbolul supravietuirii psihice prin scriitura intima.

Jurnalul Annei Frank a inceput in vara anului 1942, chiar in ziua in care a implinit 13 ani. Pana in anul 1944, cand, impreuna cu familia ei, a fost arestata, apoi inchisa intr-un lagar de concentrare, Anne si-a notat emotiile, opiniile si remarcile usturatoare privind slabiciunile adultilor. Jurnalul a devenit ‘confidenta’ ei, prietena buna pe care nu o gasise inca. Jurnalul a primit si un nume feminin – Kitty.

‘Paper has more patience than people.’ I thought of this saying on one of those days when I was feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out (…) Let me put it more clearly, since no one will believe that a thirteen-year-old girl is completely alone in the world. And I’m not. I have loving parents and a sixteen-year-old sister, and there are about thirty people I can call friends (…) To enhace the image of this long-awaited friend in my imagination, I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people do, but I want the diary to be my frind, and I’m going to call this friend Kitty.

Familia Frank a fost nevoita sa fuga din Germania pentru a scapa de furia nazista. Cand avea patru ani, Anne a fost adusa in Amsterdam, orasul in care familia ei se refugiase. Tatal lui Anne a devenit directorul unei mari companii, Opekta, iar familia ei si-a regasit stabilitatea. Masurile antisemite luate in timpul ocupatiei naziste din Olanda nu au sufocat aspiratiile comunitatii evreiesti. Cand nu si-au mai putut inscrie copiii la scolile olandeze, evreii si-au infiintat propriile scoli, imbinand valorile traditionale cu educatia cosmopolita. Anne invata franceza si engleza, ii citea pe clasicii literaturii universale si era pasionata de mitologia greco-romana. Tremura, insa, de frica matematicii, fiind comparata mereu cu perfectionista familiei, Margot (sora ei mai mare).

Vacanta de vara ar fi trebuit sa fie o oaza de libertate pentru elevii Liceului Evreiesc din Amsterdam, mai ales ca evaluarile finale erau foarte dure. Parintii Annei o incurajau sa traiasca fiecare clipa de libertate si sa lase grija supravietuirii pe umerii lor. Dar viata linistita si prospera a familiei se naruieste intr-o noapte, cand un membru S.S anunta viitoarea arestare a lui Otto Frank, tatal Annei, si a lui Margot, sora ei.

Ocupatia nazista din Olanda i-a obligat pe multi evrei sa isi inghesuie viata in ascunzatori improvizate. Tatal Annei a decis sa isi puna familia la adapost mai devreme decat prevazuse. Adapostul era construit intr-o anexa a cladirii in care se afla biroul lui. Alaturi de familia Frank se ascundea si familia van Daas. Nu dupa mult timp lor li se alatura un dentist usor irascibil.

Ajunsa in anexa secreta din cladirea in care lucrase tatal ei, Anne descopera ca nu are timp de resentimente fata de nazisti. Mintea ei este ocupata cu deslusirea unei lumi pline de contradictii si de legi care i se par absurde- lumea adultilor. Se cearta cu histrionica doamna van Daas, ale carei toane stridente o inteapa mereu pe Anne. Conflictul mut purtat cu mama ei, pe care o considera distanta si excesiv de critica, este pe cale sa-i provoace o implozie emotionala, cat timp nu isi poate exprima furia si dezamagirea. Furtuna interiorizata ii imprastie gandurile sinistre aduse de razboi. Groaza din timpul raidurilor aeriene care devastau Amsterdamul si viziunea mortii cumplite nu puteau rivaliza cu singuratatea din sanul propriei familii, exilata intr-o anexa secreta.

In jurnalul Annei apar toate caricaturile locatarilor din ascunzatoare. Spatiul restrans ii obliga pe toti sa se ciocneasca. Sunt clipe in care disperarea ii uneste in jurul aparatului de radio, sperand ca BBC-ul sa le trimita lumina sperantei, dar sunt si clipe in care se incomodeaza unii pe altii. Armele celor mari sunt mimica ursuza si replicile moraliste. Un singur lucru ii determina sa isi sincronizeze toate actiunile- infiltrarea unor hoti infometati, in cladire. Teama de a fi descoperiti ii uneste, intr-o conspiratie a tacerii, impotriva intrusilor ce poarta mesajul unei lumi amenintatoare. Atunci sting toate luminile, isi inclesteaza dintii pentru a opri tremurul spaimei si adorm lipiti de podea, calatoria spre dormitoarele comune devenind un lux prea zgomotos in timpul jafurilor.

Cand tensiunea creste, destainuirile ajunse la urechile lui Kitty (jurnalul) devin tot mai colorate. In ascunzatoare, adolescenta Anne are si zile mai bune. Se indragosteste de Peter, copilul sotilor van Daan. El nu are dezinvoltura mamei sale, dar este un bun ascultator. Cu el purta discutii legate de sexualitate. Parintii se retrageau in carapacea opaca a pudibonderiei. In schimb, Anne descopera, uimita, cat de curajoase devin dialogurile dintre ea si Peter. El ii intelege curiozitatea adolescentina, dar si apasarea singuratatii. Anne isi da seama ca lumea ei din anexa secreta se invarte in jurul lui Peter. Abia asteapta apusul pentru a urca in mansarda unde locuia el. Cu fereastra deschisa spre intuneric, curiozitatile intime se intetesc, alungand vinovatia diurna. In lumea claustrofoba si morbida a razboiului, primii fiori erotici mijiti in adolescenta alunga fiorii unei morti precoce.

In mintea lui Anne navalesc planurile, aspiratiile si visarea. Isi doreste sa devina o mare scriitoare, dupa ce isi va termina cariera de jurnalista. In alte zile viseaza ca va ajunge unde o mama casnica nici nu ar fi indraznit. Vrea sa se piarda in orase ca Londra sau Paris pentru a studia istoria artei, unde sa dea de pamant cu invataturile potolite ale parintilor. Pana atunci citeste, invata limbi straine si merge pe urmele genealogiei incalcite a nobililor europeni. Macar pe ei sa-i inteleaga daca adultii din ascunzatoare sunt de nedescifrat.

Destainuirile din jurnal se opresc in ziua de 1 august 1944. Pe 4 august toti locatarii din ascunzatoare sunt arestati de Gestapo. Jurnalul nu pastreaza clipele de groaza traite in lagare. Se opreste la sperantele unei adolescente care se redescopera unde altii s-ar fi topit in depresie. Cititorul are impresia ca Anne se va reintoarce si va continua sa povesteasca despre viata alaturi de Peter, intrebandu-se, iar, daca el isi va da seama ca exista mai multe Anne- una galagioasa si volubila, una rebela si provocatoare, alta scufundata in tacerea meditativa.

Aceasta editie contine pasaje suplimentare din jurnalul Annei Frank. Descoperit chiar de tatal ei, jurnalul a devenit o sursa de inspiratie pentru toti adolescentii strabatuti de criza identitatii, dar si un testament emotional al evreilor aruncati in ghearele Holocaustului. Actuala editie contine si fotografii din arhiva lui Otto Frank, infatisand-o pe Anne in momentele importante ale vietii, dar si pe ceilalti locatari ai ascunzatorii, printre care si Peter van Daas.

Puteti comanda online cartea The Diary of a Young Girl de pe site-ul librariei Okian.

Autor: Anne Frank An aparitie: 2000
Titlu: The Diary of a Young Girl Pret: 19.90 RON
Nr. pagini: 368 Editura: Penguin
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.0/10 (9 votes cast)
Anne Frank - The Diary of a Young Girl, 9.0 out of 10 based on 9 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Anne Frank, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Penguin, Libraria: Okian | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.